Zabijanje časa Seznam forumov Zabijanje časa
Namenjen zabijanju časa, kaj pa drugega.
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




DOBRO JE VEDETI...
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Zabijanje časa Seznam forumov -> PSI
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
bejbi
Boginja


Pridružen/-a: 28.01. 2009, 08:09
Prispevkov: 8129

PrispevekObjavljeno: 10 Sep 2010 11:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

VAREN PREVOZ MAČK IN PSOV

AMZS test naprav za varen prevoz domačih ljubljenčkov v avtu
V našem zakonu o varnosti v cestnem prometu – tudi v predlogu novega zakona, ki je v pripravi – niso nikjer omenjeni domači ljubljenčki oziroma domače živali – četudi so potniki in sopotniki v marsikaterem avtomobilu. Kako nevarni so lahko nepravilno zaščiteni domači ljubljenčki ob morebitnem trku, dokazujemo s primerjavo nekaterih naprav in opreme za zaščito domačih živali.


Ljubitelji domačih živali svoje ljubljenčke radi prevažajo naokoli v avtomobilih. Le redki vozniki pa so dovolj ozaveščeni, da svoje pse in mačke tudi pravilno zaščitijo. Preskusni trk s 50 km/h, pri katerem smo uporabili pasjo preskusno lutko z maso 22 kilogramov, ki smo jo postavili na zadnjo polico nad prtljažni prostor (tam so kužki najraje, ker bolje vidijo ven iz avta), je pokazal, da se pes ob čelnem trku spremeni v kinetično bombo. 22-kilogramski pes je s skoraj 50 km/h priletel v zadnji del voznikovega zglavnika, zadel glavo voznika in odletel naprej v vetrobransko steklo – ob udarcu v voznikovo glavo je pes zaradi pospeška tehtal skoraj pol tone! Rezultat: težke poškodbe voznikove glave in skoraj zanesljiva smrt domačega ljubljenčka. Rešitev je le ena: ustrezna zaščita domačega ljubljenčka.

Več možnosti za zaščito

Vozniki, ljubitelji domačih živali, v avtomobilu najpogosteje prevažajo pse ali mačke – na ti dve vrsti domačih živali smo se osredotočili tudi pri izbiri zaščitnih naprav oziroma opreme. Za mačke je najprimernejša zaščitna naprava posebna košara oziroma prevozna kletka, za pse pa je teh naprav več – izbira je največkrat odvisna od velikosti in mase psa, pa tudi od razreda oziroma velikosti avtomobila. Psov velikih pasem pač ne moremo stlačiti v majhno kletko, pa tudi ne v prtljažnik majhnega mestnega avtomobilčka.

Za prevoz mačk in manjših psov je najprimernejša torej kletka; na našem preskusu smo zaščitno kletko prvič namestili na prostor za noge med prednjim sedežem in zadnjo klopjo, drugič pa smo jo namestili na zadnjo klop in pripeli s tritočkovnim varnostnim pasom. Pse, ki bi jih radi prevažali v potniški kabini, je najbolje zaščititi s posebno oprsnico, ki jo lahko pritrdimo na eno od čvrstih točk v avtu. Preskusili smo oprsnico z enostavnim karabinskim pripenjanjem na avtomobilski varnostni pas na zadnji klopi; ta psu omogoča več gibanja, a ga ne zadrži na enem, najvarnejšem mestu. Druga možnost je oprsnica z dvojnim pripenjanjem, ki jo pripnemo na ključavnici varnostnih pasov levo in desno od psa; takšna oprsnica oprime psa na obeh straneh in ga zadržuje na enem mestu. Naslednja možnost zaščite je zaščitna kletka, ki jo brez dodatnega pritrjevanja položimo v prtljažni prostor avtomobila. Kletko smo položili prečno v prtljažnik, da so bile obremenitve za psa čim bolj enakomerno porazdeljene. Četrto možnost zaščite ponuja zaščitna predelna mreža, ki prtljažnik loči od potniškega dela avtomobila. Takšne zaščitne mreže so tovarniško dobavljive le za karavanske različičice avtomobilov. Pri večini običjanih kombilimuzin lahko kupimo univerzalne predelne mreže, ki pa niso tako stabilne in ob trku ne zmorejo zadržati močnih udarcev oziroma velikih sil.

