Zabijanje časa Seznam forumov Zabijanje časa
Namenjen zabijanju časa, kaj pa drugega.
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




KORISTNE INFORMACIJE

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Zabijanje časa Seznam forumov -> NASVETI OD A-Ž
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
bejbi
Boginja


Pridružen/-a: 28.01. 2009, 08:09
Prispevkov: 8129

PrispevekObjavljeno: 24 Sep 2010 09:51    Naslov sporočila: KORISTNE INFORMACIJE Odgovori s citatom

KORISTNE INFORMACIJE O ODGOVORNEM RAVNANJU S HIŠNIMI LJUBLJENČKI

Ste dobro premislili, če ste pripravljeni na novega družinskega člana? Bo to maček ali pes, mogoče ptica, riba ali želva ali kaj drugega? Vsaka žival ima svoje zahteve in prav je, da dobro premislite, preden se odločite zanj, saj bo malo živo bitjece v celoti odvisno od vas.

Mačka vam zna pokazati, kako vesela vas je, pomiriti s svojim predenjem, zabavali se boste ob njenih vragolijah in igricah, hkrati pa lahko občudujete njeno samosvojost, saj se v večini primerov ne prilagaja ljudem, ampak počne točno tisto, kar se ji v tistem trenutku zazdi. Stanovanje nikoli ne bo prazno, ob prihodu domov vas bo nekdo neznansko vesel, sploh če bo vaša prva pot v kuhinjo. Neprecenljiv je občutek, ki ga dobiš, ko se gospa ali gospod maček končno odloči, da vas počasti z uro ali dve crkljanja, ko vam nekdo tako zaupa, da brez pomisleka zaspi pri vas v naročju. Ob vseh takih lepih trenutkih je potrebno razmisliti tudi o malo bolj življenskih rečeh: mački puščajo dlako, potrebujejo WC, ki je vir peska, ki se raznaša po celem stanovanju, redno je treba zagotavjati osnovno zdravstveno oskrbo (cepljenja in razglistenja), za čas dopusta mu je treba zagotoviti oskrbo in družbo, občasno predekorirajo stanovanje (naš najboljši fotelj mu lahko postane prikladno mesto za brušenje krempljev, mogoče mu vaza ni všeč ali pa zavese dobijo nov dizajn), včasih tudi zboli in veterinarski računi niso prav poceni.

Pes lahko postane vaš najboljši prijatelj, sploh v današnjem času, ko ga lahko s seboj vzamete skoraj kamorkoli. Vedno vas je vesel, daje vam občutek varnosti in vam dela družbo. Včasih vas prepriča v dolg sprehod, čeprav ga niste načrtovali, in vas zabava s svojimi igricami, ko neutrudno nosi okrog palico ali kakšno igračo. Seveda pa je tudi s kužkom kar nekaj dela. Treba ga je pravilno vzgojiti, da lahko brez problemov in nevarnosti hodi okrog z nami, saj smo mi odgovorni za njegova dejanja, zagotoviti mu je treba osnovno zdravstveno oskrbo, posrbeti zanj, če zboli. Pred nekaterimi psi niso varni običajni predmeti v stanovanju (npr. copate in čevlji), na sprehod ga je treba peljati tudi ob najbolj mrzlih in temnih dnevih, če ne more z nami na dopust, mora imeti še kakšno drugo osebo, ki ji zaupa in lahko v tem času poskrbi zanj. Z drugimi psi se lahko stepe, lahko je nevaren za sosedove otroke, da ne govorimo o legendarnem pasjem odnosu do poštarjev.

Tudi druge živali, ki jih želimo imeti doma, predstavljajo veliko odgovornost. Za prav vsako je treba skrbeti, saj je v celoti odvisna od nas. Morda se zdi, da je majhna posoda z zlato ribico majhna obveznost, vendar pomislite na to, da jo bo treba hraniti tudi med vašim dopustom, da ji bo treba pogosto menjati vodo.

