|
Zabijanje časa Namenjen zabijanju časa, kaj pa drugega.
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
bejbi Boginja
Pridružen/-a: 28.01. 2009, 08:09 Prispevkov: 8129
|
Objavljeno: 12 Feb 2009 12:01 Naslov sporočila: RECEPTI-SLADICE |
|
|
Prihaja Pust.....
KRHKI FLANCATI
Sestavine
Pšenična bela moka 250g
Jajce - kokošje 2 kosa
Sol
Sladkor - v prahu 50g
Maslo 20g
Rum 2 žlici
Limonina lupina
Olje - sončnično
Priprava
V posodo stresemo moko, dodamo jajci, sol, sladkor in zmehčano maslo. Vse skupaj dobro zgnetemo da nastane gladko testo. Med gnetenjem dodamo še rum in limonino lupinico. Če je testo pretrdo, dodamo še malo mleka. Testo pokrijemo. Počiva naj vsaj 1 uro.
Nato testo razvaljamo in s koleščkom razrežemo na pravokotnike. Po sredini pravokotnika zarežemo še nekaj črt.
Flancate polagamo v vroče olje. Ko so pečeni jih odcedimo na papirnatih brisačkah in potresemo s sladkorjem v prahu.
Nazadnje urejal/a bejbi 12 Feb 2009 12:59; skupaj popravljeno 2 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
bejbi Boginja
Pridružen/-a: 28.01. 2009, 08:09 Prispevkov: 8129
|
Objavljeno: 12 Feb 2009 12:02 Naslov sporočila: |
|
|
OCVRTE MIŠKE
Sestavine
Pšenična bela moka 500g
Kvas - svež 30g
Jajce - kokošje, rumenjak 3 kosi
Sladkor - beli 50g
Kravje mleko - polnomastno 2,5dl
Limonina lupina
Sol
Olje - sončnično
Priprava
Moki dodamo kvas, rumenjake, sladkor, mleko, limonino lupinico in sol, ter vse skupaj zgnetemo, da nastane gladko testo. Testo damo počivat, da lepo vzhaja, za približno 40 min.
Iz vzhajanega testa, z žlico jemljemo koščke in jih polagamo v vroče olje, kjer jih ocvremo.
Ocvrte miške polagamo na papirnate brisačke, da se odcedijo.
Nazadnje urejal/a bejbi 12 Feb 2009 13:00; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
bejbi Boginja
Pridružen/-a: 28.01. 2009, 08:09 Prispevkov: 8129
|
Objavljeno: 12 Feb 2009 12:04 Naslov sporočila: |
|
|
PUSTNI KROFI
Sestavine
Pšenična bela moka 650g
Sol
Kravje mleko - polnomastno 3dl
Sladkor - beli 60g
Kvas - svež 50g
Jajce - kokošje, rumenjak 6 kosov
Maslo 60g
Olje - sončnično
Rum 2 žlici
Limonina lupina
Marmelada
Sladkor - v prahu
Priprava
V posodo presejemo moko in v sredini naredimo jamico. Ob strani potresemo sol. 4 žlice mlačnega mleka in malo sladkorja zmešamo, dodamo kvas in malo moke. Vse skupaj vlijemo v jamico in pustimo da kvasec vzhaja. Medtem penasto stepemo rumenjake in preostali sladkor. Dodamo še stopljeno maslo, 2 žlici olja, rum, limonino lupinico in preostalo vroče mleko. Vzhajan kvasec zmešamo z moko in jo razporedimo po robu sklede. Vlijemo jajčno mešanico. Testo dobro zgnetemo, ga pokrijemo in pustimo vzhajati približno 1 uro.
Testo nato razvaljamo za prst debelo, ga pokrijemo s prtičkom in pustimo vzhajati še približno 10 min. Iz testa izrežemo kroge in jih polagamo na ogreto in s prtičkom pokrito desko. Kroge nato pokrijemo in pustimo vzhajati še 30 min.
V loncu segrejemo za približno 2 prsta visoko olja. Vanj polagamo krofe. Lonec pokrijemo in krofe cvremo približno 2 min. Nato krofe obrnemo in cvremo še 2 minuti na drugi strani.
Krofe polagamo na papirnate brisačke. Ko se nekoliko ohladijo, vanje vbrizgamo marmelado in jih potresemo s sladkorjem v prahu.
