Zabijanje časa Seznam forumov Zabijanje časa
Namenjen zabijanju časa, kaj pa drugega.
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




ZDRAVJE PSA

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Zabijanje časa Seznam forumov -> PSI
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
bejbi
Boginja


Pridružen/-a: 28.01. 2009, 08:09
Prispevkov: 8129

PrispevekObjavljeno: 06 Mar 2009 10:14    Naslov sporočila: ZDRAVJE PSA Odgovori s citatom

NEGA ZOB PRI PSIH

Tako kot ljudje tudi psi potrebujejo redno nego zob. Potrebno jim jih je krtačiti in čistiti. V tem razdelku bomo povedali, zakaj.
Marsikatera zdravstvena težava, razen pretirane teže, lahko izvira iz periodontalne bolezni. Nabiranje kamna in oblog ter posledično vnetje dlesni lahko privede do resnejšega obolenja. S takimi težavami se sooča večina psov, starejših od dveh let, ki niso deležni redne nege zob.
Pa poglejmo, kako lahko pomagamo psu, da ne bo imel težav z zobmi.

Preverjajte usta psa
Kako veste, da ima pes težave z zobmi? Dvignite mu ustnico in poglejte. Obloge so videti kot rjavo rdeča območja ob robu dlesni. Nabira se kamen in zdrava rožnata dlesen čez čas postane rdeče barve in oteče. Če pravi čas ne poiščete veterinarjeve pomoči, se lahko pojavi vnetje dlesni, posledica česar je slab zadah. Še huje pa je, da pogosto pride do poškodb čeljusti in izpada zob.

Kako lahko psu pomagate
Najprej s psom obiščite veterinarja, da mu ustrezno očisti zobe. Pri tem uporablja podobne postopke kot zobozdravniki pri ljudeh, le da psi pred čiščenjem prejmejo pomirjevalo ali pa, kar je pogosteje, splošno narkozo.

Med obiski pri veterinarju psu redno krtačite zobe. Kako to naredite? Preprosto. Pri veterinarju ali v trgovini za male živali kupite zobno ščetko in zobno pasto, namenjeno psom.

Kako psu krtačiti zobe
Sprva nanesite majhno količino zobne paste na prst in z njim narahlo podrgnite po prednjih zobeh in dlesnih psa. Ko to nekajkrat naredite, namesto prsta uporabite pasjo ali otroško zobno krtačko, ki ima mehke, zaokrožene ščetine. Najprej krtačite samo prednje zobe, in sicer zgornje zobe navzdol, spodnje pa navzgor – tako kot bi morali krtačiti tudi svoje zobe. Ko se pes tega navadi, se lotite zadnjih zob. Pokrtačite ličnike in nato kočnike, in sicer z enakimi gibi kot prednje zobe.

Namesto krtačenja lahko uporabite izdelke za žvečenje. Waltham je v raziskavah odkril, da nekateri posebej oblikovani izdelki za žvečenje precej zmanjšujejo nastajanje oblog in kamna, vnetje dlesni in zadah.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bejbi
Boginja


Pridružen/-a: 28.01. 2009, 08:09
Prispevkov: 8129

PrispevekObjavljeno: 06 Mar 2009 10:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

BOLEZNI DLESNI

Bolezni dlesni so značilne težave mnogih psov. 80% vseh psov starejših od treh let namreč trpi za boleznimi dlesni (Periodontisis).

Potrošniki niso dovolj seznanjeni s tem problemom, da bi pravilno ukrepali pri kurativi ali celo pri preventivi bolezni dlesni in zob. Raziskave kažejo, da 90% lastnikov psov ocenjuje, da so zobje njihovih pasjih ljubljenčkov v dobrem ali odličnem stanju.

“Menim, da večina ljudi ne pomisli, da je treba psom redno čistiti zobe.”
“Nikoli nisem pomislil, da lahko tudi pse doletijo bolezni dlesni.”