Vse opisane zaščitne naprave smo preskusili tako, da smo jih namestili v golo karoserijo preskusnega avta (opel astra caravan), ki se je z velikim pojemkom zaustavila na posebnih preskusnih tirnicah – pojemek ustreza trku s hitrostjo 50 km/h. Pasja lutka je imela maso 22 kg, mačja pa 4 kg –voznikov sedež je vselej zasedala preskusna človeška lutka.

Najbolj učinkovita je zaščitna kletka

Zgolj z oprsnico zaščiten pes (z enostavnim pripenjanjem) je med preskusnim trkom s svojo maso odtrgal pripenjalni karabin in z vso silo priletel v naslonjalo voznikovega sedeža. Tega je premaknil za 30 cm in bi verjetno povzročil težke poškodbe voznika v predelu hrbta, skoraj zagotovo pa bi pes doživel smrtne poškodbe.

Oprsnica z dvojnim pripenjanjem se je odrezala nekaj bolje; pritrdilna karabina s plastično zaščito sta sicer zdržala obremenitev, a je pes vseeno zdrsnil za 40 cm naprej in priletel v voznikov sedež, vendar z dovolj majhno silo, da ni dodatno poškodoval voznika. Pes bi v primeru pravega trka verjetno dobil težke poškodbe.

Zaščitna kletka za mačke in majhne pse, pripeta z varnostnim pasom na zadnjo klop, se na preskusnem trku ni izkazala. Krivdo gre pripisati neustrezno speljanim vodilom za pritrditev z varnostnim pasom in neustreznim vratom zaščitne kletke; ob trku je mačja lutka priletela v vratica, jih odtrgala s tečajev in s skoraj polno hitrostjo priletela v naslonjalo voznikovega sedeža. Ob tem so se močno poškodovala tudi pritrdilna vodila na zaščitni kletki – ob le nekaj večji hitrosti trka bi povsem odpovedala in kletka bi zletela po potniški kabini.

Zaščitna kletka, položena v prostor za noge med zadnjo klopjo in prednjim sedežem, se je izkazala za najvarnejše mesto v avtomobilu. Ker kletka ni imela veliko prostora za gibanje, je ob trku ostala cela, dodatne sile na voznikov sedeže pa so bile zanemarljive. Žal je takša namestitev primerna le za majhne kletke.

Prtljažni prostor avtomobila je največkrat edina možnost za namestitev večje zaščitne kletke za prevoz večjih psov. Kletko velja v prtljažnik položiti prečno, saj se v primeru trka sile enakomerneje porazdelijo po pasjem telesu. Zaradi 22-kilogramskega psa in velikih sil ob trku se je kletka poškodovala, poškodovano pa je bilo tudi naslonjalo zadnje klopi. Če bi na njej sedeli potniki, bi bila kletka v prtljažniku verjetno kriva za dodatne poškodbe potnikov.

Zaščitna pregradna mreža je ob trku dobro zaščitila voznika v potniški kabini, saj je brez težav zadržala silo udarca psa, zelo verjetno pa takšnega trka pes ne bi preživel.

Naš preskus je dokazal, da najučinkovitejšo zaščito za voznika in za žival predstavlja pravilno nameščena zaščitna kletka; pri majhnih živalih (mačke in manjši psi) je najvarnejše mesto v prostoru za noge med zadnjo klopjo in prednjim sedežem. Vsi ostali zaščitni sistemi so odpovedali in bi ob trku dodatno poškodovali voznika oziroma potnike v avtu. Pri zaščiti večjega psa je najučinkovitejša kombinacija velike zaščitne kletke v prtljažniku in zaščitne pregradne mreže, ki ločuje prtljažnik in potniški prostor.

AMZS priporoča

Čeprav naš zakon ne predpisuje posebne zaščite živali med vožnjo v avtu, AMZS priporoča voznikom, da svoje domače ljubljenčke vselej ustrezno zaščitijo. Pri izboru in nakupu ustreznih zaščitnih naprav bodite pozorni na jasna in razumljiva navodila o pritrjevanju in zaščiti kletk in oprsnic. Navodila zahtevajte tudi od prodajalca. Če boste že izbrali zaščitno oprsnico, izberite takšno, ki omogoča tesno in čvrsto dvostransko pripenjanje s čim manj prostora za gibanje psa.

Na koncu še priporočilo našim prometnim zakonodajalcem; tudi domači ljubljenčki so pogosto potniki v avtomobilu. Ustrezni zakonski predpisi (in seveda njihov nadzor!) bi morali varovati tako voznike kot domače ljubljenčke.

Vir: www.motorevija.si
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Zabijanje časa Seznam forumov -> PSI Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.