Zabijanje časa Seznam forumov Zabijanje časa
Namenjen zabijanju časa, kaj pa drugega.
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




PES V DRUŽINI

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Zabijanje časa Seznam forumov -> PSI
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
bejbi
Boginja


Pridružen/-a: 28.01. 2009, 08:09
Prispevkov: 8129

PrispevekObjavljeno: 06 Feb 2009 12:39    Naslov sporočila: PES V DRUŽINI Odgovori s citatom

ALI STE PRIPRAVLJENI NA PSA?
Na kaj pomislite ko si naslikate svoje življenje s psom ? Igro na dvorišču, dolge sprehode po deželi, deževne popoldneve , ko skupaj poležavata na kavču... Morda pa potrebujete štirinožnega in repatega prijatelja za svoje otroke, morda čuvaja za svojo posest ali stanovanje ali pa morda šampiona s katerim bosta žela uspehe na razstavah. Pes je lahko vse to...morda celo več.

Ampak preden pripeljete psa domov, bi bilo dobro , da spoznate tudi to plat: veterinarske račune za razna cepljenja, cena treninga, nesreče , ki se dogajajo preden je pes popolnoma zdresiran.Ste pripravljeni na izgubo svojih najljubših čevljev, morda celo najljubših vrtnic, ki bodo razkopane in zgrižene pometane naokrog. Ne pozabite na obvezno jokanje, tuljenje in lajanje ravno takrat , ko bi vi najslajše spali ali pa vas motijo ravno takrat, ko ste se spravili k kosilu. DA, psi počno vse to in še več....torej če niste pripravljeni na žrtvovanje, za lastništvo psa niste pripravljeni...

Zapomniti si je potrebno, da lastništvo traja njegovo celo življensko dobo; če teh obveznosti ne morete prevzeti, niti vi niti vaš pes ne bosta srečna.Torej če ste dosledno prebrali zgornje vrstice in še niste zbežali proč, potem se poslovite od vašega dosedanjega življenja, vaših čevljev, zaves in podobne psom nepotrebne "navlake" . Za vas imam še nekaj informacij in napotkov. Želim vam , da bi bila vaša odločitev o nakupu pasjega mladička čim lažja.

Hrana
Potrebovali boste posebno hrano za mladičke. Držite se oznak "junior" in napake bodo skoraj izključene. Skoraj vsi proizvajalci pasje hrane imajo na svojih izdelkih označbo za koliko stare pse je hrana in koliko jo določeni pes na dan potrebuje. Obvezno svojega psička čimprej odvadite prosjačenja hrane od ljudi, pa tudi vaša družina naj ne nasede tem žalostnim, prosečim očem.
Voda Ves čas mora imeti svežo vodo. Poleti jo bo treba večkrat zamenjati zaradi vročine, pozimi pa morate paziti, saj voda zaradi nizkih temperatur zamrzne.

Sprehodi
Odrasel pes na višku moči potrebuje vsak dan uro do dve sprehoda, mladiči manj. Ne hodite predaleč z mladički, ker jih boste nazaj nosili na rokah. Obvezno nabavite: Žogico ali frizbi za igro, povodec(za mladičke štiritočkovni). Potrebovali boste tudi dežnik in pasja oblačila za tiste pse , ki so tudi pozimi navajeni toplega stanovanja.

Učenje
Najprej o čistoči v stanovanju. Najhitreje se naučijo kakati in lulati na časopisni papir - torej preden pripeljete mladička domov, si pripravte goro časopisnega papirja. Za učenje lepih manir pa je potreben predvsem čas in potrpežljivost. Tudi pasja mala šola ni napačna. Udeležite se je ,če le imate čas.Pripravite se, da boste obvladovali obnašanje svojega psa doma, z gosti, na sprehodu v parku ali po soseski, pri veterinarju -torej povsod.

Skrb za zdravje
Nekatere pasme so nagnjeni k boleznim kot so; sladkorna bolezen, artritis, displazija kolkov in podobno. Pozanimajte se preden kupite psa. Več o ceplenju in odpravljanju glist in podobnega pa v nadaljevanju..

Igra
Pes mora imeti tudi primerno igračo.Kaj to je , boste ugotovili v prvi trgovini, kjer vas bodo olajšali za nekaj sto tolarjev. Drago? Sploh ne, pomislite vendar na svoje nove čevlje.