Zavedanje o pomembnosti ustne higiene psov je ključno pri preprečevanju pojavljanja teh bolezni. Veselje psov je odvisno od zdravja njihovih zob. Pomislite, kolikokrat si vi umivate svoje zobe? Zakaj bi bili psi izjema?

Kaj povzroča bolezni dlesni (Periodontisis)?
Zobni plak - belkaste obloge na površini zob in ob dlesnih, kjer se nahaja tudi največ bakterij. Zobne obloge je relativno lahko odstraniti.
Če se zobnih oblog redno ne odstranjuje, pride do reakcije med bakterijami in kalcijem v zobeh. Snov mineralizira, posledično pa nastane zobni kamen. Ta je za razliko od plaka trda obloga in jo je težje odstraniti. Odstranitev zobnega kamna je možna le pri veterinarju.
Bakterije v zobnem plaku in zobnem kamnu napadajo dlesni in povzročajo vnetje dlesni (gingivitis).
Če gingivitisa ustrezno ne zdravimo, lahko posledično pride do odstopa zoba od dlesni, kar pomeni, da lahko v prostor med zobmi in dlesnimi pride še več bakterij. To je začetek parodontalne bolezni oz. parodontoze, ki je očiten znak, da so bakterije napadle tudi zobno korenino. V najhujšem primeru lahko pride do izpada zoba, bakterije pa na ta način lahko pridejo tudi v krvni obtok. Parodontoza je tako lahko eden od ključnih vzrokov tudi za bolezni ledvic in jeter.

Kako preprečimo bolezni dlesni?
Dnevna nega zob je najboljše, kar lahko storimo, da preprečimo nastanek zobnega plaka in kamna.
Čiščenje zob na dnevni bazi pa je za precej lastnikov psov nepraktično. Dobrodošla dnevna nega zob psov so tako posebno zasnovani pasji prigrizki (kot npr. Pedigree® DentaStixTM), ki zaradi svoje edinstvene oblike in raskave površine delujejo kot zobna ščetka.

Kako DentaStix deluje?
DentaStix pomaga pri preprečevanju zobnih oblog in kamna na račun delovanja aktivnih sestavin in raskave površine. Tako zmanjšuje verjetnost za okužbe in nastanek zobnega kamna za 80%, poleg tega pa vašemu ljubljenčku tudi odstranjuje zobne obloge in krepi njegove čeljusti. Če zobne obloge niso odstranjene v nekaj dnevih, pride namreč do mineralizacije in nastanka zobnega kamna, ki ga je precej težje odstraniti. Priporoča ga tudi Walthamsko združenje veterinarjev.

Aktivne sestavine
DentaStix vsebuje dve aktivni sestavini, ki znanstveno dokazano odstranjujeta tvorjenje zobnega kamna. To sta cinkov sulfat in natrijev tripolifosfat STPP.

Cinkov sulfat v žvečljivi obliki skupaj z določenimi ostalimi snovmi znanstveno dokazano deluje antibakterijsko pri nastanku zobnih oblog in zobnega kamna. Poleg tega telo potrebuje cink za izgradnjo beljakovin, ki so nujen za ohranjanje zdravih dlesni.

Natrijev tripolifosfat STPP po drugi strani upočasnjuje proces mineralizacije zobnih oblog v zobni kamen, kar je seveda dobrodošla lastnost, če upoštevamo, da je zobni kamen precej težje odstraniti. STPP sam reagira s kalcijem in zato upočasni njegovo reakcijo z zobnim plakom.