Prijazne želvice v terariju se zdijo majhna obveznost, vendar želve rastejo in živijo tudi 100 let; če jim ne zagotavljamo rednega (napornega) čiščenja, je lahko terarij kmalu vir smradu v stanovanju. Sčasoma prerastejo njim namenjeno bivališče in pogosto postanejo manj zanimive kot smo pričakovali. Take želve pogosto končajo v naravi, kjer kot tujerodna vrsta delajo škodo naravnemu okolju.

Papagaj v kletki je lahko vir zabave za otroke in odrasle, a tudi zanj velja, da ga ne moremo pustiti predolgo samega, da dviguje prah, razmetava hrano, se oglaša ob neprimernem času, lahko moti nas ali sosede.

Ne bi vas radi privedli do sklepa, da je edini primerni hišni ljubljenček za vas plišasti medvedek. A vendar je za življenski stil nekaterih to čisto res. Radi bi, da se za hišnega ljubljenčka odločite preudarno, na osnovi dovolj informacij in da tako odločitev sprejmete s polno odgovornostjo.

Vir:www.srecniljubljencki.org


Nazadnje urejal/a bejbi 24 Sep 2010 09:54; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bejbi
Boginja


Pridružen/-a: 28.01. 2009, 08:09
Prispevkov: 8129

PrispevekObjavljeno: 24 Sep 2010 09:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

OSNOVNA OSKRBA

Vsaka žival potrebuje:

- vsakodnevno svežo vodo in primerno hrano;
- primerno namestitev:
- bivališče mora nuditi zaščito pred padavinami, vetrom, mrazom in sončno pripeko;
- živali ni dovoljeno nastaniti v prostore brez dnevne svetlobe, kjer ne vidijo svoje neposredne okolice;
- v bivalnem prostoru živali ne sme biti snovi ali predmetov, s katerimi bi se lahko poškodovala ali bi ti ogrožali njegovo zdravje;
- bivalni prostor je treba redno čistiti in dnevno odstranjevati iztrebke;
- pes, ki biva zunaj, mora imeti ustrezen pesjak in uto oziroma drugo enakovredno zavetje; uta mora biti dvoprostorska, ustrezno izolirana in dvignjena od tal;
- pri temperaturi, nižji od 0 °C, mora imeti žival na voljo primerno izoliran bivalni prostor;
- samice z mladiči in bolne živali morajo imeti na voljo bivalni prostor, v katerem temperatura ne sme biti nižja od 20 °C;
- redno cepljenje (proti kužnim boleznim in steklini) in odpravljanje (notranjih in zunanjih) zajedalcev;
- zdravljenje, ko ga žival potrebuje;
- primerno nego (redno krtačenje dlake, po potrebi rezanje krempljev);
- primerno vzgojo in socializacijo;
- vsakodnevno gibanje in ljubezen.

Dolžnost vsakega lastnika je, da neželena legla prepreči. Možnosti za preprečitev brejosti je veliko, a še vedno je to najenostavneje preprečiti s sterilizacijo in kastracijo živali.

Osnovne pogoje določa Pravilnik o zaščiti hišnih živali.

Veterinarska uprava Republike Slovenije je izdala knjižico „O odgovornem lastništvu psa“, kjer so zbrane koristne informacije.

Pod osnovno oskrbo spada tudi osnovna zdravstvena oskrba:

Odpravljanje zunanjih in notranjih zajedalcev
Mačkom je treba redno (vsake 3 mesece) odpravljati zunanje in notranje zajedavce, kot so bolhe, gliste in trakulje. Sredstva za odpravo zunanjih in notranjih zajedavcev se kupijo pri veterinarju. Lahko so v obliki tablet, paste ali ampul, ki jih nanesete na kožo mačke. V oliki ampul je prav tako zaščita proti klopom.

