Zabijanje časa Seznam forumov Zabijanje časa
Namenjen zabijanju časa, kaj pa drugega.
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




KITAJSKA KUHINJA

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Zabijanje časa Seznam forumov -> HRANA
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
bejbi
Boginja


Pridružen/-a: 28.01. 2009, 08:09
Prispevkov: 8129

PrispevekObjavljeno: 25 Feb 2009 08:25    Naslov sporočila: KITAJSKA KUHINJA Odgovori s citatom

Azijska kuhinja je zaradi izvrstnega okusa in predvsem zdravega načina priprave jedi vse bolj priljubljena. Med azijskimi kuhinjami, ki uporabljajo za pripravo jedi vok, je najbolj znana kitajska kuhinja, poleg nje tudi tajska, vietnamska, indonezijska in indijska kuhinja.

Pri kuhanju z vokom so potrebne raznovrstne sestavine in začimbe. Dobimo jih v biotrgovinah ali v bolje založenih trgovinah, ki imajo oddelek azijske kuhinje.

VOK



Ni natančno znano, kdaj so prvič začeli uporabljati vok, vendar po starodavnih freskah na zidovih predvidevajo, da so ga Kitajci uporabljali že pred našim štetjem. Vok je bil konkavno zaobljena posoda brez robov in kotov. Prvotno je bil narejen tako, da je ustrezal odprtini na klasičnem ognjišču. Skoraj nespremenjen se je ohranil vse do danes. Zaradi takšne oblike se vok v sredini bolj segreje kot na robovih. Zato kuharji mešajo v zaokroženem delu voka surove koščke hrane, že zapečene pa odmaknejo na obod. Visoka temperatura na dnu voka ohrani sestavinam njihov okus. S hitrim mešanjem posameznih sestavin te oblikujejo skladen in svojevrsten okus in sestavo.
V voku lahko jedi pražimo in dušimo. Vok je univerzalna kuhinjska posoda.

Izbira voka
Na trgu je na voljo veliko različnih vokov, zato je prav, da pred nakupom premislimo, kakšen vok potrebujemo. Nekatere voke prodajajo posamezno, druge pa v kompletu. Material, iz katerega je vok narejen, je običajno ročno tolčeno železo. Najdemo pa tudi voke iz litega železa, nerjavečega jekla, take s teflonsko oblogo, aluminijaste in bakrene.
Za začetek je najbolje kupiti vok v kompletu skupaj s pokrovko, stojalom, obročem, zajemalko, cedilom itn. Vsem, ki radi jedo pravo kitajsko hrano, priporočamo nakup klasičnega kitajskega voka iz tolčenega železa s premerom 30 do 40 cm.
Če nam je pomembnejši videz oziroma če bomo kitajsko hrano pripravljali bolj poredko, vam priporočamo nakup litoželeznega voka. Vok s premerom 25 cm bo zadoščal za eno do dve osebi, s premerom 30 cm je namenjen za dve osebi, s premerom 35 cm ali več pa je namenjen za tri osebe ali več. Ne priporočamo pa vam nakupa voka iz nerjavečega jekla, takšnega s teflonsko oblogo, aluminijastega ali bakrenega.

Dozorevanje voka
Samo pravi železni voki morajo dozorevati, za litoželezne ta postopek ni potreben. Dozorevanje omogoča sestavinam, ki jih pripravljamo v voku, da gladko drsijo po površini. V pravilno dozorelem voku lahko spečemo odlične omlete. Če se omleta prime, pomeni da vok ni pravilno dozorel. V tem primeru moramo postopek ponoviti.
Na voljo imamo dve metodi dozorevanja. Po nakupu vok najprej temeljito očistimo z detergentom. Oljno plast, ki ga varuje pred rjavenjem, je treba popolnoma odstraniti. Nekateri voki so premazani s posebnim lakom, ki ga težko odstranimo. V tem primeru zavremo v voku vodo s sodo bikarbono.
Ko z voka odstranimo zaščitno prevleko, ga natančno očistimo in premažemo s tanko plastjo jedilnega olja. Uporabljamo olje, ki prenaša visoko temperaturo, običajno je to arašidovo ali sezamovo olje. Vok segrevamo nad močnim ognjem tri ali štiri minute, dokler se olje ne začne smoditi. Zmanjšamo ogenj in ga segrevamo še pol ure. Od časa do časa s čopičem namažemo robove, tako da bo vok pravilno dozorel.
Druga preprostejša metoda je naslednja: notranjo površino voka namažemo z jedilnim oljem, postavimo ga v pečico in segrevamo pri 150 °C do štiri ure. Ker se olje zaradi vročine steka na sredino voka, ga moramo vsakih 10 ali 20 minut ponovno namazati po robovih.
Vsak nov vok bo prvim jedem pustil okus po kovini, vendar bo ta sčasoma izginil.



Prenašanje in shranjevanje voka
Pravilno dozorelega voka ne smemo drgniti z ostrimi predmeti, na primer z jekleno gobico. Po uporabi je najbolje, da vok očistimo z vročo vodo in bambusovo ščetko ali s krpo. Vok obrišemo s papirnatim robčkom in ga shranimo. Dokler se na voku ne naredi zaščitna plast, ga premažimo s kapljico olja.
Po daljši uporabi bo na voku nastala temna zaščitna plast. Kolikor temnejša je toliko bolj kakovosten je vok in hrana okusnejša. Ta plast je ogljik, ki ni škodljiv zdravju. Tisti del dna, ki je nad ognjem ali plamenom, moramo od časa do časa dobro podrgniti, da odstranimo ostanke.
Če v voku zažgemo hrano, ostanke očistimo z jekleno gobico. V tem primeru moramo ponoviti postopek dozorevanja voka.

SPLOŠNA NAVODILA ZA KUHANJE V VOKU

Prepričajmo se, ali imamo vse sestavine, potrebne za pripravo jedi.
Meso in zelenjavo narežemo ter mariniramo kose, ki zahtevajo ta postopek. Če nameravamo pripraviti več jedi, narežimo vse sestavine.
V vok zlijemo nekaj kapljic olja, ki ga segrejemo do temperature, pri kateri se bo skoraj začelo smoditi.
Meso, čebulo, česen, čili in ingver zapečemo skupaj. Potem po vrstnem redu dodajamo še ostale sestavine.
Če potrebujemo k jedi omako, dodamo veliko žlico tapiokine moke, ki jo prej zmešamo v skodelici z 1/3 vode. Na hitro premešamo in zlijemo po jedi v voku. Potem vse še enkrat dobro premešamo. Omaka mora biti ravno prav gosta. Če je pregosta, prilijemo nekaj vode; če pa je preredka, zmešamo ponovno nekaj tapiokine moke z vodo in ponovimo postopek.
Če kuhamo v voku več različnih jedi in nas skrbi, da se že pripravljene ne bi ohladile, segrejemo pečico na 120 °C. Vanjo shranimo že pripravljene jedi, dokler z njimi ne postrežemo. V pečici ne shranjujemo hrane več kot eno uro. Tako pa ne smemo shranjevati kuhane zelene zelenjave, sicer porumeni, raje jo ponovno segrejemo v voku. Električno ogrevan pladenj je tudi odličen pripomoček, da jed ohranimo toplo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bejbi
Boginja


Pridružen/-a: 28.01. 2009, 08:09
Prispevkov: 8129

PrispevekObjavljeno: 25 Feb 2009 08:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

IZBIRA IN UPORABA DRUGIH KITAJSKIH PRIPOMOČKOV

Kitajska sekirica
Za pripravo hrane ne potrebujemo najrazličnejših eksotičnih kuhinjskih pripomočkov. Zares pa potrebujemo dobro kitajsko sekirico. Najbolje je kupiti sekirico s 4 cm širokim rezilom za rezanje zelenjave in z 10 cm širokim za univerzalno uporabo. Kupimo lahko tudi sekirice iz nerjavečega jekla. Te so običajno dražje, imajo pa tudi pomanjkljivost, da jih je veliko težje brusiti. Zato niso tako priljubljene kot tiste iz navadnega železa.
Po uporabi moramo sekirico obrisati s papirnato brisačo. Rezilo naj bo vedno zelo ostro. Kitajci sekirico zelo pogosto uporabljajo, saj je večina sestavin za kitajske jedi bodisi narezana na rezine ali kocke, razdrobljena na koščke ali sesekljana.
Za sekljanje potrebujemo dobro podlago. Lahko uporabljamo navadne lesene deske, najbolje pa je, da si za sekanje privoščimo debelo navzkrižno lepljeno podlago ali tnalo.

Lopatica in zajemalka

Namesto lopatice uporabljamo v evropski kuhinji kuhalnico. Razlika je le ta, da je lopatica prilagojena obliki voka, z njo zlahka že kuhano hrano potisnemo iz sredine voka na rob, s kuhalnico pa to ni možno. Če nimamo lopatice, si lahko pomagamo s paličkami.
Zajemalko uporabljamo tako kot v evropskih kuhinjah, trej za vse tekoče jedi, kot so juhe in omake.


Košarica za kuhanje v sopari in pokrovka
Kitajci veliko pogosteje kuhajo jedi na sopari kot evropski kuharji. Te jedi so lahko prebavljive, okusne ter vsebujejo veliko vitaminov in mineralov. Košarica je narejena iz bambusa, dno je prepleteno, tako da para dobro prepari živila. Košarice lahko zlagamo drugo na drugo, v vsako pa lahko damo svojo jed. Zadnjo košarico pokrijemo z bambusovo pokrovko.

Žičnata zajemalka
Zajemalko uporabljamo za pobiranje in odcejanje ocvrtih in pečenih jedi. Sestavljena je iz žičnate košarice in bambusovega ročaja.


Paličke
Paličke prodajajo v specializiranih trgovinah po 5 ali 10 parov. Poleg tega, da jih Azijci uporabljajo pri jedi, nekateri z njimi tudi mešajo sestavine v voku in jih uporabljajo za praženje. Posebno priročne so za pobiranje jedi bodisi med kuhanjem bodisi med jedjo. Za vse, ki radi kuhate s paličkami, lahko kupite nekoliko daljše, ki so posebej namenjene za kuhanje.
Paličke so narejene iz bambusa, za lepšo okrasitev mize lahko kupimo plastične ali bolj eksotične iz slonove kosti. Vendar so najprimernejše paličke iz bambusa, ker pri njih hrana ne spodrsava.


Stojalo za vok
Stojala ne uporabljamo med kuhanjem v voku, pač pa ga moramo vedno držati z eno roko, z drugo pa dodajamo že pripravljene sestavine in jih mešamo. Podstavek uporabljamo za serviranje jedi v voku na mizi.