Odpuščanje
Pes se vam zaradi prežvečenih copat ne bo opravičil, prav tako tudi ne za dodatno delo, ki vam ga je povzročil s kopanjem kosti na zelenici vendar mu boste morali njegove "napake " vseeno oprostiti.

Nauk
Ne skrbite. Vse vam bo povrnjeno.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bejbi
Boginja


Pridružen/-a: 28.01. 2009, 08:09
Prispevkov: 8129

PrispevekObjavljeno: 06 Feb 2009 12:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

IZBIRANJE PSA

Odločiti se boste morali sami. Lahko vam le prebližamo nekaj pasem, spregovorimo o njihovem temperamentu, velikosti, potrebah. In ne najman pomembno. Ali bi vam bolj ustrezala samec ali samička.Tu je nekaj kar vam bo pomagalo pri odločitvi.

Temperament / značaj
S tem psom boste preživeli približno deset let, torej se prepričajte ali ima pes, ki si ga želite osebnost, ki vam odgovarja. Ali si želite psa, ki potrebuje veliko gibanja ali psa, ki le poležava v senci? Psa, ki je lahko učljiv ali strogega čuvaja? Lahko si kupite psa, ki je prijazen do vsakogar ali pa takega, ki je lojalen do domačih a sovražen do tujcev. Določeni psi potrebujejo več pozornosti, kot ostali. Ne uničite jim značaja.

Velikost
Vsi mali kužki so seveda prisrčni, ampak hitro rastejo- nekateri celo zelo rastejo. Poizvedite kako velik in težak bo vaš pes. Ne pozabite, da večji psi potrebujejo več hrane in prostora - ali je vaše stanovanje ali dvorišče sploh dovolj veliko za takšnega psa. Naj vam bo v vednost: tudi nekateri majhni psi potrebujejo veliko prostora za tekanje naokrog in "kurjenje" energije.

Dlaka
Vse pse je potrebno kopati in krtačiti. Dolgodlaki pes vam lahko tako vzame kar nekaj časa preden ga očedite.Pes tudi zamenja dlako, tako, da premislek ne bo odveč.

Samica ali samec
V glavnem ni velikih razlik v značaju mes samci in samicami. V času gonitve je potrebno paziti na samca, ker jo zelo rad popiha od doma in si išče izbranko. Takrat se tudi veliko psov izgubi. Na drugi strani pa teh skrbi ni, saj samica na svojega izbranca čaka doma. Da ne bo pomote. Tudi na samico moramo paziti v času gonitve in sicer zavarovati njeno bivališče pred drugimi psi. To se dogaja dvakrat letno. Ponavadi so samice v tem času mirne za razliko od samcev, ki včasih tulijo cele noči....
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bejbi
Boginja


Pridružen/-a: 28.01. 2009, 08:09
Prispevkov: 8129

PrispevekObjavljeno: 06 Feb 2009 12:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

NAKUP PSA

Priznane psarne in pasemski psi
Rejec bo skrbno izbral starše , se pozanimal o poreklu psa in s tem minimaliziral možnosti psihičnih ali fizičnih dednih bolezni. Ob nakupu pasemskega psa poiščite pomoč pri Kinološki zvezi Slovenije, Ilirska 27, Ljubljana, tel.: 01 234 09 50,

Pasje farme oz. pasje tovarne
Nekateri ljudje imajo psice le za produkcijo malih psičkov za prodajo. Ti posamezniki ponavadi ne gledajo na to, kdo so starši in kakšne so njihove dedne in ostale bolezni. Ti majhni kužki nikoli ne občutijo toplote in ljubezni človeških rok.

NE KUPUJTE PSOV OD PREPRODAJALCEV. PROSIM, PSA VZEMITE IZ ZAVETIŠČA, PRI ORGANIZACIJI, KI SKRBI ZA ZAVRŽENE ŽIVALI, ALI PA PRI VZREDITELJU, KI IMA DO PSOV IN PASME ODGOVOREN IN SKRBEN ODNOS.

Izgubljene in zavržene živali
Lokalne organizacije, ki skrbijo za izgubljene in zavržene živali, boste našli v telefonskem imeniku, za pomoč se lahko obrnete tudi na internetno stran www.mojpes.net.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bejbi
Boginja


Pridružen/-a: 28.01. 2009, 08:09
Prispevkov: 8129

PrispevekObjavljeno: 01 Apr 2010 10:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

BI ALI NE BI?