Cepljenje mačk
Mačke cepimo proti mački kugi, mačjem nahodu (virusno obolenje dihal) in levkozi. Pred cepljenjem proti levkozi se s posebnim hitrim testom ugotovi, ali je mačka že okužena. Test opravi veterinar, potrebuje pa vzorec krvi. S podobnim testm se ugotovi tudi ali je mačka pozitivna na Fiv, torej okužena z t.i. mačjim aidsom. Priporoča se tudi cepljenje proti steklini, zlasti za mačke, ki živijo blizu gozda, obvezno pa je, če želimo mačko vzeti sabo čez mejo. Vsa cepljenja se vpišjo v potni list mačke. Mačke prvič cepimo pri 9 tednih starosti, cepljenje se ponovi čez en mesec, nato pa vsako leto. Odrasle mačke je treba cepiti enkrat letno. Podroben program cepljenja povprašajte veterinarja.

Cepljenje psov
Pse cepimo proti kužnemu kašlju, parvovirozi, pasji kugi, leptospirozi in kužnem vnetju jeter (kužni hepatitis). Prvo cepljenje se opravi med 6 in 8 tednom starosti, drugo pa čez 3–4 tedne. Pri nas je za vse pse, starejše od 3 mesecev, vsako leto obvezno cepljenje proti steklini.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bejbi
Boginja


Pridružen/-a: 28.01. 2009, 08:09
Prispevkov: 8129

PrispevekObjavljeno: 24 Sep 2010 09:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ČIPIRANJE

Čipiranje je vstavitev čipa pod kožo na spodnji del vratu . Je hiter in za žival nekompliciran postopek (čip se vstavi z iglo, ni treba, da je žival v narkozi), ki ga opravi veterinar. Vse živali iz zavetišča so čipirane. Čip ima številko, pod katero se v centralnem registru vodi podatke o lastniku, cepljenjih itd.

Lastnik živali je tista oseba, ki je v Centralnem registru psov (in mačk) navedena kot lastnik. To pomeni, da odgovarja za ustrezno oskrbo živali, kakor tudi za njena dejanja.

Na podlagi čipa žival dobi potni list. V primeru izgubljenih živali pa lahko zavetišče / veterinar prebere št. čipa in tako takoj najde lastnika.

Vsi psi, koteni po 1.1.2003 in starejši od treh mesecev morajo biti po zakonu označeni z mikročipom. Označitev z mikročipom je obvezna ob prvem cepljenju psa proti steklini, le-to pa mora biti opravljeno, ko je pes star 3 mesece. Čipiranje za mačke pa je relativno novo in mnogi lastniki še ne vedo, da obstaja.

Psi, ki so bili koteni pred 1.1.2003, morajo imeti identifikacijske značke, ki so jih pred uvedbo mikročipov vsako leto ob cepljenju proti steklini delili veterinarji. Če se značka izgubi, mora biti po zakonu tudi starejši pes mikročipiran. Značko mora imeti pes ves čas pripeto na ovratnici. Na znački je številka in če se pes izgubi, lahko pooblaščene osebe (veterinar, zavetišče) v Centralnem registru psov (CRP) najdejo podatke o lastniku in le-tega o najdbi obvestijo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bejbi
Boginja


Pridružen/-a: 28.01. 2009, 08:09
Prispevkov: 8129

PrispevekObjavljeno: 24 Sep 2010 09:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

NUJNA POMOČ

32. člen Zakona o zaščiti živali pravi:

Zapuščenim bolnim in poškodovanim živalim mora veterinar nuditi potrebno nujno veterinarsko pomoč.
Neozdravljivo bolnim ali poškodovanim, težko prizadetim in poginjajočim zapuščenim živalim mora veterinar zagotoviti takojšnjo usmrtitev.

Če opazite poškodovano žival, pokličite v pristojno zavetišče. Če ne veste, katero zavetišče je pristojno, pokličite na številko 112 (Center za obveščanje). Na tej številki vam bodo povedali tudi, kdo je dežurni uradni veterinar, če občina, na območju katere ste žival našli, nima pogodbe z nobenim od zavetišč za živali.
Zakon določa, da morajo imeti zavetišča za živali organizirano 24-urno dežurstvo, prav tako pa mora biti ves čas na voljo dežurni uradni veterinar.