Gorilnik
Gorilnik uporabljamo pri litoželeznih vokih, da ostane jed topla, ali pa za pripravo jedi na mizi.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bejbi
Boginja


Pridružen/-a: 28.01. 2009, 08:09
Prispevkov: 8129

PrispevekObjavljeno: 25 Feb 2009 08:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

NAČINI REZANJA SESTAVIN

Z malo vaje se lahko vsak začetnik nauči spretnega dela s kitajsko sekirico. Kot smo že omenili, mora biti ta zelo ostra, pogoj je tudi primerna površina za sekanje.
Kitajci režejo sestavine na več načinov: na rezine, jih razkosavajo in na drobno sekljajo. Pri uporabi sekirice moramo zelo paziti, saj se lahko zaradi nespretne uporabe hitro pripeti kakšna nezgoda.
Sekirico pravilno držimo tako, da jo trdno primemo za ročaj z desnico ali levico, če ste levičar. Druga roka mora biti prosta. Z njo držimo in premikamo živila, ki jih sekamo. Če je živilo, na primer čebula, ovalne oblike, jo najprej prerežemo na polovico. Ravni del položimo na desko in začnemo rezati.

Ravno rezanje
Obstajata dva načina rezanja na rezine: ravno in poševno. Pri delu moramo upoštevati ritem gibov, tega pa se bomo naučili šele z vajo. Najprej postavimo začetni del rezila na živilo. S prosto roko držimo hrano, ki jo režemo na sekalni deski. Rezilo pritisnemo navzdol in hrana bo odrezana. Gibi naj potekajo od spredaj nazaj. S prosto roko potisnemo kos k rezilu. Sproščene gibe ponavljamo, dokler ni hrana v celoti narezana.
Glavno pravilo rezanja je, da so koščki kar se da enako veliki. Če so posamezni koščki debelejši, drugi pa tanjši, bodo nekateri premalo kuhani, drugi pa preveč. Meso, posebno še goveje, režemo pravokotno na mišična vlakna. Tako narezano meso ne bo žilavo. Goveje meso najlažje režemo z ozkim ostrim nožem. Skušajmo ga razrezati na rezine, velike 5 x 1,5 cm in debele 0,5 cm.

Poševno rezanje
Tako režemo večinoma zelenjavo ovalne oblike, kot so stebla zelene, stročji fižol, korenje itn. Vsekakor lahko tako režemo tudi drugo zelenjavo ali meso, da polepšamo videz jedi.
Poševno narezana zelenjava ima večjo površino, zato je kuhana v najkrajšem času, pri tem pa ohrani živo naravno barvo. Zelenjava, ki je kuhana na tak način, je zelo zdrava, saj zgubi zelo malo vitaminov in mineralov.
Edina razlika med poševnim in ravnim rezanjem je ta, da nož držimo pod kotom 45 stopinj. Zaporedje gibov je enako kot pri običajnem rezanju.

Rezanje na kocke
V tem primeru hrano razrežemo na enake kocke kakršnekoli velikosti. Če hrano v voku pražimo, naj kocke ne bodo večje od 2 cm.
Pri tem načinu je najbolje, da sestavine najprej zrežemo na ozke pasove ali rezine, odvisno od oblike hrane. Potem pa rezine razrežemo na manjše dele kvadratastih oblik.

Razkosavanje
Razkosavanje pomeni, da sestavine razrežemo na paličice, te so lahko zelo drobne ali debele. Če živilo zahteva daljšo pripravo oziroma kuhanje, potem ga razkosamo tanjše. Kolikor manj kuhanja zahteva hrana, toliko debelejši so lahko kosi.
Pri razkosavanju pazimo, da so vsi kosi približno enako debeli in ravni.

Sekljanje na drobno
Preden začnemo drobno sekljati meso, odstranimo vse žile. Meso razrežemo na približno 2 cm velike kocke. Tem dodamo čebulo ali nekaj, kar mora biti prav tako drobno sesekljano. Sekljati začnemo s kitajsko sekirico, po možnosti z 10 cm širokim rezilom. Z rezilom od časa do časa poberemo razlezeno meso na kup in nadaljujemo delo.

Druge prednosti sekirice
Rezilo sekirice lahko uporabljamo za prelaganje hrane v vok ali na krožnik. Sekirico lahko obrnemo, tako topa stran rabi kot kladivo za rahljanje mesa ali za drobljenje strokov česna ali ingverja.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bejbi
Boginja


Pridružen/-a: 28.01. 2009, 08:09
Prispevkov: 8129

PrispevekObjavljeno: 25 Feb 2009 08:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

NAČINI KUHANJA

Priprave
Pred začetkom kuhanja moramo pripraviti vse sestavine, ki so navedene v receptu. To pomeni, da moramo meso in zelenjavo narezati na kose želenih velikosti in oblik, jih marinirati, če je tako navedeno, pripraviti začimbe in omake. Med samim kuhanjem namreč nimamo časa za sekljanje in iskanje manjkajočih sestavin.

Praženje med mešanjem
To je najpomebnejši in najhitrejši način kuhanja v voku. Sestavine, ki jih pripravimo na tak način, ohranijo barvo in okus. Pri tem je zelo pomembno, da imamo vse sestavine narezane že vnaprej. V vok jih dodajamo zaporedoma, najprej tiste, ki potrebujejo več kuhanja in na koncu tiste z manj potrebnega časa priprave. Olje v voku mora biti zelo vroče in ves čas moramo stalno mešati, da so sestavine z vseh strani enakomerno in hrustljavo zapečene. Pore sestavin se zaradi visoke vročine takoj zaprejo in tako zadržijo večino svojega soka. Sestavine so znotraj mehke in okusne, od zunaj pa rahlo zapečene.
Takšno praženje traja pol do največ dve minuti. Potem sestavine odstranimo iz voka, dodamo druge sestavine, ki jih lahko pripravimo na enak ali drugačen način, dodamo omako in šele na koncu vrnemo prve sestavine nazaj v vok in jih pregrejemo.

Praženje
Sestavine najprej na hitro popražimo med mešanjem, tako da se zapro vse pore. Nato dodamo po receptu omako in ostale sestavine. Med praženjem občasno premešamo sestavine, da se v voku ne bi prijele.

Cvrenje
Pri tem načinu posamezne sestavine, na primer spomladanski zavitki ali jastogov čips, cvremo v vročem olju. Pri tem moramo paziti, da je olje dovolj vroče, sicer bodo sestavine vsrkale preveč maščobe. Jedi poberemo iz voka z žičnato zajemalko in jih popivnamo na papirnati brisači.

Kuhanje na sopari
Vse sestavine najprej na hitro blanširamo v vreli vodi. Nato jih zložimo v košarice. Če na tak način pripravljamo več jedi, lahko košarice zlagamo drugo nad drugo, zadnjo pa pokrijemo z bambusovo pokrovko. Košarice zložimo v vok, v katerega smo prilili nekaj vode.
Ta način zahteva precej časa, vendar je vredna truda. Med dušenjen večkrat preverimo, ali je v voku dovolj vode.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bejbi
Boginja


Pridružen/-a: 28.01. 2009, 08:09
Prispevkov: 8129

PrispevekObjavljeno: 25 Feb 2009 08:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

RIŽ, REZANCI IN MOKE

Riž
Riž je glavna sestavina azijske kuhinje. Na svetu obstaja več kot tisoč vrst riža, kakovost riža Azijci ocenjujejo šele, ko je kuhan. Čim bolj ko riž diši, tem dražji je. Obstajajo tri glavne vrste: dolgo, srednje in ovalnat riž. Azijski narodi večinoma uporabljajo dolgovat, Japonci pa ovalnozrnat riž. Najbolj znan je dišeči ali jasminov riž, v Indiji pa je najbolj cenjen riž basmati. Ta je podoben jasminovemu rižu, le da vsebuje nekoliko manj eteričnih olj, zato po kuhanju rad razpade in ne diši tako lepo kot jasminov riž. Italijanski riž se rad razkuha in ni primeren za pripravo kitajske hrane.

Rezanci

Jajčni in kitajski rezanci so vsakdanja hrana zlasti prebivalcev severne Kitajske, Koreje in Japonske. Kitajski rezanci se razlikujejo od italijanskih po tem, da so bolj čvrsti in se med praženjem ne razmehčajo ter zalepijo na vok.

Stekleni rezanci

Pridobivajo jih iz moke fižola munga, sorodnika soje. So nevtralnega okusa in se radi navzamejo okusa ostalih sestavin in začimb v jedi. Pred uporabo jih moramo 5 minut namakati v hladni vodi, da se omehčajo. Običajno jih s škarjami narežemo na manjše kose. Steklene rezance uporabljamo v juhah ali kot sestavino ostalih jedi, lahko pa kar surove ocvremo v vročem olju.

Riževi rezanci

Riževe rezance uporabljajo zlasti prebivalci južnejših območij. Uporabljamo jih za juhe, kot sestavino jedi, samostojno jed, lahko pa jih tudi ocvremo v vročem olju. Poleg riža so rezanci glavna hrana Azijcev.

Riževi listi
Ti listi so narejeni iz riževe moke in imajo premer 16 do 30 cm. So zelo tanki in krhki, zato zahtevajo previdno pripravo. Pred uporabo jih navlažimo, da postanejo mehki. Uporabljamo jih za spomladanske zavitke, lahko jih kuhamo na pari ali ocvremo v olju.

Riževa in tapiokina moka
Moka se uporablja za mariniranje mesa, zgoščevanje omak ali za cvrtje. Značilnost teh mok je, da so zelo drobno mlete, imajo nevtralen okus, tako da jedem ne spremenijo okusa. Zaradi te lastnosti uporabljajo te moke tudi evropski kuharski mojstri. Tako je riba, pečena v ponvi, ki je prej povaljana v tapiokini ali riževi moki, neprimerno bolj naravnega in nespremenjenega okusa, kot če za to uporabimo pšenično moko. Če juhi dodamo žlico ali dve tapiokine moke, razpuščene v hladni vodi, postane ta želatinasta in gosta. Če omaki dodamo dve žlici tapiokine moke, sladkor in kis, postane ta želatinasta in gosta.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bejbi
Boginja


Pridružen/-a: 28.01. 2009, 08:09
Prispevkov: 8129

PrispevekObjavljeno: 25 Feb 2009 08:37    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

EKSOTIČNI SADEŽI

Liči

Liči je sadež s trdo rdečo lupino. Meso je bele barve in sladkastega okusa. Domovina ličija je južna Kitajska. Najboljši liči pa je iz Tajske. Tajski liči je nekoliko večji kot Kitajski in bolj izrazitega sladkastega okusa. Jemo surovega, lahko pa ga uporabljamo tudi v kuhinji.

Longan
Longan je sadež z rjavkasto trdo lupino in belim mesom. Je nekoliko manjši od ličija. Longan je kitajsko ime in v prevodu pomeni "zmajeve oči". Raste v šopih, v katerih je skupaj po nekaj deset sadežev.

Rambutan
Ličiju podoben sadež, nekoliko večji, olupek je porastel z mehkimi in debelimi iglicami.

Mango
Domovina manga je Indija. Zdaj mango gojijo v Afriki, Južni Ameriki in jugovzhodni Aziji. Najbolj kakovosten je tajski mango, ki ga žal pri nas na tržnici ni mogoče dobiti. Tajski mango je zelo velik, doseže tudi 20 cm, vendar je tudi dosti dražji od ostalih sort. Običajno ga dobimo samo konzerviranega.