Pomembna odločitev... velika izbira... mnogo različnih pasem... veliko različnih možnosti za nakup sanjskega štirinožnega prijatelja!

Pa ste povsem prepričani, da je pes tisto, kar si želite? Kakšen je vaš življenjski stil? Ste športnik ali raje popoldneve preživljate ob televiziji? Si vsa družina želi psa? Ste neučakani in želite psa jutri ali ste pripravljeni nanj počakati nekaj mesecev? Kaj pa, ko boste odšli na dopust ali službeno pot? Kam boste takrat dali psa? Živite v skupnosti, kjer nasprotujejo psom? Imate v družini hudega alergika? Ste že sedaj prezaposleni in ne najdete pravega časa za druženje s prijatelji? Ste pripravljeni brisati »lužice« in odstranjevati »kupčke«? Vam oprema vašega stanovanja veliko pomeni? Vas ne moti vstajanje sredi noči? Imate potrpljenje vsak dan znova učiti psa ene in iste ukaze? Ste pripravljeni tudi v dežju in mrazu sprehajati svojega psa? Živite v mirni soseski, kjer pasji lajež že sedaj moti sosede?

Vprašanj ne zmanjka. Še in še jih je in prav o vseh morate razmisliti, preden se podate na lov za »svojim najboljšim prijateljem«, ki vam bo družbo delal naslednjih deset let ali več. Ko si boste rekli »Želim si psa in pripravljen sem nanj!«, se začne za vas pravo delo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bejbi
Boginja


Pridružen/-a: 28.01. 2009, 08:09
Prispevkov: 8129

PrispevekObjavljeno: 01 Apr 2010 10:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

IZBIRA PASME

Ko kupujemo psa, je potrebno najprej zbrati čim več informacij o pasmi in vzrediteljih (doma in v tujini). Večinoma se ljudje najprej »ogrejemo« za pasjo pojavo, torej za izgled posamezne pasme, šele ob nadaljnem raziskovanju ugotavljamo, ali izbrana pasma ustreza našemu življenjskemu stilu. Žal se vse prepogosto ljudje odločajo za nakup psa samo na podlagi fotografij in začnejo zbirati informacije šele po tem, ko psa že imajo doma. Nemalokrat kmalu ugotovijo, da pasma ni primerna zanje, da od njih zahteva veliko spremembo življenjskega stila. Če kupuje psa družina, potem je obvezen dogovor v okviru družine o vsem, kar zadeva skrb za psa v nadaljnem desetletju ali več. Obenem je treba premisliti, kaj želimo s psom početi: se udeleževati razstav, tekmovanj, se vključiti med reševalce, vzrejati, ali imeti kužka le kot življenjskega sopotnika. Težko bo namreč uskladiti željo po nakupu angleškega buldoga ali nemške doge in željo po zmagah v agilityju.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bejbi
Boginja


Pridružen/-a: 28.01. 2009, 08:09
Prispevkov: 8129

PrispevekObjavljeno: 01 Apr 2010 10:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

KAKO DO INFORMACIJ O ZA NAS NAJPRIMERNEJŠI PASMI?

Pasem je zelo veliko. Vsaka ima določene značilnosti, ki so značilne le zanjo. Ob izbiri stojimo pred dilemo, kako se pravilno odločiti ob tako različni ponudbi. Izbor ožamo postopoma. Ko izbiramo, ni dobro, da smo omejeni le na informacije o eni sami pasmi. Treba je primerjati pasemske značilnosti s svojimi željami in pričakovanji. Prav tako se morda ne bo dobro obnesla izbira pasme zato, ker imajo takega psa prijatelji, nam je všeč po izgledu ali si ga želi eden od naših otrok. Vsaka pasma je poglavje zase, znotraj vsake pasme je poglavje zase tudi posamezen pes. Zato je potrebno veliko več informacij, preden izberemo in se dokončno odločimo za nakup.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bejbi
Boginja


Pridružen/-a: 28.01. 2009, 08:09
Prispevkov: 8129

PrispevekObjavljeno: 01 Apr 2010 10:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

KAM NAJ SE OBRNEM, DA DOBIM VSE INFORMACIJE?

Knjižnica, kjer se dobijo najrazličnejše knjige in revije tudi o posameznih pasmah.

- Internet, kjer lahko že marsikaj o pasmah preberemo tudi v slovenskem jeziku.
(Z iskanjem lahko začnete na www.mojpes.net.)

