Zabijanje časa Seznam forumov Zabijanje časa
Namenjen zabijanju časa, kaj pa drugega.
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




S hrano nad slab zadah

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Zabijanje časa Seznam forumov -> (ZNANSTVENO) DOKAZANO
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
pika
PACIENT Z DIAGNOZO


Pridružen/-a: 28.01. 2009, 10:27
Prispevkov: 11508

PrispevekObjavljeno: 30 Jul 2009 15:40    Naslov sporočila: S hrano nad slab zadah Odgovori s citatom

Da bi se izognili slabemu zadahu, lahko pomaga že to, da jemo pravo hrano. Tako namreč lahko poskrbimo, da bodo naši zobje zdravi in močni, naš nasmeh pa bleščeče bel.

Ker naj bi močni zobje in zdrave dlesni kazale na naše splošno zdravje, je dobro vedeti, kako to ohranjati. Kaj jesti in čemu se izogibati, da bi bili naši zobje zdravi in bleščeči, je pred kratkim razkrila strokovnjakinja za prehrano Keri Glassman.

Pijte po slamici
Obstaja hrana, ob kateri naši zobje postanejo bolj beli ali se 'umažejo' in hrana, ki pripomore k zdravju celotne ustne votline. Za naše zobe velja podobno kot za naša oblačila: tako kot umažemo belo majico, lahko hrana obarva tudi naše zobe. Morda se sliši nenavadno, vendar bi morali kavo, čaj in tudi sadne sokove piti po slamici. Tako bi namreč najmanj škodili našim zobem.

Verjeli ali ne, zobno gnilobo lahko preprečimo tako, da jemo sir. Sestava tega okusnega živila povzroči, da se v naših ustih nabere več sline, hranilne snovi v siru pa 'razorožijo' zobne obloge. Dober je tudi za zobno sklenino, saj vsebuje pomembne minerale. Ste pojedli nekaj sladkega, pa v bližini nimate zobne ščetke? Nič lažjega – pojejte košček sira, ki bo izničil nezdrave učinke sladkorja na naše zobovje.


Zelenjava in še enkrat zelenjava
Ves čas nam govorijo, da je za naše zdravje pomembno, da pojemo dovolj sadja in zelenjave in to velja tudi pri skrbi za naše zobe. Pomaga nam predvsem sadje, ki vsebuje veliko kalcija, magnezija in vitamina C, predvsem pa zelena, korenje in jabolka. Zaradi te hrane nastaja v naši ustni votlini več sline, ta pa pomaga, da se naša usta ne izsušijo in ostanejo čista.

Tudi kisla hrana, kot so denimo agrumi, spodbuja proizvajanje sline (a zato se jaz skoz slinim? ChazzJazz ) Sadje in zelenjava živih barv vsebujejo veliko vitamina C, ki blagodejno deluje na dlesni. Obenem tudi uničuje bakterije, ki povzročajo slab zadah.


Voda ni le za spiranje
Za zdrave zobe jejmo tudi mlečne izdelke, saj vsebujejo kalcij, magnezij, fosfor, vitamin D in druge hranljive snovi. Mlečna kislina v teh izdelkih zmanjša težave z dlesnimi pri nekadilcih, kalcij pa je pomemben za razvoj in vzdrževanje zdravih zob. Mlečni izdelki niso koristni le za naše zobe, temveč tudi za čeljust. Zato ni nenavadno, da prav zobozdravniki opazijo prve znake osteoporoze. Ne pozabimo na vodo. Ne le da spere delčke hrane in ohranja usta vlažna, pač pa tudi vsebuje fluor. Že od nekdaj je znano, da preprečuje, da bi iz zobne sklenine 'pobegnili' minerali.


vir - razen pikinga oklepaja: http://zadovoljna.si/clanek/koristne_informacije/s-hrano-nad-slab-zadah.html
_________________
Za vsakega pripeljanega člana lahko enega od obstoječih najamete
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Zabijanje časa Seznam forumov -> (ZNANSTVENO) DOKAZANO Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.