DentaStix: kalorična vsebnost 1 palčke:
Medium velikost - 70 kalorij (11% dnevnega vnosa 10kg psa)
Large velikost - 105 kalorij (9% dnevnega vnosa 25kg psa)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bejbi
Boginja


Pridružen/-a: 28.01. 2009, 08:09
Prispevkov: 8129

PrispevekObjavljeno: 06 Mar 2009 10:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

LOČITVENA TESNOBA

Mnoge pse je strah pred ločitvijo. To se kaže v vedenjskih motnjah, kadar psa pustite samega doma. Zaradi tesnobe psi prekomerno lajajo, cvilijo, žvečijo pohištvo, mažejo stanovanje in podobno. Če lahko pes brez težav preživi noč brez vas, potem zelo verjetno ločitvene tesnobe nima. Če pa kaže znake nejevolje ali jeze vsakič, ko se odpravite od doma, potem jo zelo verjetno ima. Razumeti morate, da se pes ne obnaša tako, ker se poškuša maščevati ali vas kaznovati, ker ga zapuščate. V resnici je to naraven panični odziv na ločitev od lastnika, čeprav tudi le za kratek čas.

Ločitvena tesnoba je pojav, nad katerim se lastniki najbolj pritožujejo, čeprav se ga v večini primerov sploh ne zavedajo. Pomembno je, da ugotovite, če je vašega psa strah, zato da lahko njegovo vedenje s pravilnim ravnanjem popravite.

Poslavljajte se mirno, brez posebnosti. Če se boste poslavljali dolgo in dramatično, bo tudi tesnoba psa večja. Sproščen »živjo« ali »se vidiva kasneje« bo čisto dovolj. Ko se vrnete domov, psa najprej nekaj minut ignorirajte, nato pa ga mirno božajte.

Psu vedno zagotovite dovolj gibanja in igre. Če je pes utrujen in treniran, je tudi srečen. Tako bo podnevi, ko vas ne bo, veliko raje spal. Tudi miselne vaje, na primer v pasji šoli, ali druženje z drugimi psi so odlične aktivnosti za vašega kosmatinca.

Pripravite psu njegove najljubše igrače in slaščice, da bo zaposlen, medtem ko vas ne bo. Kakšno dobroto lahko zatlačite tudi v igračo, da se bo kuža zabaval in ne le nestrpno pričakoval, da se vrnete.

Vašega štirinožnega prijatelja trenirajte, da bo vajen vašega odhoda. Najprej odidite in se čez nekaj minut vrnite, ob tem pa ne povzročajte razburjenja. To ponavljajte, dokler pes ni več nestrpen. Potem postopoma podaljšujte čas vaše odsotnosti, preden se vrnete. Ko boste vadili dovolj, se bo pes navadil na ostajanje doma.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bejbi
Boginja


Pridružen/-a: 28.01. 2009, 08:09
Prispevkov: 8129

PrispevekObjavljeno: 06 Mar 2009 10:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

PREMAGOVANJE ARTRITISA PRI PSIH

Artritis ni samo bolezen, s katero se spopadamo ljudje, ta lahko doleti tudi živali. Artritis pri psu lahko vpliva na njegov hrbet, sklepe, kolke in vrat. Če ne veste ali niste prepričani, ali ima vaš pes artritis, naštevamo nekaj znakov bolezni:

• Ima eno stran raje kot drugo? To je lahko znak, da so njegovi sklepi na eni strani telesa bolj boleči, zato pes bolj obremenjuje eno stran in se tako izogiba bolečini. Ali opazite nelagodje, če sedi ali stoji v določenem položaju?

• Nenavadno povečanje telesne teže je lahko znak, da je pes zaradi bolečih sklepov bolj pri miru in več spi, zato se ne giblje toliko, kot bi se zdrav pes moral.

• Če pes ni tako aktiven, kot je bil včasih, ali če ni več tako razpoložen za igro, to prav tako lahko pomeni, da ima otrdele sklepe.

Če ste pri svojem psu opazili katerikoli od simptomov, nikar ne odlašajte z obiskom veterinarja. Veterinar mu bo lahko postavil pravilno diagnozo in začel z ustreznim zdravljenjem. Obstaja pa tudi nekaj ukrepov, s katerimi lahko ublažite njegove bolečine.