- Razstave psov, kjer si lahko predstavnike posameznih pasem od blizu ogledamo in se pogovorimo z vzreditelji in lastniki, kaj pomeni takšnega psa tudi imeti.

- Obisk katerega od vzrediteljev na domu, kjer lahko izvemo o posamezni pasmi še več in si ogledamo vsakdan odraslega predstavnika pasme. Nevarno je hoditi na oglede legel, dokler se ne prepričamo, da je izbrana pasma resnično prava za nas, saj bo mladiček le kratek čas, potem pa bo iz mladiča zrasel odrasel pes, s katerim bomo preživeli skupaj 10 ali več let. Večina kupcev se le stežka upre skušnjavi po nakupu, ko imajo v rokah majhne kepice, ne glede na to, ali so šli na ogled z namenom nakupa ali ne.

Opremljeni z najrazličnejšimi informacijami o pasmah pripravimo ožji izbor, med katerimi izberemo potem še katera je za nakup na prvem mestu, katera na drugem itd. Ko je pripravljen seznam, začnemo z intenzivnim iskanjem primernega vzreditelja izbrane pasme.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bejbi
Boginja


Pridružen/-a: 28.01. 2009, 08:09
Prispevkov: 8129

PrispevekObjavljeno: 01 Apr 2010 10:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

RODOVNIŠNI-NERODOVNIŠKI-TO JE ZDAJ VPRAŠANJE!

Tega vprašanja v resnici ni. Ko kupujete psa, se zavedajte, da vam samo rodovnik in izbira zaupanja vrednega vzreditelja zagotavljata nakup psa z izbranimi vizuelnimi in karakternimi značilnostmi. Ne glede na to, da vam bodo ljudje razlagali, da ne potrebujete rodovnika, da so nerodovniški psi tudi čistopasemski in povsem taki, ki ustrezajo izbrani pasmi, se zavedajte, da so psi brez rodovnika mešanci. Nihče vam ne more zagotoviti, v kaj bo zrasel mladič brez rodovnika, imate le besedo neznanca, ki hoče od vas denar. Mu verjamete, da je res vse o prednikih mladička, ki vam ga ponuja? Denar je sveta vladar! Odločitev je seveda vaša, vendar vas pred tem vabimo, da se informirate o razlikah med rodovniškimi in nerodovniškimi psi.
Začnete lahko pri tem članku
http://www.mojpes.net/modules/news/article.php?storyid=937
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bejbi
Boginja


Pridružen/-a: 28.01. 2009, 08:09
Prispevkov: 8129

PrispevekObjavljeno: 01 Apr 2010 10:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

KJE ISKATI VZREDITELJE?

- Kinološka zveza Slovenije - KZS, kjer lahko dobite podatke o slovenskih psarnah in vzrediteljih ter o napovedanih leglih.
Ilirska 27,1000 Ljubljana, tel. 01/23-40-950, www.kinoloska-zveza.si
- Pasemski klubi, kjer vam bodo z veseljem pomagali z odgovori na vaša vprašanja o sami pasmi in o vzrediteljih doma in v tujini.
- Tudi slovenske spletne strani že vsebujejo množico podatkov o vzrediteljih. Najdete jih na portalih, kot je www.mojpes.net, na spletnih straneh pasemskih klubov in posameznih vzrediteljev.
- Na razstavah lahko veliko vzrediteljev tudi osebno spoznate.
Podatke o razstavah v Sloveniji dobite na Kinološki zvezi Slovenije, člani portala mojpes.net pa tudi na www.mojpes.netu.
- Prijatelji in znanci, ki se ukvarjajo s kinologijo.
- Mali oglasi v medijih.
Pri malih oglasih pazite, saj tisti, ki prodajajo različne pasme psov, v resnici niso vzreditelji, torej psi niso bili skoteni pri njih in od njih ne boste dobili veliko informacij, temveč so to le posredniki pri prodaji, oz. trgovci z »živim pasjim blagom«.
- Tuje spletne strani.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bejbi
Boginja


Pridružen/-a: 28.01. 2009, 08:09
Prispevkov: 8129

PrispevekObjavljeno: 01 Apr 2010 10:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

IMAMO PODATKE O VZREDITELJIH, KAJ PA ZDAJ?