Kokos
V kuhinji največ uporabljamo kokosovo mleko. ki ni kokosova voda, kot misli večina ljudi, temveč ga pridobivajo iz mletega mesa mladega kokosa. V trgovinah dobimo kokosovo mleko v konzervi. V hladilniku se odprta konzerva hitro pokvari, lahko pa ga shranimo v zamrzovalniku.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bejbi
Boginja


Pridružen/-a: 28.01. 2009, 08:09
Prispevkov: 8129

PrispevekObjavljeno: 25 Feb 2009 08:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ZELENJAVA

Bambusovi vršički
To so mladi poganjki bambusa. Na Kitajskem bambusove vršičke gojijo umetno. Sezona zanje je v aprilu in avgustu. Boljši so aprilski, ki so popolnoma bele barve, zato se tudi imenujejo zimski bambusovi vršički. Na Tajskem je sezona v juliju, gojijo pa ga večinoma divje, medtem ko Kitajci bambus gojijo. Zato je okus tajskih bambusovih vršičkov boljši od kitajskih.

Vršički sladkornega trsa

Uporabljajo se enako kot bambusovi vršički, le da so manjši. Veljajo za delikateso. Uporabljamo jih lahko v solati ali jih prelijemo s čilijevo omako za zvitke, postrežemo lahko tudi kar surove.

Lotos
Lotos je zlasti v šanghajski kuhinji zelo pogost. Uporabljajo semena, stebla, liste in korenine.

Stebla sladkornega trsta
So sladkastega okusa in veljajo za delikateso.

Stebelna zelena
Uživamo samo stebla. Svežo lahko kupimo na zelenjavni tržnici.

Čili

Čili je podvrsta oziroma sorodnik paprike. Na trgu dobimo čilije različne velikosti in raznih barv - od zelenih, rumenih do rdečih. Barva čilija je odvisna od zrelosti sadeža; manj zreli so zeleni, zreli pa rdeči. Velja pravilo: kolikor manjši je čili, toliko bolj pekoč je, zato raje uporabljajte večje. Pečke so še posebno pekoče, zato jih odstranite. Kupimo jih lahko sveže, posušene, v prahu, vložene v kozarcu ali kot sestavni del raznovrstnih omak.

Vodni kostanj
Vodni kostanji rastejo kot gomolji rastline v vodi. Imajo belo, sladko, hrustancu podobno meso.

Jajčevci
Poznamo veliko različnih vrst jajčevcev. Pri nas so znani veliki vijoličasti jajčevci, Azijci pa uporabljajo majhne bele jajčevce v velikosti prepeličjega jajca. Azijske jajčevce dobimo pri nas vložene v kozarcu.

Sojini kalčki

Vsebujejo veliko vitaminov in mineralov. Dobimo jih sveže ali vložene v konzervi.

Mlada koruza
Je nekoliko bolj prefinjenega in sladkastega okusa v primerjavi z navadno koruzo.

Koruzna zrna
Koruzna zrna Azijci le poredkoma uporabljajo. Če pa jih, potem izberejo manjša zrna s tanjšo kožico.

Ingver
Ingver je ena osnovnih začimb v azijski kuhinji. Čeprav ima zelo močan in izrazit okus, z njim ni treba varčevati.

Česen
Prav tako kot ingver uporabljajo tudi veliko česen. Najboljši je mlad, ki se ga nareže skupaj z ovojem. Če svežega ni na voljo, lahko v specializiranih trgovinah kupite mladi česen, vložen v kozarcu; ta je posebna specialiteta, narežemo ga celega skupaj z lupino, odstranimo le trd pecelj.

Črne kitajske gobe

Gobe so črne barve, v trgovini lahko kupimo le posušene. Pred uporabo jih 10 minut namakamo v topli vodi, nato jih operemo, odrežemo vse trde dele in jih glede na velikost razrežemo na manjše kose. Črne gobe uporabljamo razmeroma pogosto. Nekateri znanstveniki dokazujejo, da naj bi redno uživanje črnih gob preprečevalo nastajanje rakavih celic.

Šitake

Šitake prodajajo pod različnimi imeni. Kitajsko ime je odvisno, na katerem deblu je goba rasla in celo od same velikosti gobe. V trgovinah se dobijo posušene, vložene v konzervi ali sveže. Če kupimo posušene, jih moramo pred uporabo nekaj minut namakati v vodi. Posušene gobe so prav tako aromatične kot sveže. Posušena goba zavzema približno 20 % teže sveže, to pomeni, da se teža posušene gobe med namakanjem poveča za petkrat. Po mnenju strokovnjakov naj bi redno uživanje teh gob zmanjševalo vsebnost holesterola v krvi.

Listi kasije
Uporabljamo jih v juhah ali za izboljšanje kari omak.

Tajska bazilika
Ima do 5 cm velike zelene liste in rahlo rdečkasta stebla. Okus je sladkast, podoben anisu. Svežo dobimo le v bolje založenih trgovinah, kupimo pa lahko konzervirano skupaj s čili omako. Namesto nje lahko uporabimo domačo baziliko, čeprav ima ta precej drugačen okus. Domača bazilika je primernejša za solate in juhe.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bejbi
Boginja


Pridružen/-a: 28.01. 2009, 08:09
Prispevkov: 8129

PrispevekObjavljeno: 25 Feb 2009 08:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

OMAKE

Sojina omaka

Sojina omaka je nepogrešljiva začimba v azijski kuhinji. Vsebuje velik odstotek mesu podobnih beljakovin, mineralov, ogljikovih hidratov in vitaminov. Boljše sojine omake so večinoma naravno fermentirane in brez dodatkov barvil. Razlikujemo med svetlimi in temnimi sojinimi omakami. Zelo znana je tudi gobova sojina omaka, ki je sestavljena iz temne in svetle sojine omake z dodatkom gob in da jedem enkraten okus. Sojine omake običajno vsebujejo precejšen odstotek soli, zato Azijci soli v običajni obliki ne poznajo. Namesto nje uporabljajo sojino omako in glutamat.

Čili omake
Čili je ena izmed osnovnih sestavin zlasti južnoazijske kuhinje, ker uživanje čilija povečuje odpornost proti vročini. Zato ga Azijci uporabljajo tako surovega kot v kombinaciji raznovrstnih omak.

Čilijevo olje
To olje je zelo pekoče, zato ga uporabljamo previdno.

Čili omaka za spomladanske zavitke
To je čili omaka z dodatkom raznovrstnih začimb in je nekoliko drugačnega, sladkastege in ne preveč pekočega okusa. Priporočamo jo kot dodatek k spomladanskim zavitkom, lahko pa tudi kot dodatek k tortiljam ali drugim jedem. Omako uporabljamo za namakanje in ne za kuhanje.

Čili omaka za perutnino

Je nekoliko sladkastega okusa in se večinoma uporablja za jedi iz perutnine.

Čili omaka s tajsko baziliko
Tajska bazilika je nekoliko drugačnega okusa od domače bazilike in da čiliju zelo izvrsten okus.

Ostrigina omaka
Omaka je narejena iz ostrig, je gosta in rjavkaste barve. Uporabljamo jo za začinjanje ribjih in gobovih jedi. Največ jo uporabljajo v kantonski kuhinji.

Sezamovo olje
Zaradi svoje izrazite arome pripada sezamovemu olju posebno mesto v azijski kuhinji. Uporabljamo ga za praženje ali kot začimbo.

Glutamat

Je brezbarvni prašek, ki se pridobiva iz rastlinskih beljakovin. Uporabljamo ga kot dodatek za izboljšanje okusa.

Kari omaka
Sestavljena je iz mešanice začimb, značilno barvo ji daje kurkuma. V tajski kuhinji večina kari omak temelji na kokosovem mleku.

Slivova omaka
Najpogosteje z njo pripravljamo jedi iz perutnine. Uporabljamo jo za kuhanje, kot preliv ali kot omako za namakanje.

Sladko kisla omaka
Azijskega jedilnika si ni mogoče predstavljati brez sladko-kisle omake. Uporabljamo jo za kuhanje ali pa kot omako za namakanje.

Rižev kis
Kis zelo svojevrstnega sladkastega okusa, uporablja se za mariniranje in kot sestavina raznih sladko-kislih omak.

Mešanica petih začimb

Ločimo kitajsko in indijsko mešanico petih začimb. Kitajska mešanica vsebuje anisova semena, janež, papriko, cinamon in ingver.

Črna fermentirana sojina semena
To so sušena sojina semena, nato kuhana in fermentirana v soli in začimbah. Priljubljena so v južnokitajski kuhinji. Jedem dajejo svojevrsten in značilen okus. Uporabljamo jih lahko za marinade, kuhanje, pri pripravi rezancev, podajo se k morskim sadežem.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bejbi
Boginja


Pridružen/-a: 28.01. 2009, 08:09
Prispevkov: 8129

PrispevekObjavljeno: 25 Feb 2009 08:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

KITAJSKE PIJAČE

Kitajsko pivo
Pivo so začeli Azijci izdelovati šele v 19. stoletju. Prva pivovarna na Kitajskem je nastala v nemški koloniji Tsingtao. Pivo, ki ga tam pridobivajo se imenuje TSINGTAO BEER. Znana in seveda zelo okusna pa so tudi tajske in indijske vrste piva.

Vina
Kitajska ni znana kot velika proizvajalka vin. Ker je bilo vino sinonim kapitalizma, so ga še do pred kratkim pili samo višji državni uradniki. Med vini je na Kitajskem najbolj znana in cenjena znamka GREAT WALL. Ta klet prideluje vino v sodelovanju s francoskimi strokovnjaki, ki so tudi solastniki podjetja.

Sadna vina
Na Kitajskem so najbolj znana sadna vina, mandarinovo, ličijevo in slivovo vino.

Riževo vino
Riževo vino se bolj uporablja za mariniranje jedi kot za pitje.

Kao Liang
To riževo žganje se največ uporablja za mariniranje.