Vadba
Čeprav vašega psa mučijo bolečine, mora vseeno dobiti dovolj gibanja. Če ni ravno sovražnik vode, ga peljite na plavanje. Za majhne pse je primeren že otroški bazen. Pri plavanju pes s svojo težo ne pritiska na sklepe, vendar se kljub temu giblje. Prav tako ga peljite na kratke 15-minutne sprehode. Vendar nikar ne pričakujte od njega, da se bo podil za žogo ali veselo skakal.

Topel in udoben kotiček
Poskrbite, da bo vaš pes imel mehek in udoben kotiček za počivanje. Pozimi, ko lahko mrzel zrak otrdi sklepe, mu na tla nastavite staro spalno vrečo ali blazino, da bodo njegovi sklepi na toplem. Če imate psa zunaj, ga lahko ponoči pripeljete v garažo, da mu ne bo zunaj premrzlo.

To je le nekaj načinov, kako lahko psu pomagate do udobnejšega življenja, čeprav je obisk veterinarja še vedno priporočljiv. Veterinar bo psa najverjetneje napotil na rentgenski pregled, da bo videl, če so sklepi poškodovani. Ker je živali z artritisom čedalje več, so na voljo tudi že zdravila, ki blažijo bolečine in celo pomagajo zdraviti sklepe.

Priljubljeno zdravilo za lajšanje bolečin pri psih je glukozamin, sladkor, ki ga pridobivamo iz lupinarjev in pomaga obnavljati sklepe ter lajša bolečine. Glukozamin je naravna spojina, ki jo najdemo v živalih, toda z leti telo proizvaja vse manj tega zelo pomembnega sladkorja. Glukozamin deluje tako, da vzpodbuja tvorjenje sklepne tekočine, ki jo za delovanje potrebujejo zdravi sklepi. Tekočina služi kot mazivo za hrustanec in pomaga pri gibljivosti sklepov.

Nikoli ne dajajte psu zdravil, ki so namenjena ljudem. Nekatera so lahko zanj celo strupena, še posebno, če mu jih daste v nepravilnih odmerkih.

Skrb za male živali je toliko napredovala, da lahko veterinar poskrbi za vse potrebe vašega psa. Če boste svojega psa vozili k veterinarju na redne preglede, boste s tem naredili veliko za njegovo zdravje. Če želimo, da bodo naši ljubljenčki imeli srečno in zdravo življenje, je skrb za njihovo zdravo telo zelo pomembno.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bejbi
Boginja


Pridružen/-a: 28.01. 2009, 08:09
Prispevkov: 8129

PrispevekObjavljeno: 06 Mar 2009 10:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

POMOČ PSIČKI PRI ROJSTVU MLADIČKOV

Včasih lahko vaša psička potrebuje pomoč pri rojstvu mladičkov. Ti se navadno rodijo z glavo naprej, pri nekaterih pa najprej na plano pogledajo repek in zadnji tački. Če se psička med porodom zelo napreza, ji lahko pomagate tako, da mladička rahlo vlečete, ko ta pogleda ven. Če so na prostem le kužkove tačke, za nasvet nemudoma pokličite veterinarja. Če psička ne poliže novorojenega kužka, boste morali očistiti membrano z njegovega obraza in iz njegovega nosu in ušes očistiti tekočino. Novorojenega mladička krepko zdrgnite z brisačo, da ga boste spodbudili k prvemu vdihu. Z mladičkom se ne ukvarjajte več kot je nujno potrebno.

Pomoč šibkemu mladičku po rojstvu
Potem, ko je mladiček čist, preverite, če pravilno diha. Če je videti normalno, vendar menite, da je slaboten in brez življenja, ga z brisačo nežno, a močno masirajte okoli glave in prsnega koša. Mladiček, ki ob rojstvu dolgo ostane v rodilih, ne dobi dovolj kisika v možgane.