Če poškodovana žival ovira promet oz. predstavlja nevarnost na cesti, pokličite policijo (na številko 113).
Poškodovani živali nudite prvo pomoč. Če je mogoče, jo pazljivo odmaknite s cestišča ali jo kako drugače zavarujte, da se ne poškoduje še bolj oz. da ne pobegne. Zavetišče mora priti po poškodovano žival najpozneje v štirih urah.
Pri poškodovani živali morate biti še posebej previdni, saj lahko zaradi bolečine in strahu odreagira bolj agresivno kot sicer. Psu najprej s povojem iz prve pomoči povijte gobec, da ne more ugrizniti, šele potem ga premaknite. Pri mački si pomagajte z odejo, brisačo ali s čim podobnim, v kar jo lahko zavijete. Tako tudi zaščitite poškodovano žival, kajti v takšnih okoliščinah hitro izgublja telesno toploto.

V Mestni občini Ljubljana je pristojno Zavetišče za zaščito živali Ljubljana, kjer so dosegljivi na telefonski številki 01 256 0279 (v meniju izberete številko 3 za nujne klice).
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bejbi
Boginja


Pridružen/-a: 28.01. 2009, 08:09
Prispevkov: 8129

PrispevekObjavljeno: 24 Sep 2010 10:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

IZGUBLJENE IN NAJDENE ŽIVALI

KAJ STORITI, ČE NAJDETE ŽIVAL?

Vsi, ki najdete zapuščeno žival, se najprej obrnite na zavetišče, saj jo mogoče že kdo pogreša. Po zakonu ste dolžni v roku 24 ur obvestiti pristojno zavetišče, kot pravi 5. člen Pravilnika o zaščiti hišnih živali (Ur.l. RS 75/2005)

„... Kdor najde zapuščeno žival, mora najkasneje v roku štiriindvajsetih ur najdbo živali prijaviti najbližjemu zavetišču za zapuščene živali;...“

V primeru, da hočete žival predati v zavetišče

Dolžnost vsake občine je, da morajo poskrbeti za živali, ki so izgubljene in zapuščene, na območju, ki ga pokriva (Zakon o zaščiti živali 31. člen Ur. l. RS 43/2007). Če ne veste, katero zavetišče je pristojno za vašo občino, pa jih pokličite.

Zavetišče mora v roku 24 ur od prejema klica, žival sprejeti, za poškodovane pa v roku 4 ur, kar narekuje 11. člen Pravilnika o pogojih zavetišča za zapuščene živali (Ur.l.RS št.45/2000).

V poletnih mesecih pa se pogosto zgodi, da je zavetišče polno in takrat se lahko imetnik zavetišča dogovori z najditeljem, da lahko le-ta skrbi za žival, dokler je zavetišče polno ali pa prosi drugo zavetišče za pomoč.

KAJ STORITI, ČE POGREŠATE SVOJEGA HIŠNEGA LJUBLJENCA?

Če se vaša žival izgubi, morate v roku 72 ur obvestiti najbližje zavetišče (5. člen Pravilnika o zaščiti hišnih živali Ur.l. št. 75/2005).

Predlagamo vam naslednje postopke:

-pokličite ali pa se kar zglasite v najbližje zavetišče
-naredite letake s čim boljšim opisom živali (če ima kakšno posebnost, kje in kdaj je bila pogrešana), še boljše pa je, da na plakat poleg opisa nalepite sliko vaše živali,
-pokličite radijske postaje in jim povejte, da pogrešate živali
-obvestite tudi bližnja društva za zaščito živali,
-obvestite čim več bližnjih veterinarskih postaj.

Če se vaša žival več kot osem dni nahaja v zavetišču, postane last zavetišča in jo lahko oddajo novemu lastniku. Kot lastnik morate zavetišču poravnati stroške oskrbnine za vsak dan, ki ga je vaša žival preživela v zavetišču.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Zabijanje časa Seznam forumov -> NASVETI OD A-Ž Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.