Žganja
Zaradi svojevrstnega načina pridobivanja iz listov in cvetov imajo kitajska žganja zelo specifičen okus. Med njimi so najbolj znana: bambusovo žganje, riževo žganje - KAO LIANG, žganja vrtničnih cvetov MEI KUEI LU, žganje iz raznoraznih zdravilnih želišč WU CHA PI, žganje iz slivovih cvetov FEN CHIEW
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bejbi
Boginja


Pridružen/-a: 28.01. 2009, 08:09
Prispevkov: 8129

PrispevekObjavljeno: 25 Feb 2009 08:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

NAČRTOVANJE JEDILNIKA IN UPORABA SESTAVIN

Ko pripravljamo in začinjamo jedi, moramo paziti na nasprotja. Vedno moramo upoštevati nasprotja: pekoče - milo, sladko - kislo, hrustljavo - mehko itn. Paziti moramo tudi na temperaturo, pri kateri pripravljamo jedi, kajti tudi temperatura je začimba.
Kitajci imajo določeno, kaj se je zjutraj, kaj za kosilo in kaj zvečer. Družinska večerja je praviloma glavni dnevni obrok. Tega običajno sestavljajo riž, juha in dve do tri jedi, pripravljene v voku. Čeprav so Kitajci bolj revni, je njihov tedenski jedilnik zelo raznolik in pester. Imajo na desettisoče receptov in nove jedi si izmišljajo vsak dan. Ker Kitajci nimajo hladilnikov niti zamrzovalnikov, načrtujejo svoje obroke vsak dan sproti. Zato je nakupovanje sveže zelenjave, mesa in morskih sadežev na tržnici zanje samoumevno dnevno opravilo. Samo posušeno hrano lahko shranijo za dalj časa. Prav zato je na njihovih tržnicah le toliko sveže zelenjave, kot je lahko prodajo v enem dnevu. Kitajci uživajo v dnevnem nakupovanju in so postali pravi mojstri v ugotavljanju kakovosti sveže hrane . Pri nakupu zelenjave ali sadja se prepričajo, ali so sadeži dovolj sveži in nepoškodovani. Ribe, rake, školjke in druge morske sadeže prodajajo na tržnici žive. Perutnino kupujejo živo in jo zakoljejo, tik preden jo pripravijo. Kitajci so bili pri izbiri sveže hrane že od nekdaj zelo pazljivi.

Večina trgovin želi obdržati meso in zelenjavo v kar se da dobrem stanju. Prav je, da smo tudi sami pozorni na to, ali so sadeži in zelenjava dovolj sveži. Tako moramo pri listnati zelenjavi paziti, da listi niso oveneli ali posušeni, ali so stebla zelene, solate in podobne zelenjave sveža, da je cvetača bela in da sadeži niso poškodovani. Meso mora biti lepe barve in videza.

V običajnih trgovinah prodajajo večinoma le zamrznjene ribe in morske sadeže. Če jih pravilno pripravite, imajo okus kot sveže. Ob nakupu svežih rib moramo paziti na njihov videz. Oči morajo biti lesketajoče in izbuljene, škrge pa rdeče barve. Nikoli ne kupujmo rib z motnimi ali rdečkastimi očmi - te so stare, verjetno so bile že večkrat zamrznjene in otajane; ko takšni ribi čistite drobovino, ta zaudarja. Drobovina sveže ribe nikoli ne smrdi, ima le vonj po morju. Običajno so ribe in drugi morski sadeži, ki jih prodajajo na trgu, obloženi z ledom, to upočasni proces kvarjenja. Če kupujemo sveže škampe, pazimo da so izrazito rožnate barve. Nikoli ne kupujmo škampov, ki so pomodreli. Če kupujemo jastoge, grancigole ali druge večje rake, morajo biti živi. Prav tako je s školjkami. Če je školjka odprta in se sama ne zapre, ko jo rahlo stisnemo, pomeni da je školjka mrtva. Takih školjk ne smemo kupiti.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bejbi
Boginja


Pridružen/-a: 28.01. 2009, 08:09
Prispevkov: 8129

PrispevekObjavljeno: 25 Feb 2009 08:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

KITAJSKI NAČINI KUHANJA

Kitajci poznajo več načinov pripravljanja hrane kot evropski kuharji. Vročina, ki jo lahko s položajem jedi v voku enostavno uravnavamo, in način kuhanja imata pri pripravljanju jedi zelo velik pomen. Tako ima lahko ista jed, ki je pripravljena drugače, popolnoma drugačen okus.
Praženje med mešanjem je najpogostejši način pripravljanja jedi. Vse sestavine moramo pred začetkom kuhanja pripraviti in narezati. Olje v voku močno segrejmo in vanj damo posamezne sestavine po vrstnem redu. Najprej tiste, ki se morajo dalj časa pražiti, nazadnje pa tiste, ki potrebujejo zelo kratek čas. Med praženjem moramo sestavine mešati, da so z vseh strani enakomerno opražene.

Kitajci poznajo več načinov cvrenja. Sestavine lahko cvremo samo nekaj sekund (hitro cvrenje) ali več kot 10 minut (normalno cvrenje). Kitajci najraje pomočijo sestavine v posebno testo iz tapiokine moke in jih nato ocvrejo; tako nastane čvrsta in hrustljava skorjica. Lahko pa jed najprej skuhamo, nato še ocvremo. Jed je hrustljava in čvrsta, notranjost pa mehka in se skoraj topi na jeziku.

Kuhanje na sopari je v kitajski kuhinji pogosto. Sestavine, ki jih kuhamo na sopari, moramo običajno prej blanširati v vreli vodi. Včasih sestavine najprej popečejo, da nastane skorjica, potem pa jih dušijo v sopari.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bejbi
Boginja


Pridružen/-a: 28.01. 2009, 08:09
Prispevkov: 8129

PrispevekObjavljeno: 25 Feb 2009 08:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

JUHE

Kislo pekoča zelenjavna juha

Sestavine za 4 osebe:

50 g steklenih rezancev
150 g različne zelenjave (lotusova stebla, kitajsko zelje, por, sojini kalčki, brokoli, korenje, mlada koruza)
50 g narezanih bambusovih vršičkov
50 g piščančevega mesa
5 kosov črnih kitajskih gob »mu err«
1 žlička čili omake ali posušen čili
2 žlici riževega kisa
1 žlica sezamovega olja
1 žlička tapiokine moke
Marinada:
1 žlica sojine omake
1 žlica ingverja, narezanega na tanke trakove
1 žlica riževega vina
ščepec glutamata

PRIPRAVA:

Gobe 10 minut namakamo v topli vodi. Piščevo meso narežemo na rezine in ga 10 minut mariniramo v sojini omaki, glutamatu, ingverju in riževem vinu.
Zelenjavo očistimo in jo narežemo na rezine, korenje na tanke paličke. Gobam odrežemo trde dele in jih narežemo na manjše kose.
V voku segrejmo olje. Dodamo sezonsko zelenjavo, gobe, bambusove vršičke in pražimo pri visoki vročini 3 minute. Dodamo vodo in pustimo rahlo vreti 5 minut. V skodelici zmešamo tapiokino moko z nekoliko hladne vode in zmes vlijemo v juho.
Rahlo pustimo vreti še 5 minut. Dodamo sojine kalčke, steklene rezance in zeleni del sesekljane mlade čebule. Po okusu začinimo z riževim kisom in sojino omako.

Kislo pekoča juha iz piščanca in jegulje


Sestavine za 4 osebe:

100 g jegulje
100 g piščančevih prsi
10 gob šitake
10 črnih kitajskih gob »mu err«
1 mlada čebula
2 žlici riževega kisa
ščepec belega popra
ščepec glutamata
nekaj kapljic čilijevega olja

PRIPRAVA:

Jeguljo očistimo. V posodo vlijemo 500 ml vode, dodamo jeguljo in piščančeve prsi ter kuhamo pri nizki temperaturi 15 minut.
Meso odstavimo, počakamo, da se ohladi, in ga narežemo na rezine, vodo pa shranimo. Čebulo grobo sesekljamo, klobuke šitak razpolovimo. Gobe mu err 5 minut namakamo v topli vodi, operemo in odstranimo trde dele. Beli poper grobo zdrobimo v možnarju.
V voku segrejemo sezamovo olje, dodamo ingver, čebulo, rezine jegulje in piščančevih prsi. Med mešanjem pražimo pri visoki temperaturi, dokler čebula ne postekleni.
Prilijemo vodo, ki nam je ostala od kuhanja, dodamo obe vrsti gob, rižev kis, glutamat, beli poper in kuhamo 15 minut. Po okusu začinimo s čilijevim oljem.

Kislo-pekoča juha


Sestavine za 4 osebe:

50 g steklenih rezancev
100 g piščančevega mesa
100 g narezanih bambusovih vršičkov
1 mlada čebula
5 črnih kitajskih gob »mu err«
posušen čili
5 žlic riževega kisa
1 žlica sezamovega olja
1/2 žličke tapiokine moke
Marinada:
žlica svetle sojine omake
žlička sečuanskega popra ali kos posušenega rdečega čilija
ščepec glutamata vet-sin

PRIPRAVA:

Gobe 5 minut namakamo v topli vodi, operemo in odstranimo trde dele. Piščančevo meso narežemo na rezine in ga mariniramo 10 minut. Steklene rezance namakamo 3 minute v topli vodi, da se omehčajo.
Gobam odrežemo trde dele. Steklene rezance s škarjami razrežemo na 3 do 5 cm dolge trakove. V voku segrejemo sezamovo olje in posušen čili pražimo 5 sekund pri nizki temperaturi.
Dodamo čebulo in pražimo pri visoki temperaturi, dokler ne postekleni. Dodamo meso in pražimo, da se rahlo zapečejo.
Dodamo liter vrele vode, gobe, bambusove vršičke in pustimo rahlo vreti 5 minut. V skodelici zmešamo tapiokino moko z nekoliko hladne vode, dodamo rižev kis in zmes dolijemo v juho.
Dodamo steklene rezance in zeleni del sesekljane mlade čebule, na kolobarčke narezan čili, koriander in juho kuhamo še 2 minuti. Po okusu začinimo z riževim kisom in sojino omako.

Kokošja juha


Sestavine za 4 osebe:

1 l čiste kokošje juhe (domače ali iz koncentrata)
1 korenček
1 majhen por
1 košček gomolja zelene
brizg suhega šerija
sol
mlet poper

PRIPRAVA:

Že pripravljeno čisto juho segrejemo na štedilniku, in sicer šele malo pred pogostitvijo.
Korenček ostrgamo, operemo in narežemo na kockice. Por očistimo, posebno skrbno operemo in prav tako narežemo na kockice.
Zeleno olupimo, operemo in enako narežemo. Kockice morajo biti res majhne (glej sliko).
Vse stresemo v juho in zavremo. Začinimo s šerijem, po potrebi pa tudi s soljo in poprom. (Juha iz koncentrata je ponavadi dovolj slana in popoprana.)
Juho prelijemo v posodo za fondi. Plamen gorilnika naravnamo tako, da juha pomalem vre.

Juha iz svinjskih rebrc


Sestavine za 4 osebe:

250 g svinjskih rebrc
arašidovo olje
2 žlici sezamovega olja
100 g bele redkvice ali kitajskega zelja
vejica vejica zelenega koriandra ali peteršilja
Marinada:
žlica riževega vina za kuhanje
žlica sojine omake
žlička sladkorja
žlica riževega kisa
2 česnova stroka, sesekljana
žlička mešanice petih začimb
2 žlici tapiokine ali riževe moke
1/2 žličke glutamata, ojačevalca okusa

PRIPRAVA:

Svinjska rebrca narežemo na približno 24 kosov. V pripravljeni marinadi jih pustimo 10 do 20 minut.
Segrejemo olje za cvrtje in v njem popečemo rebrca, da zlato porumenijo. Preložimo jih na krožnik in popivnamo odvečno maščobo.
Belo redkvico narežemo na koščke. V posodo damo 800 ml vode, koščke redkvice, sezamovo olje, riževo vino, poper in kuhamo na rahlem ognju 10 minut.
Na jušni krožnik damo po osem kosov rebrc in jih zalijemo z juho.