Ko najdemo podatke o vzrediteljih, stopimo v kontakt z njimi, povprašajmo jih o predvidenih leglih, dogovorimo se za obisk in vprašajmo o karakteristikah pasme, o psih, ki jih ima in seveda o mladičkih. Ne sme nam biti nerodno povprašati o vsem, kar nas zanima. Dober in skrben vzreditelj nam bo na vsa vprašanja z veseljem odgovoril, povedal marsikaj novega in tudi nas povprašal po marsičem. Ne bojte se njegovih vprašanj, saj tudi njega skrbi, kam bodo šli mladički, za katere se je trudil in zanje skrbel. In samo tako je prav. Težko je verjeti, da je vzreditelj res lepo in ustrezno skrbel za pasje leglo, če ga sedaj ne zanima, kaj bo s psički v bodoče. Dober vzreditelj mora tudi o vas izvedeti čim več, da lahko priporoči mladička, ki vam bo karakterno najbolj ustrezal. On jih je opazoval in zanje skrbel dva meseca in on mora biti tisti, ki vam bo povedal vse o njem. Največji ali najbolj živahen kuža namreč ni vedno najboljša izbira.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bejbi
Boginja


Pridružen/-a: 28.01. 2009, 08:09
Prispevkov: 8129

PrispevekObjavljeno: 01 Apr 2010 10:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

NE ODLOČAJTE SE NA HORUK!

Pri nakupu psa se vam nikakor ne sme muditi. Psa ne kupujete samo za eno sezono, temveč za desetletje ali več. Prav tako pes ni predmet, ki ga odložite na nočno omarico, ko nimate časa zanj. Imejte potrpljenje že pri iskanju, saj boste veliko potrpljenja potrebovali tudi potem pri vzgoji svojega psa.

Stopite v kontakt z vsemi vzreditelji, za katere dobite kontakt, četudi takrat nimajo legel. Tako boste lahko izbrali tistega vzreditelja in tistega psa, ki vam bosta najbolj ustrezala. Z njima boste morali shajati veliko let, zato se vam ne sme nikamor muditi. Če se poraja vprašanje, zakaj z vzrediteljem, je moj odgovor preprost – vzreditelj je tisti, na katerega se boste obračali z različnimi vprašanji in bo morebiti posredoval, če se kje zaplete (nenadna oddaja psa, dokazana dedna bolezen itd.), zato si morata biti tako vzreditelj kot kupec na nek način nakolnjena, vsekakor pa morata biti drug z drugim odkrita in ne s figo v žepu. Ne odločajte se pri prvem in ne izberite tam, kjer bodo želeli samo vaš denar, vaša vprašanja pa jim bodo odveč. Dober vzreditelj vam bo stal ob strani s pomočjo in odgovori na vprašanja tudi potem, ko boste psa že pripeljali v svoj dom. Izjemno veliko kupcev še vedno smatra, da je z nakupom psa povezave med vzrediteljem in psom konec. Pa ne sme biti tako. Dober vzreditelj spremlja nadaljni razvoj psa, želi biti obveščen o zdravju in naših najpomembnejših odločitvah, povezanih s psom. Prav tako si mora kupec želeti ostati v stiku z vzrediteljem. Če vam vzreditelj daje občutek, da ste mu odveč, oz. da komaj čaka, da pobere denar in se vas in psa znebi, se raje po nakupih odpravite drugam. Tak vzreditelj ni pravi, ne vzreja s srcem, temveč verjetno le za denar. Če vam ne pomaga na začetku, vam tudi kasneje ne bo pripravljen stati ob strani.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bejbi
Boginja


Pridružen/-a: 28.01. 2009, 08:09
Prispevkov: 8129

PrispevekObjavljeno: 01 Apr 2010 10:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

KJE NE KUPUJTE PSA?

Kam v tej zgodbi spadajo trgovci, preprodajalci, dvoriščni rejci (tisti, ki imajo veliko psic, velikokrat različnih pasem, in jih parijo tudi po dvakrat na leto, ko »odslužijo«, pa jih zavržejo), pasje tovarne in nakup psa v trgovini, je najbrž jasno. Takšni psi se prodajajo samo za denar, psi trgovcev ne zanimajo drugače, kot le vir njihovega zaslužka. Izognite se oglasom, v katerih vam ponujajo več različnih pasem. Samo nekaj posameznih vzrediteljev v Sloveniji je, ki v resnici doma vzrejajo tri različne pasme in ki za svoje pse in njihove mladiče skrbijo tako kot je treba. Večina pravih vzrediteljev je naklonjena eni pasmi ali dvema in z vsem srcem pri njuni vzreji.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
miska
GOFLA GOFLASTA


Pridružen/-a: 30.01. 2009, 10:56
Prispevkov: 1212
Kraj: Dolenjska

PrispevekObjavljeno: 02 Apr 2010 10:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

bejbi je napisal/a:
RODOVNIŠNI-NERODOVNIŠKI-TO JE ZDAJ VPRAŠANJE!