Če kužek tudi po tem, ko ste ga zdrgnili z brisačo, še vedno ne diha, ga za nekaj sekund dvignite za njegove zadnje tačke, da tekočina zapusti njegove dihalne poti. Trdno držite njegove zadnje tačke in jih rahlo stresite. Tako ga boste spodbudili, da bo začel dihati. Ko mladiček diha, ga zavijte v brisačo, da mu bo toplo in udobno. Ko psička konča s porodom, pokažite slabotnega mladička materi in poskrbite, da kužek najde sesek. Nekaj dni spremljajte, da močnejši mladički v leglu ne ustrahujejo slabotnejših.

Mati navadno pregrizne popkovino. Če tega ne stori, naredite s tanko vrvico zanko okoli popkovine okoli 5 cm od mladička. Popkovino nato prerežite na tisti strani vozla, ki je bližje materi. To storite previdno in pazite, da ne vlečete za popkovino.

Včasih mati noče sprejeti mladička, če ga vzamete iz legla. V tem primeru ji mladička položite pred njo in ji pustite, da ga liže, nato pa ga namestite tako, da lahko sesa.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bejbi
Boginja


Pridružen/-a: 28.01. 2009, 08:09
Prispevkov: 8129

PrispevekObjavljeno: 06 Mar 2009 10:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

OPOZORILO - PASJA GRIPA!

Pasja influenca ali pasja gripa je nov virus, ki povzroča nalezljivo bolezen dihal pri vseh psih, ne glede na pasmo ali starost. Virus je bil odkrit leta 2004. Praktično vsak pes, ki pride v stik z virusom, zboli in kar 80 % obolelih psov kaže klinične znake bolezni.

Pasja gripa se širi z neposrednim stikom, zato morate paziti in vašemu psu ne dopustiti stika z drugim psom, ki kaže znake bolezni. Pes ima lahko bolezen in jo prenaša tudi, če ne kaže nobenih bolezenskih znakov. Še huje pa je, da jo lahko prenašamo tudi ljudje, z obleko ali podobno.

Kateri so znaki pasje gripe?
Mnogi psi, ki so bili izpostavljeni virusu, sploh ne razvijejo kliničnih znakov bolezni. Simptomi pasje gripe so podobni bolj razširjeni bolezni, kužnemu kašlju, glavna razlika pa je, da pri gripi kašelj traja dalj časa, od 10 do 21 dni. Bolni psi lahko tudi izločajo sluz skozi nos in imajo rahlo povišano temperaturo. Zelo majhen delež psov resno zboli: pri njih se pojavi stanje, podobno pljučnici, z visoko povišano temperaturo. Psi, ki huje zbolijo, potrebujejo dobro nego in hospitalizacijo. Pri psih, ki jih lastniki dovolj zgodaj peljejo k veterinarju, je smrtnost zelo nizka.

Se lahko okužim s pasjo gripo?
S pasjo gripo se NE morejo okužiti ljudje ali mačke, saj tak primer še nikoli ni bil odkrit. Tudi zaposleni v veterinarskih klinikah še niso poročali o kakih težavah z dihanjem po tem, ko so bili v stiku z bolnimi psi. Javne zdravstvene ustanove še naprej budno spremljajo to bolezen.

Kaj naj storim, če mislim, da je moj pes zbolel za pasjo gripo?
Takoj ko opazite, da ima vaš pes povišano temperaturo, da mu teče iz nosu ali da kašlja, pokličite veterinarja. Na žalost je pasja gripa lahko smrtno nevarna in jo je potrebno nemudoma začeti zdraviti. Takoj, ko opazite, da gre za obolenje dihal, je nadvse pomembno, da psu zagotovite veterinarsko nego, kajti zgodnje zdravljenje je povezano z visoko stopnjo ozdravljivosti. Veterinar vam bo predpisal antibiotike in zdravila, ki bodo poskrbela za sekundarne bakterijske okužbe, da se bo vaš pes lahko bolje boril proti virusni infekciji. Če pri psu opazite kašelj, ga nikar ne peljite ven in poskrbite, da se ne bodo okužili še drugi psi.