Rakova juha

Sestavine za 4 osebe:

Jušna osnova:
500 g piščančevega mesa
500 g ribjih ostankov (ribje glave, repi, zamrznjene škarpine itn)
1 steblo stebelne zelene
1 čebula
1 vejica koriandra
1 por
1 žlička popra
Sestavine:
200 g kozic ali olupljenih škampov
2 mlada pora
1 žlica riževega vina
1 žlica sezamovega olja
2 jajci
1 žlica tapiokine moke
ščepec soli
ščepec glutamata
1 žlička čili omake
nastrgana limonina lupina

PRIPRAVA:

Ribe in ribje ostanke narežemo na večje kose in damo v večjo posodo. Dodamo poper, na grobo narezano zeleno, razpolovljeno čebulo, grobo narezan por in koriander. Vse skupaj zalijemo s hladno vodo in na rahlem ognju kuhamo približno 30 minut.
Garnele očistimo in mariniramo nekaj minut v soli, glutamatu in riževem žganju.
Drugi por narežemo na tanke kolobarčke. V voku segrejemo olje kuhamo in por skupaj z garnelami na hitro popražimo. Juho precedimo skozi cedilo in jo prilijemo v vok. Stepemo jajci in jih dodamo v vrelo juho. Tapiokino moko zmešamo z nekaj žlicami hladne vode in zmes vlijemo v juho. Dodamo še preostali por, nastrgano limonino lupino in začinimo s čili omako.


Nazadnje urejal/a bejbi 25 Feb 2009 10:34; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bejbi
Boginja


Pridružen/-a: 28.01. 2009, 08:09
Prispevkov: 8129

PrispevekObjavljeno: 25 Feb 2009 09:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ZAČETNE JEDI

Spomladanski zavitki

Sestavine za 4 osebe:

20 kosov riževih listov ali testa za spomladanske zavitke
100 g piščančevega mesa
100 g garnel ali olupljenih škampov
5 listov kitajskega zelja
200 g sojinih kalčkov
2 žlici sezamovega olja
50 g čili omake za spomladanske zavitke
Marinada (za piščančevo meso):
1 žlica riževega vina
ščepec glutamata
Marinada (za garnele):
1 žlica svetle sojine omake
1 žlica sladkorja

PRIPRAVA:

Piščančevo meso narežemo na tanke in 2 cm dolge rezine, ki jih za 10 minut damo v marinado.
Garnele grobo narežemo in jih 5 minut pustimo v marinadi.
Kitajsko zelje in korenje narežemo na tanke trakove.
V voku segrejemo olje, dodamo meso in ga pražimo 2 minuti, nato zaporedoma dodajamo še ostale sestavine in jih pražimo 3 minute.
Testo za zavitke napolnimo s pripravljeno maso in jih dobro zavijemo.
V fritezi segrejemo olje in v njem popečemo zavitke. Nato jih popivnamo na papirnati brisači. Ponudimo jih skupaj s sojino in čili omako za spomladanske zavitke.

Hrustljavi zvitki


Sestavine za 4-6 osebe:

230 g sojinih kalčkov
230 g stebel stebelne solate
120 g bambusovih vršičkov
120 g črnih kitajskih gob »mu err«
120 g korenja
arašidovo olje
1 žlička sladkorja
1 žlica sojine omake
1 žlica riževega vina
1 zavoj listnatega testa, odmrznjenega (za 20 zavitkov)
ščepec soli
1 čili
2 žlici riževe moke
50 ml sladke čili omake za zvitke

PRIPRAVA:

Pripravimo kalčke ter vso preostalo zelenjavo in gobe zrežemo na koščke prbližno enake velikosti. V voku segrejemo nekaj olja. Ko se ta začne kaditi, stresemo v vok zelenjavo.
Pražimo jo minuto. Potem ji dodamo sladkor, sojino omako, čili, riževo vino in začimbe ter vse skupaj še minuto ali dve pražimo. Jed odstavimo da se ohladi.
Vsak list listnatega testa prerežemo tako, da dobimo manjše trikotnike. Na sredo vsakega damo žličko zelenjavne mešanice in liste zavijemo v zvitke; na obeh koncih jih zapremo.
Zvitke zložimo na pomokan krožnik in jih s čopičem premažemo z mešanico moke in vode.
Segrejemo olje za cvrtje. Zvitke potopimo v vrelo olje in jih 3-4 minute pečemo, tako da se lepo zapečejo.
Ko se odcedijo, jih ponudimo z čilijevo omako za zvitke.

Kristalni rakovi prstani


Sestavine za 4 osebe:

500 g kozic
1 kumara
arašidovo olje
3 žlice sezamovega olja

PRIPRAVA:

Kumaro očistimo in narežemo na kolobarčke. V sredini naredimo majhno luknjo. V posamezno luknjico vstavimo kozico.
Segrejemo olje in v njem ocvremo kumare z vstavljenimi kozicami. Olje odcedimo, odvečno maščobo pa popivnamo s papirnatimi brisačami.
V voku segrejemo sezamovo olje in na njem med stalnim mešanjem in pri visoki vročini opražimo kumarične obročke s kozicami. Dodamo zdrobljen beli poper, ingver, riževo vino in sladkor. Še nekaj minut pražimo pri visoki temperaturi.

Sončnični kolački iz škampov


Sestavine za 4 osebe:

200 g škampov ali kozic
50 g mletega svinjskega mesa
50 g vodnega kostanja
12 rezin kruha
2 jajci
5 g sončničnih semen
1 žlica tapiokine moke
ščepec sečuanskega popra
1 žlica sojine omake
arašidovo olje

PRIPRAVA:

Škampe očistimo, olupimo in sesekljamo. Sesekljamo tudi vodni kostanj, sečuanski poper pa grobo zdrobimo v možnarju.
V maso zmešamo škampe, mleto svinjsko meso, vodni kostanj, sečuanski poper in v vodi raztopljeno tapiokino moko. Vse pregnetemo in pustimo stati 5 minut.
Rezine kruha oblikujemo v krog in jih namažemo s škampovo pasto. Jajčna rumenjaka stepemo in oblikujemo okoli kruhovih rezin v sončnične liste.
Beljak stepemo, da postane skoraj trd in z njim prelijemo sredino kruhkov. Sončnična semena zataknemo v sredino kruhkov in ocvremo v vročem olju.

Ocvrta čebula


Sestavine za 4 osebe:

400 g čebule
80 g špinačnih listov
2 jajci
100 g riževe moke
100 g kruhovih drobtinic
arašidovo olje

PRIPRAVA:

Špinačne liste operemo, vlago popivnamo in ocvremo v vročem olju. Odcedimo, odvečno maščobo pa popivnamo s papirnatimi brisačami. Čebulo narežemo na tanke kolobarčke, jajci stepemo.
Čebulo pomočimo v stepeno jajce, nato v drobtinice in nazadnje v riževo moko. Ocvremo v vročem olju, dokler jed ne postane zlato rumene barve. Odcedimo, odvečno maščobo pa popivnamo s papirnatimi brisačami.

Rakci s piščancem


Sestavine za 4 osebe:

300 g škampov
200 g piščančevih prsi
3 jajca - samo beljaki
3 žlice riževe moke
4 listi kitajskega zelja
10 g graha
12 vloženih češenj ali višenj
1 mlada čebula
1 žlica ingverja, narezanega na trakove
3 žlice svetle sojine omake
1 žlica riževega vina
1 žlica tapiokine moke
1 žlica rjavega trstnega sladkorja
1 žlica riževega kisa

PRIPRAVA:

Škampe očistimo in olupimo. Po hrbtu jih zarežemo in odpremo. Napolnimo jih s sesekljano čebulo, ingverjem in pokapamo s sojino omako. Pustimo marinirati 10 minut, nato ingver in čebulo odstranimo.
Piščančevo meso drobno sesekljamo, lahko pa pri mesarju naročimo mleto piščančevo meso. Jajca razpolovimo in ločimo beljak, tega stepemo in umešamo med piščančevo meso.
Piščančevo maso skupaj s škampi oblikujemo kot zlate ribice. Češnje uporabimo za usta, grah pa za oči. V pokritem voku dušimo približno 10 minut.
V voku segrejemo sezamovo olje, dodamo čebulo, ingver, v vodi raztopljeno tapiokino moko, sladkor, kis, riževo vino, sojino omako in kuhamo pri nizki temperaturi, dokler se omaka ne zgosti.
Prelijemo jo čez zlate ribice in postrežemo skupaj z jasminovim rižem.

Kitajski rezanci

Sestavine za 4 osebe:

250 g kitajskih rezancev
100 g svinjskega mesa
1 mlad česen
1 posušen rdeč čili
6 kosov črnih kitajskih gob »mu err«
1/2 rdeče mesnate paprike
1/2 zelene mesnate paprike
50 g lotosovih stebel
50 g bambusovih vršičkov
1 žlica tapiokine moke
2 žlici sezamovega olja
Marinada:
1 žlica sojine omake
1 žlica sladkorja
1 žlica riževega vina
2 žlici sesekljanega ingverja
ščepec glutamata

PRIPRAVA:

Gobe 10 minut namakamo v topli vodi, nato odrežemo vse trde dele in narežemo na manjše koščke. Meso narežemo na tanke rezine in ga mariniramo 10 minut.
Rezance kuhamo v kropu približno 3 minute. Splaknemo jih z mrzlo vodo in odcedimo.
Mlad česen skupaj z olupkom sesekljamo na koščke. Papriko narežemo na manjše kose, lotosove koreninice in stebla na 3 cm dolge kose, čili dobro sesekljamo.
V voku segrejemo olje in na njem približno. 10 sekund pražimo čili. Dodamo meso, česen in pražimo na močnem ognju 5 minut. Jed odstavimo.
V voku segrejemo olje, dodamo kitajske gobe, papriko, lotosove koreninice in stebla, bambusove vršičke in pražimo 5 do 10 minut. Dodamo v vodi raztopljeno tapiokino moko in kuhamo 2 minuti. Dodamo meso in rezance ter kuhamo še 2 minuti.



[/b]
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bejbi
Boginja


Pridružen/-a: 28.01. 2009, 08:09
Prispevkov: 8129

PrispevekObjavljeno: 25 Feb 2009 09:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

SOLATE

Solata s steklenimi rezanci


Sestavine za 4 osebe:

20 dag kitajskih steklenih rezancev
20 g črnih kitajskih gob »mu err«
200 g sojinih kalčkov
2 žlici sojinega olja
1 žlica sezamovega olja
3 žlice sojine omake

PRIPRAVA:

Rezance damo v skledo, prelijemo z mlačno vodo in namakamo 1 uro. V drugi skledi enako namakamo gobe. Čez 1 uro gobe skupaj z vodo prelijemo v kozico, zavremo, odstavimo in ohladimo.
Rezance dobro odcedimo in s škarjami narežemo na krajše kose. Odcejene gobe narežemo na koščke. V skledi zmešamo rezance, gobe in kalčke. Zabelimo z oljem in začinimo s sezamovim oljem, sojino omako, soljo in poprom.
Solato pripravimo malo pred serviranjem, da se bo lahko še malo prepojila.