Nazadnje urejal/a bejbi 12 Feb 2009 12:57; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
pika PACIENT Z DIAGNOZO
Pridružen/-a: 28.01. 2009, 10:27 Prispevkov: 11508
|
Objavljeno: 12 Feb 2009 12:05 Naslov sporočila: |
|
|
Kok enga dela s krofi, v vsaki pekarni jih dobiš za drobiž _________________ Za vsakega pripeljanega člana lahko enega od obstoječih najamete |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Frederika LEJ, K´ ZNA GOVORT´
Pridružen/-a: 28.01. 2009, 13:43 Prispevkov: 360 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 12 Feb 2009 12:10 Naslov sporočila: |
|
|
Ko sem jaz nazadnje pekla krofe, so bili, taki, da bi jih lahko v steno metal, če se odločiš zidove podret. Moj je sicer dober mož in jih je celo par pojedel z belo kavo ampak od takrat jih kupujem |
|
Nazaj na vrh |
|
|
pika PACIENT Z DIAGNOZO
Pridružen/-a: 28.01. 2009, 10:27 Prispevkov: 11508
|
Objavljeno: 12 Feb 2009 12:11 Naslov sporočila: |
|
|
Frederika je napisal/a: |
Ko sem jaz nazadnje pekla krofe, so bili, taki, da bi jih lahko v steno metal, če se odločiš zidove podret. Moj je sicer dober mož in jih je celo par pojedel z belo kavo ampak od takrat jih kupujem |
_________________ Za vsakega pripeljanega člana lahko enega od obstoječih najamete |
|
Nazaj na vrh |
|
|
bejbi Boginja
Pridružen/-a: 28.01. 2009, 08:09 Prispevkov: 8129
|
Objavljeno: 12 Feb 2009 13:04 Naslov sporočila: |
|
|
BUHTELJNI
Sestavine
Kvas - svež 20g
Kravje mleko - polnomastno 125ml
Sladkor - beli 50g
Maslo 70g
Jajce - kokošje, rumenjak 2 kosa
Pšenična bela moka 250g
Marmelada
Sladkor - v prahu
Priprava
V skodelico nadrobimo kvas, dodamo 2 žlici mlačnega mleka in 2 žlički sladkorja. Pomešamo. Dobimo kvasec in ga pustimo nekoliko vzhajat.
Penasto umešamo zmehčano maslo, preostali sladkor ter oba rumenjaka.
Dodamo moko, vzhajan kvasec in preostalo mlačno mleko.
Z miksarjem zamesimo gladko, ne pretrdo testo.
Nato testo pokrijemo s prtičem in pustimo, da vzhaja (približno 2 x podvoji).
Vzhajano testo ponovno pregnetemo.
Na pomokani delovni površini ga razvaljamo v pravokotnik, debeline 2 cm. Testo narežemo na 7x5 cm velike pravokotnike. Na sredino damo marmelado. Pripravimo si skodelico raztopljenega masla. Pravokotnik zgnetemo okrog nadeva, da se konci sprimejo in pomočimo v skodelico stopljenega masla. Tesno enega poleg drugega zložimo v pekač. Pokrijemo s prtičem in pustimo ponovno vzhajat.
Buhteljne pečemo v vroči pečici pri 180 stopinjah približno 35 min.
Ohlajene potrosimo s sladkorjem v prahu.
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
pika PACIENT Z DIAGNOZO
Pridružen/-a: 28.01. 2009, 10:27 Prispevkov: 11508
|
Objavljeno: 12 Feb 2009 13:05 Naslov sporočila: |
|
|
A ni pravilno "buhtlji"? _________________ Za vsakega pripeljanega člana lahko enega od obstoječih najamete |
|
Nazaj na vrh |
|
|
bejbi Boginja
Pridružen/-a: 28.01. 2009, 08:09 Prispevkov: 8129
|
Objavljeno: 12 Feb 2009 13:07 Naslov sporočila: |
|
|
pika je napisal/a: |
A ni pravilno "buhtlji"? |
búhtelj -na tudi -tlja [təl] m (ú)
pecivo iz kvašenega testa z
marmeladnim nadevom: speči buhteljne
Zdej pa nehi spemat oz smetit |
|
Nazaj na vrh |
|
|
miska GOFLA GOFLASTA
Pridružen/-a: 30.01. 2009, 10:56 Prispevkov: 1212 Kraj: Dolenjska
|
Objavljeno: 12 Feb 2009 16:41 Naslov sporočila: |
|
|
pika je napisal/a: |
Kok enga dela s krofi, v vsaki pekarni jih dobiš za drobiž |
pa ne s tooooliko marmelade... pri nas jih mati peče, meni pa so prepovedali filanje, ker sem vsako leto izpraznila par litrov marmelade _________________ V Zrnu peska videli cel Svet
in Nebo v Roži na poljani,
Večni čas imeti za hip ujet
in Neskončnost obdržati v dlani.
(William Blake, Slutnja nedolžnosti) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|