Kako lahko zaščitim psa?
Ne dovolite svojemu psu stikov s psi, ki kašljajo ali so videti bolni. Če božate bolnega psa, si po tem dobro umijte roke. Trenutno cepivo proti kužnemu kašlju psa ne ščiti pred pasjo gripo, vendar raziskovalci razvijajo cepivo tudi proti tej bolezni.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bejbi
Boginja


Pridružen/-a: 28.01. 2009, 08:09
Prispevkov: 8129

PrispevekObjavljeno: 23 Sep 2010 14:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

KOŽNE BOLEZNI

Ljubljenec se praska!!!
Draženje kože je izraz, ki je slišati precej nedolžno, kajne? Ampak v večini primerov ne gre le za majhno težavo ali drobno nadlogo, saj so kožna obolenja sicer lahko nevidna ali pa komaj vidna, v mnogih primerih pa so za ljubljenca moteča, skoraj enako mučna pa so tudi za njegove skrbnike.

Koža je organ, ki se na zelo različne vzročne dejavnike lahko odzove le na nekaj načinov. Se pravi, da je klinična slika različnih kožnih obolenj lahko enaka, kar zelo otežuje postavitev pravilne diagnoze. Skrbniki, ki vidijo spremembo na koži svojega ljubljenca, od veterinarja pričakujejo, da bo takoj ugotovil vzrok težav. Prav zaradi podobnosti znakov pa je to zelo težko in zato do pravilne diagnoze veterinar najlaže pride z izključevanjem različnih bolezni.

Ocenjujejo, da ima od 20 do 75 odstotkov psov in mačk, ki pridejo po pomoč k veterinarju težave s kožo in dlako ali pa imajo poleg primarne bolezni tudi težave s kožo.

Obolenja kože se najpogosteje kažejo z izpadanjem dlake (alopecijo), s praskanjem, z grizenjem, s pretiranim lizanjem in s spremembami na koži kot so luskava, prhljajasta koža, rdečina, zadebelitev kože (lihenifikacija), kraste in druge spremembe.

Stalno praskanje, grizenje in lizanje, ki se intenzivno nadaljuje tudi ponoči, je lahko za skrbnika zelo moteče. Če to vznemirja skrbnika, si lahko le predstavljamo, kako hudo je to za ljubljenca.

Poznamo veliko različnih obolenj kože, ki povzročajo srbež ali pa tudi ne. Ta obolenja so lahko hormonske narave, so avtoimuna obolenja, pri nekaterih gre za gnojne spremembe na koži, spet pri drugih pa se lahko pojavljajo bule in otekline. Najpogostejša pa so vsekakor različna vnetja kože oziroma dermatitisi.

Vnetja kože ali dermatitise, ki jih spremlja srbež (pruritus) v različnih stopnjah lahko razdelimo v šest glavnih skupin:

-okoljski dermatitis,
-prehranski dermatitis,
-zajedalski (parazitarni) dermatitis,
-alergijski dermatitis,
-infekcijski dermatitis in
-živčni (nevrogeni) dermatitis.

Okoljski dermatitis se pogosto pojavlja pri psih, ki radi plavajo, kopljejo ali se valjajo po travi. Tako pridejo v stik z različnimi snovmi, ki dražijo njihovo kožo. Posledica tega je, da na koži nastanejo vlažna mesta (ekcemi), na katera se pogosto naselijo še bakterije. Najpogosteje so te spremembe prisotne pri psih z zelo gosto dlako.

Prehranski dermatitis je posledica slabe, nekakovostne prehrane, v kateri primanjkuje določenih hranilnih snovi. Stanje kože in kožuha pa se zelo izboljša, če ljubljenca začnemo hraniti z visoko kakovostno hrano.

Zajedalski (parazitarni) dermatitis nastane kot posledica invazije različnih zajedalcev kot so bolhe, klopi, uši in garje. Znaki, ki se razvijejo, so srbež, prhljaj, izpadanje dlake ali celo alergija.