Pisana riževa solata


Sestavine za 4 osebe:

20 dag jasminovega riža
sol
šop spomladanske čebule
20 dag svežih ali zmrznjenih brokolov
1 rdečo papriko
2 žlici riževega kisa
zmlet poper
6 žlic sojinega olja
limonin sok

PRIPRAVA:

Riž stresemo v veliko slanega kropa in skuhamo do jedrega ugriza ("al dante"). Odcedimo ga v cedilu, prelijemo z mrzlo vodo in počakamo, da se dodobra odcedi.
Spomladansko čebulo očistimo, operemo in narežemo na tanke obročke. Sveže brokole očistimo, operemo in razdelimo na majhne cvetke ali polovice cvetkov.
Čebulo in brokole vsako posebej po 2 minuti blanširamo v slanem kropu, odcedimo, prelijemo z mrzlo vodo, temeljito odcedimo in ohladimo. Če vzamemo zmrznjene brokole, jih najprej blanširamo in šele ohlajene primerno narežemo.
Papriko razpolovimo in ji odstranimo semenje. Polovici operemo in narežemo na majhne koščke. V skledi rahlo zmešamo riž ni vso zelenjavo.
V skodelici umešamo kis, poper in sol. Z metlico za sneg vtepamo v mešanico olje. Preliv zalijemo na sestavine za solato in vse skupaj rahlo, a temeljito zmešamo.
Skledo pokrijemo z oprijemajočose folijo in solato pustimo pol ure, da se sestavine prepojijo. Potem solato poskusimo in jo po potrebi dosolimo
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bejbi
Boginja


Pridružen/-a: 28.01. 2009, 08:09
Prispevkov: 8129

PrispevekObjavljeno: 25 Feb 2009 09:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

RIŽ

Pečen riž po kantonsko


Sestavine za 4 osebe:

400 g kuhanega in ohlajenega riža
150 g graha iz pločevinke
3 jajca
150 g kuhanih piščančevih prsi
150 g bambusovih vršičkov
200 g kozic
50 g pršuta
4 gobe šitake iz pločevinke
3 žlice riževega vina
kos čilija
8 žlic sezamovega olja
3 žlice sojine omake

PRIPRAVA:

Piščančeve prsi narežemo na koščke. Bambusove vršičke, šitake in pršut sesekljamo. Jajca stepemo. Kozice operemo in pokapamo z riževim vinom.
V voku segrejemo sezamovo olje in dodamo stepena jajca. Ko so pečena jih preložimo na krožnik.
V voku ponovno segrejemo sezamovo olje, dodamo kozice in bambusove vršičke. Pražimo približno 2 minuti. Dodamo piščančevo meso, pršut, gobe in grah. Med mešanjem pražimo še 3 minute. Damo na stran.
V segreto olje dodamo kuhan riž, prilijemo riževo vino in kuhamo pri srednji temperaturi nekaj minut. Prilijemo sojino omako in dodamo preostale sestavine, ki jih dobro premešamo. Jed ponudimo takoj.

Jasminov riž

Sestavine za 4 osebe:

200 g jasminovega riža
350 ml vode

PRIPRAVA:

Riž operemo v hladni vodi in ga gnetemo med dlanmi, da odstranimo presežek škroba. Bolj bomo riž pregnetli, bolj bo suh po končanem kuhanju.
Če pripravljamo riž kot prilogo k indijskim jedem, ga bolj pregnetemo, če pa ga uporabljamo kot prilogo h kitajskim jedem, gnetenje izpustimo. Vodo odlijemo in riž splaknemo z mrzlo vodo. V hladni vodi ga pustimo namakati približno 10 minut.
Riž odcedimo. Vodo segrejemo do vrelišča in dodamo riž. Ko voda ponovno zavre, zmanjšamo gretje na najmanjšo vrednost in pokrijemo posodo s pokrovko.
Če pa uporabljamo električno grelno ploščo, gretje izključimo. Tako naj se riž kuha še 15 do 20 minut, dokler ne vpije vse vode. Med kuhanjem riža ne smemo mešati! Riž odstavimo in ga pustimo pokritega stati še 5 minut.

Pečen zelenjavni riž


Sestavine za 4 osebe:

200 g jasminovega riža
10 kosov črnih kitajskih gob »mu err«
1 por
2 stebla stebelne zelene
2 korenčka
50 g sojinih kalčkov
50 g bambusovih vršičkov
1 žlica drobno sesekljanega ingverja
1 mlad česen
3 žlice sojine omake
1 žlica sladkorja
2 žlici sezamovega olja
1 mlada čebula

PRIPRAVA:

Jasminov riž pripravimo po prej opisanem receptu in počakamo, da se ohladi.
Gobe operemo in pustimo namakati 10 minut v topli vodi. Por, zeleno, korenček in ostalo zelenjavo operemo in narežemo na koščke, čebulo sesekljamo.
Gobe očistimo trdih delov in drobno narežemo.
V voku segrejemo olje in popražimo zeleno, por in korenček, da posteklenijo. Dodamo ostalo zelenjavo, sezamovo olje, sojino omako, česen in ingver. Med mešanjem pražimo še 2 minuti.
Dodamo pripravljen riž in na močnem ognju vse skupaj pražimo še nekaj minut. Dodamo drobno sesekljano mlado čebulco in jed je pripravljena.

Ocvrt riž s piščancem

Sestavine za 4 osebe:

250 g piščančevih prsi
400 g kuhanega jasminovega riža
1 jajce
1 mlada čebula
50 g vodnega kostanja
50 g bambusovih vršičkov
1 steblo stebelne zelene
10 kosov črnih kitajskih gob »mu err«
2 žlici sojine omake
1 žlica čili omake z baziliko
Marinada:
2 žlici sezamovega olja
1 kos mladega česna - drobno sesekljanega
1 žlica riževega vina
ščepec glutamata

PRIPRAVA:

Piščančevo meso sesekljamo na majhne koščke in jih v hladilniku v pokriti posodi mariniramo 30 minut.
Skuhamo jasminov riž in počakamo, da se ohladi.
Gobe 10 minut namakamo v topli vodi, nato obrežemo vse trde dele in gobe narežemo na manjše koščke.
Čebulo, vodni kostanj, bambusove vršičke in zeleno narežemo na majhne koščke.
Stepemo jajce. V voku segrejemo olje in v njem jajce spečemo v obliki omlete, ki jo preložimo na krožnik.
V voku segrejemo olje in na njem skupaj s čebulo in stebelno zeleno popražimo piščančevo meso. Dodamo še vodni kostanj, gobe in bambusove vršičke ter pražimo še 5 minut.
Dodamo kuhan riž, sojino in čili omako. Gumb na štedilniku zavrtimo, da dobimo srednjo tempera. Grudice riža zdrobimo na čim manjše koščke. Riž mora vsrkati sojino omako, ki rižu spremeni barvo. Med mešanjem riž pražimo še naprej, dokler rahlo ne porjavi.
Jajčno omleto razrežemo in jo vmešamo v riž. Jed je pripravljena.

Nasvet: Za praženje je najboljši riž, ki je ostal od prejšnjega dne. Če uporabljamo takšen riž, ga pred uporabo splaknemo z vročo vodo. Namesto piščančevega mesa lahko uporabimo govedino, svinjino, morske rakce ali škampe.

Riževi rezanci po singapursko

Sestavine za 4 osebe:

250 g riževih rezancev
100 g svinjine
100 g olupljenih škampov ali kozic
1/2 srednje velike čebule
1 korenček
6 kosov črnih kitajskih gob »mu err«
1 jajce
1 žlica kari omake
Marinada:
2 žlici drobno sesekljanega ingverja
1 žlička sezamovega olja
1 žlica riževega vina
ščepec glutamata

PRIPRAVA:

Svinjino narežemo na tanke rezine in jo 10 minut mariniramo. Gobe 10 minut namakamo v topli vodi.
V vroči vodi nekaj minut namakamo riževe rezance, dokler se ne zmehčajo. Nato jih odcedimo in splaknemo z mrzlo vodo.
Korenje narežemo na tanke trakove. Gobam odrežemo vse trde dele in jih razrežemo na večje kose.
Jajce stepemo in ga zapečemo kot omleto. Ohlajenega razrežemo na tanke trakove.
V voku segrejemo olje in med stalnim mešanjem popečemo svinjino. Dodamo korenje, gobe in pražimo, dokler se meso ne zapeče. Dodamo škampe in med stalnim mešanjem nekaj minut pražimo.
Dodamo riževe rezance, jajčno omleto in kari omako, vse skupaj pregrejemo in jed je pripravljena.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
chazzjazz
Batina


Pridružen/-a: 27.01. 2009, 22:08
Prispevkov: 6102
Kraj: Tukaj

PrispevekObjavljeno: 25 Feb 2009 09:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mah, vok je idealna posoda, jaz imam tri in velikokrat delata dva na enkrat. Vsekakor mora biti želecen, z ne predebelo steno. Litoželezni in rostfraj so zanič, če ne drugega, so pretežki.

In res je, če nimaš vseh ingridienc pripravljenih na dohvat, ne moreš skuhati ničesar, ker je kuhanje v voku zelo hitro.

Ko se ga enkrat navadiš, ne veš več, kaj bi počel z raznimi fensi piskri z dvojnim, trojnim dnom... Pri meni kraljujejo voki in ekonom lonec. Samo zaradi vokov sem težil, da hočem vsaj dve plinski rinki, ker na steklokeramiki je vok neuporaben, pa nej rečejo, kar hočejo.
_________________
If women are so good at multitasking, how come they can't have a headache and sex at the same time?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bejbi
Boginja


Pridružen/-a: 28.01. 2009, 08:09
Prispevkov: 8129

PrispevekObjavljeno: 25 Feb 2009 09:50    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ZELENJAVA IN SADJE

Zelenjavna plošča


Sestavine za 4 osebe:

600 g poljubne mešane zelenjave in gob (na sliki so mlad korenček, spomladanska čebula, brokoli in rjavi šampinjoni, seveda je še veliko drugih možnosti)

PRIPRAVA:

Očistimo, po potrebi olupimo, operemo in do suhega popivnamo. Razdelimo na koščke, primerne za grižljaj ali narežemo na tanke ploščice. Lepo zložimo na pladenj, pokrijemo z oprijemajočo se folijo in do serviranja postavimo na hladno.
Zelenjavo kuhamo v kokošji juhi, nabodene na dolge vilice ali nabodala ali v značilno kitajskih žičnatih košaricah na dolgih ročajih.