Tega vprašanja v resnici ni. Ko kupujete psa, se zavedajte, da vam samo rodovnik in izbira zaupanja vrednega vzreditelja zagotavljata nakup psa z izbranimi vizuelnimi in karakternimi značilnostmi. Ne glede na to, da vam bodo ljudje razlagali, da ne potrebujete rodovnika, da so nerodovniški psi tudi čistopasemski in povsem taki, ki ustrezajo izbrani pasmi, se zavedajte, da so psi brez rodovnika mešanci. Nihče vam ne more zagotoviti, v kaj bo zrasel mladič brez rodovnika, imate le besedo neznanca, ki hoče od vas denar. Mu verjamete, da je res vse o prednikih mladička, ki vam ga ponuja? Denar je sveta vladar! Odločitev je seveda vaša, vendar vas pred tem vabimo, da se informirate o razlikah med rodovniškimi in nerodovniškimi psi.
Začnete lahko pri tem članku
http://www.mojpes.net/modules/news/article.php?storyid=937


kaj pa je narobe z mešanci? mi imamo dva, pa sta čisto fajn. tamala je sploh zaljubljena v njiju Lbezen
_________________
V Zrnu peska videli cel Svet
in Nebo v Roži na poljani,
Večni čas imeti za hip ujet
in Neskončnost obdržati v dlani.
(William Blake, Slutnja nedolžnosti)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bejbi
Boginja


Pridružen/-a: 28.01. 2009, 08:09
Prispevkov: 8129

PrispevekObjavljeno: 02 Apr 2010 10:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

miska je napisal/a:
bejbi je napisal/a:
RODOVNIŠNI-NERODOVNIŠKI-TO JE ZDAJ VPRAŠANJE!

Tega vprašanja v resnici ni. Ko kupujete psa, se zavedajte, da vam samo rodovnik in izbira zaupanja vrednega vzreditelja zagotavljata nakup psa z izbranimi vizuelnimi in karakternimi značilnostmi. Ne glede na to, da vam bodo ljudje razlagali, da ne potrebujete rodovnika, da so nerodovniški psi tudi čistopasemski in povsem taki, ki ustrezajo izbrani pasmi, se zavedajte, da so psi brez rodovnika mešanci. Nihče vam ne more zagotoviti, v kaj bo zrasel mladič brez rodovnika, imate le besedo neznanca, ki hoče od vas denar. Mu verjamete, da je res vse o prednikih mladička, ki vam ga ponuja? Denar je sveta vladar! Odločitev je seveda vaša, vendar vas pred tem vabimo, da se informirate o razlikah med rodovniškimi in nerodovniškimi psi.
Začnete lahko pri tem članku
http://www.mojpes.net/modules/news/article.php?storyid=937


kaj pa je narobe z mešanci? mi imamo dva, pa sta čisto fajn. tamala je sploh zaljubljena v njiju Lbezen


Ja, sej... To je vse skup mal "nerodn" napisano. Predvsem gre tu za predispozicije pri kaki boleznih, možnih izpostavljenostim raznim nepravilnostim itd, ob kar se največkrat spotikajo na raznih tekmovanjih. Mi pa psov pač v ta namen nimamo, ne? Mad Sama osebno proti mešancem nimam popolnoma nič..
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
BladeRunner
Uporabljam že dvajseto tipkovnico


Pridružen/-a: 28.01. 2009, 13:47
Prispevkov: 9628

PrispevekObjavljeno: 02 Apr 2010 12:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

se strinjam...mešančki so čisto kul.
mi tudi nismo iskali "čistokrvnega" inu "z rodovnikom" zlatega prinašalca.

Preprosto smo v ožjem izboru imeli ta tip psa.
In nas je lubika vse v trenutku osvojila, čeprav je bila zadnja v leglu...
in bi po tej logiki naj ne vzeli psa. Baje so "najšibkejši člen" in pač
bolj podvrženi boleznim itd...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Zabijanje časa Seznam forumov -> PSI Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.