Infekcijski dermatitis povzročajo kožne glive (dermatofiti), od katerih je najbolj znana mikrosporija. Klinični znaki: na koži mačk in psov nastanejo okrogle brezdlačne spremembe v obliki lišajev, ki se širijo in ne povzročajo srbeža. Mikrosporija je zoonoza, bolezen torej, ki se lahko prenese tudi na človeka. Poleg glivic pa lahko infekcijski dermatitis povzročajo tudi bakterije in kvasovke (ena od najpogostejših kvasovk je Malassezia pachydermatitis).

Alergijski dermatitis nastane kot posledica alergije na določeno snov, bodisi na sestavine hrane, na žuželke, prah, rastline, sintetična in naravna vlakna, zdravila in druge snovi. Tako poznamo alergije na hrano, alergijo na bolšjo slino, atopijo ali alergijo na snovi iz okolja (pršice, prah, plesni, cvetni prah...).

Živčni (nevrogeni) dermatitis se pojavlja predvsem pri psih, le redko pa tudi pri mačkah. Gre za poškodbe kože, najpogosteje na sprednjih tačkah (zapestje), lahko pa tudi na zadnjih (predel stopalnic), ki si jih pes z intenzivnim lizanjem in grizenjem povzroča sam. Lizanje in grizenje je oblika neželenega vedenja in se lahko razvije pri psih, ki se dolgočasijo, so v stresu, so zaprti ali pa ločeni od skrbnika.

Najpomembneje je, da se posvetujete z veterinarjem!

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
dirty
GOFLA GOFLASTA


Pridružen/-a: 28.01. 2009, 14:02
Prispevkov: 1793

PrispevekObjavljeno: 05 Nov 2010 10:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Bejbi, kaj pa če mu proteinov primanjkuje ? ? ? pa se mu voda nabira v trebušnem pa prsnem košu ? ? ?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bejbi
Boginja


Pridružen/-a: 28.01. 2009, 08:09
Prispevkov: 8129

PrispevekObjavljeno: 06 Nov 2010 09:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

dirty je napisal/a:
Bejbi, kaj pa če mu proteinov primanjkuje ? ? ? pa se mu voda nabira v trebušnem pa prsnem košu ? ? ?


A se zajebavaš? Evil or Very Mad
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
dirty
GOFLA GOFLASTA


Pridružen/-a: 28.01. 2009, 14:02
Prispevkov: 1793

PrispevekObjavljeno: 06 Nov 2010 17:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

bejbi je napisal/a:
dirty je napisal/a:
Bejbi, kaj pa če mu proteinov primanjkuje ? ? ? pa se mu voda nabira v trebušnem pa prsnem košu ? ? ?


A se zajebavaš? Evil or Very Mad


ne, moj mali kuža je zbolel...včeraj so mu ob 13. uri 2,5 dcl večer pa 3,5 dcl ven spunktirali....dihat ne more pa nč.... Crying or Very sad Crying or Very sad zdaj so poslali kri v nemčijo v analize, kr tu kaže da je vse vredi, sam proteinov primanjkuje...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bejbi
Boginja


Pridružen/-a: 28.01. 2009, 08:09
Prispevkov: 8129

PrispevekObjavljeno: 06 Nov 2010 18:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

dirty je napisal/a:
bejbi je napisal/a:
dirty je napisal/a:
Bejbi, kaj pa če mu proteinov primanjkuje ? ? ? pa se mu voda nabira v trebušnem pa prsnem košu ? ? ?


A se zajebavaš? Evil or Very Mad


ne, moj mali kuža je zbolel...včeraj so mu ob 13. uri 2,5 dcl večer pa 3,5 dcl ven spunktirali....dihat ne more pa nč.... Crying or Very sad Crying or Very sad zdaj so poslali kri v nemčijo v analize, kr tu kaže da je vse vredi, sam proteinov primanjkuje...