Sladko kislo kitajsko zelje


Sestavine za 4 osebe:

2 žlici sezamovega olja
1 čebula ali več šalotk, narezanih
2 žlici belega vinskega kisa
2 žlici sladkorja
1 žlica riževega vina
6 žlic narezanih paradižnikov s sokom vred
750 g kitajskega zelja, na drobno narezanega
ščepec soli
1 rdeč čili ali ščepec sečuanskega popra

PRIPRAVA:

V ponvi z debelim dnom segrejemo olje in prepražimo čebulo. Dodamo kis, sladkor, riževo vino in paradižnike ter jih dobro premešamo.
Primešamo še kitajsko zelje in vse začinimo. Ponev pokrijemo in jed kuhamo 10 minut. Občasno premešamo. Zelje mora postati mehko. Ponudimo vroče.

Kitajska zelenjava s piščančjim mesom


Sestavine za 4 osebe:
400 g piščančjih prsi
Za marinado:
1 neškropljena limona
2 stroka česna
20 g ingverja
4 žlice sojine omake
8 kapljic čili omake
400 g korenčka
200 g zelene paprike
150 g pora
100 g sojinih kalčkov
40 g sezamovega olja (4 žlice)
250 ml zelenjavne juhe
4 žlice riževega vina
2 žlici riževe moke

PRIPRAVA:

Meso zrežite na tanke trakove.
Limono operite in posušite. Lupino naribajte, limono pa stisnite. Vse zmešajte s sojino in čili omako. Tej marinadi dodajte meso, pokrijte in pustite stati približno 30 minut.
Korenček zrežite na tanke rezine. Papriko zrežite na četrtine, odstranite semenje in zrežite na rezance. Kalčke preberite, operite in odcedite.
Segrejte 2 žlici sezamovega olja in na njem pecite korenček in papriko približno 6 minut. Meso in kalčke vmešajte v zelenjavo. Juho in riževo vino zmešajte z riževo moko in zlijte v ponev. Vse naj se med mešanjem zgosti, vendar naj ne vre.

Okusna z naravnim rižem ali s kuhanim žitom.
Čas predpriprave: 40 minut.
Na osebo približno: 1200 kj/290 kcal 27 g beljakovin . 12 g maščob . 15 g ogljikovih hidratov . 5 g vlaknin . 60 mg holesterola.

Kitajski jajčevci v kari omaki

Sestavine za 4 osebe:

10 kosov belih kitajskih jajčevcev
200 ml kokosovega mleka
1 mlad por
1 mlada bučka
50 g mandeljnov ali indijskih oreškov
1/2 rdeče paprike
1 žlička čili omake
10 listov bazilike
1 kos ingverja, dolg 3 cm
1 žlica kari omake

PRIPRAVA:

Jajčevce razrežemo na četrtinke, por na tanke kolobarčke, bučko razrežemo pod kotom 45 stopinj na 0,5 cm debele kolobarčke, liste bazilike grobo sesekljamo. Rdečo papriko narežemo na 3 cm dolge in tanke rezine, ingver drobno sesekljamo.
V vok damo kari pasto, 5 žlic kokosovega mleka in ingver. Kuhamo 1 minuto in dodamo mandelne, jajčevce, por, papriko, bučke in med stalnim mešanjem kuhamo 5 minut. Dodamo preostalo kokosovo mleko in baziliko, kuhamo 5 minut in jed takoj postrežemo.
Kuhamo 1 minuto in dodamo mandeljne, jajčevce, por, papriko, bučke in med stalnim mešanjem kuhamo 5 minut. Dodamo preostalo kokosovo mleko in baziliko, kuhamo 5 minut in jed takoj ponudimo.

Popečeno eksotično sadje


Sestavine za 4 osebe:
10 ličijev
20 žlic ličijevega soka iz konzerve.
10 longanov
2 rezini manga
1 kos ingverja, dolg 3 cm
3 žlice sladkorja
2 žlici riževega kisa
1 vrečka vaniljin sladkorja
1 žlica žganja WU CHA PI
2 žlici masla

PRIPRAVA:

Maslo segrejemo, dodamo sladkor, kis, ingver in nekaj vode. Segrevamo, dokler sladkor rahlo ne karamelizira.
Dodamo sadje in pečemo pri slabi vročini 5 minut.
Dodamo vaniljin sladkor, žganje in ličijev sok. Jed lahko ponudimo toplo ali ohlajeno.

Zelenjava po azijsko


Sestavine za 3 osebe:

1 veliko rdečo papriko
20 dag stročjega graha
15 dag sojinih kalčkov
1 šop spomladanske čebule
1 strok česna
1 kozarček ali pločevinko vloženih mini koruznih storžev (neto 225 g)
1 žlico arašidovega olja
4 dl neoslajenega ananasovega soka
2 dl čiste zelenjavne juhe iz koncentrata
4 žlice sojine omake
2 žlici limoninega soka
2 žlici jabolčnega kisa
2 žlici tapiokine moke
1 žlico sladkorja
1 žličko medu
sol
zmlet poper

PRIPRAVA:

Papriko razpolovimo, očistimo, operemo in polovici narežemo na rezance. Stročji grah operemo, konce obrežemo in odstranimo niti.
Kalčke stresemo v cedilo, prelijemo s kropom, oplaknemo z mrzlo vodo in pustimo, da se odcedijo. Spomladansko čebulo očistimo, operemo in narežemo na ozke obročke. Česen olupimo in drobno sesekljamo.
Kozarec ali pločevinko odpremo in koruzne storžke dobro odcedimo.
V veliki ponvi segrejemo olje, stresemo nanj čebulo in česen in ju med nenehnim mešanjem opražimo. Dodamo papriko in stročji grah in pražimo 5 minut. Primešamo kalčke in koruzne storžke.
Prilijemo ananasov sok, zelenjavno juho, sojino omako in limonin sok. Škrob gladko umešamo s kisom in podmet primešamo zelenjavi. Odkrito kuhamo 5 minut, da se omaka zgosti.
Na koncu zelenjavo začinimo s sladkorjem, z medom, s soljo in poprom.

Dušena zelenjava po kantonsko


Sestavine za 4 osebe:

200 g piščančevih prsi
200 g bambusovih vršičkov
8 mladih koruznih storžev iz pločevinke
1 srednje velika čebula
2 žlici ingverja, narezanega na trakove
žlica riževega vina za kuhanje
3 žlice sojine omake
žlička sladkorja
sladkorja čilija v prahu
žlica sezamovega olja
100 g lignjev
1 sveža kumara
2 korenčka
žlička tapiokine ali riževe moke

PRIPRAVA:

Piščančeve prsi narežemo na rezine, čebulo sesekljamo, kumaro in korenček narežemo na trakove, dolge 2 do 3 cm.
V voku segrejemo sezamovo olje in pri nizki temperaturi na hitro opražimo ingver in čebulo.
Dodamo rezine mesa, bambusove vršičke, koruzne storže, riževo vino in prilijemo nekaj žlic vode. Vok pokrijemo in kuhamo pri nizki temperaturi še 8 minut.
Dodamo lignje, kumaro, korenček, tapioino moko in nekaj žlic vode. Kuhamo še nekaj minut, dokler se omaka ne zgosti.

Tofu s črnimi gobami


Sestavine za 2 osebi:

250 g tofuja
25 g bambusovih vršičkov
8 črnih kitajskih gob »mu err«
10 g kozic
50 g riževe moke
2 žlici sezamovega olja
100 ml arašidovega olja

PRIPRAVA:

Tofu narežemo na kocke in ga damo v mrzlo vodo. Vodo segrevamo, dokler ne zavre, nato jo precedimo. Gobe 5 minut namakamo v topli vodi, operemo in odstranimo trde dele.
Kuhan tofu povaljamo v riževi moki. Ne priporočamo uporabe pšenične moke, ker pusti premočan okus, riževa moka pa je praktično brez okusa.
Segrejemo olje in tofu ocvremo. Z mrežico zajamemo tofu in odcedimo odvečno maščobo. Tofu odložimo na krožnik, prekrit s papirnatimi brisačkami, ki vpijejo preostalo maščobo.
V voku segrejemo sezamovo olje, na njem opečemo kozice in gobe, dodamo tofu in pražimo 3 minute. Dodamo v vodi raztopljeno žlico tapiokine moke in kuhamo, dokler se omaka ne zgosti.

Tofu


Sestavine za 4 osebe:

250 g tofuja
12 gob šitake
12 grahovih zrn iz pločevinke
12 šampinjonov
3 žlice sojine omake
ščepec glutamata
1 žlica tapiokine moke
1 žlica riževega vina
arašidovo olje

PRIPRAVA:

Tofu narežemo v obliko krogov. Gobe očistimo in odstranimo bete.
V voku segrejemo sezamovo olje in v njem na hitro popečemo gobe.
Tofu pečemo v vročem olju, dokler ne dobi zlato rumene barve. Olje odcedimo. Dodamo sojino omako, glutamat, riževo vino in v vodi raztopljeno tapiokino moko.
Kuhamo pri nizki temperaturi, dokler se omaka ne zgosti. Dodamo gobe in kuhamo še nekaj minut.
Tofu preložimo na servirni krožnik. V sredino vsakega tofuja damo gobo šitake, v sredino te damo klobuk šampinjona in v sredino tega zrno graha. Vse prelijemo z omako in postrežemo.

Ocvrta banana in ananas

Sestavine za 4 osebe:

2 banani
4 ananasovi obroči iz konzerve
10 žlic ananasovega soka iz konzerve
100 g tempura moke
1 žlica sladkorja
1 žlica medu
2 žlici limoninega soka
arašidovo olje

PRIPRAVA:

Moko raztopimo v ananasovem soku, tako da nastane gosto tekoča omaka. Če je soka premalo, dolijemo nekaj vode.
Banani olupimo in razpolovimo po dolžini in nato še po širini.
Med zmešamo z limoninim sokom.
Segrejemo olje za cvrenje. Sadje povaljamo v masi in približno 2 minuti cvremo v vročem olju. Sadje poberemo z žičnato zajemalko in ga odložimo na papirnato brisačo, tako da vsrka vso odvečno maščobo.
Ocvrto sadje serviramo na krožnik in prelijemo z medom in limoninim sokom. Okrasimo lahko s sezamovimi semeni ali kokosovimi drobtinami.