Joj, revež. Upam, da si ga peljal na dobro kliniko, drugače sporoči, pa se pozanimam, kaj bi bilo še dobro storiti Crying or Very sad Držim pesti!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
dirty
GOFLA GOFLASTA


Pridružen/-a: 28.01. 2009, 14:02
Prispevkov: 1793

PrispevekObjavljeno: 06 Nov 2010 19:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

bejbi je napisal/a:
dirty je napisal/a:
bejbi je napisal/a:
dirty je napisal/a:
Bejbi, kaj pa če mu proteinov primanjkuje ? ? ? pa se mu voda nabira v trebušnem pa prsnem košu ? ? ?


A se zajebavaš? Evil or Very Mad


ne, moj mali kuža je zbolel...včeraj so mu ob 13. uri 2,5 dcl večer pa 3,5 dcl ven spunktirali....dihat ne more pa nč.... Crying or Very sad Crying or Very sad zdaj so poslali kri v nemčijo v analize, kr tu kaže da je vse vredi, sam proteinov primanjkuje...


Joj, revež. Upam, da si ga peljal na dobro kliniko, drugače sporoči, pa se pozanimam, kaj bi bilo še dobro storiti Crying or Very sad Držim pesti!


Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad ni ga več Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bejbi
Boginja


Pridružen/-a: 28.01. 2009, 08:09
Prispevkov: 8129

PrispevekObjavljeno: 08 Nov 2010 08:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

dirty je napisal/a:
bejbi je napisal/a:
dirty je napisal/a:
bejbi je napisal/a:
dirty je napisal/a:
Bejbi, kaj pa če mu proteinov primanjkuje ? ? ? pa se mu voda nabira v trebušnem pa prsnem košu ? ? ?


A se zajebavaš? Evil or Very Mad


ne, moj mali kuža je zbolel...včeraj so mu ob 13. uri 2,5 dcl večer pa 3,5 dcl ven spunktirali....dihat ne more pa nč.... Crying or Very sad Crying or Very sad zdaj so poslali kri v nemčijo v analize, kr tu kaže da je vse vredi, sam proteinov primanjkuje...


Joj, revež. Upam, da si ga peljal na dobro kliniko, drugače sporoči, pa se pozanimam, kaj bi bilo še dobro storiti Crying or Very sad Držim pesti!


Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad ni ga več Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad


Crying or Very sad Crying or Very sad Brez besed....
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
BladeRunner
Uporabljam že dvajseto tipkovnico


Pridružen/-a: 28.01. 2009, 13:47
Prispevkov: 9628

PrispevekObjavljeno: 08 Nov 2010 12:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sad Sad Crying or Very sad
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
dirty
GOFLA GOFLASTA


Pridružen/-a: 28.01. 2009, 14:02
Prispevkov: 1793

PrispevekObjavljeno: 08 Nov 2010 21:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

....izvidi iz nemčije so pokazali, da mu ledvice niso delovale, se niso pravilno razvile, zato so beljakovine in proteini uhajali iz krvniga obtoka v telo....dedna napaka Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad pa tak lubani bil Crying or Very sad Crying or Very sad
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
pika
PACIENT Z DIAGNOZO


Pridružen/-a: 28.01. 2009, 10:27
Prispevkov: 11508

PrispevekObjavljeno: 08 Nov 2010 21:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sej mogoče ni najbolj primeren trenutek, ampak vseen me zanima... kok pa stane taka procedura čakanja na diagnozo pri psu? Sploh če gre v Nemčijo? ChazzJazz
_________________
Za vsakega pripeljanega člana lahko enega od obstoječih najamete
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
dirty
GOFLA GOFLASTA


Pridružen/-a: 28.01. 2009, 14:02
Prispevkov: 1793

PrispevekObjavljeno: 12 Nov 2010 10:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

pika je napisal/a:
Sej mogoče ni najbolj primeren trenutek, ampak vseen me zanima... kok pa stane taka procedura čakanja na diagnozo pri psu? Sploh če gre v Nemčijo? ChazzJazz


60 € pridejo testi, čakanje pa je blo od petka do ponedeljka....vikend pač....
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Zabijanje časa Seznam forumov -> PSI Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.