Nazadnje urejal/a bejbi 25 Feb 2009 10:46; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bejbi
Boginja


Pridružen/-a: 28.01. 2009, 08:09
Prispevkov: 8129

PrispevekObjavljeno: 25 Feb 2009 10:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

SVINJINA

Sladko-kisla svinjina s čilijem


Sestavine za 4 osebe:

300 g svinjine
150 g bambusovih vršičkov, narezanih na rezine
2 rdeča čilija
1 jajce
100 g riževe moke
1 žlica tapiokine moke
arašidovo olje
200 g ananasovih koščkov
50 g mešanice za pripravo sladko-kisle omake
1 žlica sezamovega olja
1 žlica rjavega trstnega sladkorja
2 žlici riževega kisa
1 žlica riževega vina

PRIPRAVA:

Svinjino narežemo na dolge trakove in nato razrežemo na koščke, velike 1,5 x 1,5 cm. Jajce ubijemo, rumenjak ločimo. Beljak stepemo z vilico.
Meso povaljamo v beljaku, potem v riževi moki in ocvremo v olju. Koščke zajemamo z žičnato zajemalko, odcedimo in odložimo na krožnik, prekrit s papirnatimi brisačami, ki popivnajo še preostalo maščobo.
V voku segrejemo sezamovo olje, dodamo bambusove vršičke, ananas, ingver in čili. Pražimo pri visoki temperaturi, dokler se ananas ne zapeče.
Dodamo 100 ml vode, mešanico za pripravo sladko-kisle omake, rižev kis, sladkor, žlico tapiokine moke, riževo vino in kuhamo, dokler se omaka ne zgosti. Dodamo ocvrto meso, vse premešamo in jed je gotova. Postrežemo z jasminovim rižem.

Svinjina s sečuanskim poprom


Sestavine za 4 osebe:

500 g svinjine
200 g čebule
3 stroki česna
10 g sečuanskega popra
1 jajce
50 g mešanice za pripravo sladko kisle omake
2 žlici sezamovega olja
Marinada:
2 žlici mešanice petih začimb
3 žlice sojine omake
ščepec glutamata
1 žlica tapiokine moke
nekaj kapljic čilijevega olja

PRIPRAVA:

Svinjino narežemo na trakove, dodamo stepeno jajce in marinado. Marinirati pustimo 15 minut. Čebulo in česen grobo sesekljamo, sečuanski poper grobo zdrobimo v možnarju.
V voku segrejemo olje, dodamo meso, marinado, mešanico za pripravo sladko-kisle omake in prilijemo 100 ml vode. Dušimo pri nizki temperaturi, dokler se omaka ne zgosti, to traja približno 15 minut.
Meso in omako odstranimo in ponovno segrejemo sezamovo olje. Dodamo čebulo, česen, sečuanski poper in pri visoki temperaturi pražimo 3 minute. Dodamo meso in pražimo še nekaj minut.
Meso naložimo na servirni krožnik, prelijemo z omako in začinimo s čilijevim oljem. Postrežemo z jasminovim rižem.

Svinjska rebrca v omaki


Sestavine za 4 osebe:

400 g svinjskih rebrc
100 g vodnega kostanja
100 ml arašidovega olja
50 g mešanice za pripravo sladko-kisle omake
1 žlica kari omake
2 žlici sezamovega olja
1 žlica tapiokine moke
ščepec glutamata
ščepec soli
1 pomaranča
1 žlica ingverja, narezanega na trakove
1 žlica rjavega trstnega sladkorja
1 žlica riževega vina
1 žlica riževega kisa

PRIPRAVA:

Meso oplaknemo, vodni kostanj narežemo na rezine. Segrejemo olje in v njem ocvremo meso in vodni kostanj. Odvečno maščobo odcedimo in popivnamo s papirnatimi brisačami.
V voku segrejemo sezamovo olje, dodamo kari pasto, mešanico za pripravo sladko-kisle omake, 100 ml vode, glutamat, sol, sladkor, riževo vino, rižev kis, sok pomaranče, ingver in tapiokino moko.
Kuhamo pri nizki temperaturi, dokler se omaka ne zgosti.
Dodamo svinjska rebrca in vodni kostanj, vse premešamo in jed postrežemo skupaj z jasminovim rižem.

Slanina v sojini omaki


Sestavine za 4 osebe:

200 g prekajene slanine
4 stroki česna
3 žlice riževega vina za kuhanje
4 žlice sojine omake
5 žlic vode
3 mlade čebule ali 5 stebel stebelne zelene
žlica žlica sezamovega olja
1/2 žličke glutamata, ojačevalca okusa
žlička sladkorja

PRIPRAVA:

Slanino razrežemo na 1 cm široke in 2 cm dolge koščke. V voku segrejemo sezamovo olje, dodamo slanino, sesekljan česen, riževo vino, sojino omako, glutamat in vodo.
V pokritem voku pražimo pri nizki temperaturi približno 20 minut. Od časa do časa premešamo, da se jed ne prismodi.
Čebulo ali stebelno zeleno narežemo na tanke trakove, dolge 1 do 2 cm, in jih dodamo v vok. Primešamo še žličko sladkorja in kuhamo še nekaj minut.

Lepljivi mesni žepki


Sestavine za 2 osebi:

200 g mletega pustega svinjskega mesa
50 g kozic
10 črnih kitajskih gob »mu err«
50 g bambusovih vršičkov
50 g riževe moke
200 g vodnih kostanjev
2 jajci
arašidovo olje
1 žlica ingverja
1 rdeč čili
1 žlica tapiokine moke
1 žlica svetle sojine omake

PRIPRAVA:

Gobe 5 minut namakamo v topli vodi, operemo in odstranimo trde dele.
Škampe, vodni kostanj in polovico gob drobno sesekljamo. Jajce stepemo in ga umešamo med sesekljane sestavine, dodamo meso, vse pregnetemo in oblikujemo kroglice.
Stepemo še drugo jajce, v njem povaljamo mesne kroglice, nato pa še v riževi moki. Ocvremo jih v vročem olju. Ko porumenijo, jih odstranimo, odvečno maščobo pa popivnamo s papirnatimi brisačami.
V voku segrejemo sezamovo olje in pri nizki temperaturi opražimo črne gobe, ingver in sesekljan čili. Dodamo v vodi raztopljeno tapiokino moko, sojino omako in kuhamo pri nizki temperaturi, dokler se omaka ne zgosti.
Z omako prelijemo mesne kroglice in ponudimo z jasminovim rižem.

Ličijevo drevo


Sestavine za 4 osebe:

300 g pustega svinjskega mesa
100 g vodnega kostanja
50 g riževe moke
100 ml arašidovega olja
1 mlada čebula
25 g mešanice za pripravo sladko kisle-omake
1 žlica tapiokine moke
3 stroke česna
1 česna
2 žlici sezamovega olja
1 žlica riževega vina
1 žlica rjavega trstnega sladkorja
1 žlica riževega kisa

PRIPRAVA:

Svinjino narežemo na kocke, velike 1 cm. Vsako ploskev diagonalno zarežemo. Vodni kostanj narežemo na rezine.
Meso in vodni kostanj povaljamo v riževi moki. V voku segrejemo olje in v njem ocvremo meso in vodni kostanj. Olje odlijemo, odvečno maščobo pa popivnamo s papirnatimi brisačami.
V voku segrejemo sezamovo olje, dodamo sesekljan česen in sesekljano čebulo, čili, 100 ml vode, tapiokino moko, mešanico za pripravo sladko-kisle omake, riževo vino, rižev kis in sladkor.
Kuhamo pri nizki temperaturi, dokler se omaka ne zgosti. Dodamo meso in vodni kostanj, vse premešamo in postrežemo skupaj z jasminovim rižem.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bejbi
Boginja


Pridružen/-a: 28.01. 2009, 08:09
Prispevkov: 8129

PrispevekObjavljeno: 25 Feb 2009 10:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

TELETINA IN GOVEDINA

Goveje meso z brokolijem

Sestavine za 4 osebe:

250 g govejega mesa
250 g brokolov
1 strok česna
10 mladih koruznih storžev
1 žlica sladkorja
1 žlica riževega kisa
1 žlica tapiokine moke
2 žlici sezamovega olja
5 žlic ostrigine omake
Marinada:
1 žlica riževega vina
1 žlica sojine omake
1 žlica drobno sesekljanega ingverja
ščepec glutamata

PRIPRAVA:

Meso narežemo na zelo tanke rezine in ga 10 minut pustimo v marinadi.
Brokole razkosamo na manjše koščke, česen drobno sesekljamo.
Brokole blanširamo v vreli vodi 3 minute.
V voku močno segrejemo olje. Meso hitro popražimo in ga stalno mešamo največ tri minute. Meso preložimo na krožnik.
Olje v voku spet segrejemo, dodamo brokole, mlado koruzo, česen in med stalnim mešanjem pražimo 3 minute. Dodamo sladkor, rižev kis, v vodi raztopljeno tapiokino moko. Kuhamo še nekaj minut.
V vok damo meso, ostrigino ali slivovo omako, kuhamo še 2 minuti in jed je gotova.

Nasvet: Namesto govedine lahko uporabimo svinjino ali piščančevo meso.
V tem primeru mesa ne preložimo na krožnik, temveč jed pripravljamo skupaj. Goveje meso moramo odstraniti, ker zaradi predolgega kuhanja postane žilavo.

Sladko-kisle mesne kroglice

Sestavine za 4 osebe:

300 g mletega govejega mesa
1 čebula
1 jajce
3 žlice slivove omake
1/2 žličke mešanice petih začimb
1 žlica drobno sesekljanega ingverja
1 zelena paprika
1 paradižnik
100 g ananasa v koščkih iz konzerve
3 žlice sladkorja
3 žlice riževega kisa
5 žlic sladko-kisle omake
2 žlici sezamovega olja
1 žlica tapiokine moke
3 žlice riževega vina

PRIPRAVA:

Goveje meso zmešamo s sesekljano čebulo, jajcem, slivovo omako in mešanico petih začimb. Iz te mase oblikujemo majhne kroglice, v premeru velike približno 2 do 3 centimetre.
Papriko in paradižnik razrežemo na manjše kose.
V voku segrejemo olje in vanj previdno položimo mesne kroglice. Pustimo, da kroglice porjavijo z vseh strani. Čez 10 minut kroglice preložimo na krožnik in jih prelijemo s sokom, ki je nastal v voku.
V vok damo sladkor in kis ter segrevemo, dokler se sladkor ne razpusti. Dodamo riževo žganje, paradižnik, papriko, česen in ananas ter kuhamo 3 minute. Dodamo v vodi raztopljeno tapiokino moko, sladko-kislo omako, čili in kuhamo še 3 minute.
Dodamo še mesne kroglice in jed je pripravljena.

Zrezek po kitajsko


Sestavine za 4 osebe:

250 g telečjega mesa – pljučne pečenke
srednje velika čebula
žlica sladkorja
2 žlici riževega kisa
2 žlici sladko-kisle omake - koncentrat
2 žlici sojine omake
rdeč čili
3 žlice sezamovega olja
Marinada:
2 žlici sojine omake
žlica riževega vina za kuhanje
žlica tapiokine ali riževe moke
1/2 žličke glutamata, ojačevalca okusa

PRIPRAVA:

Pripravimo štiri zrezke, ki jih omehčamo s tolkalom. Meso mariniramo 20 minut. Čili in čebulo sesekljamo.
V voku segrejemo sezamovo olje in opečemo meso na obeh straneh, nato ga preložimo.
Vok segrejemo, dodamo sezamovo olje, čili in čebulo, ki jo pražimo, dokler ne postekleni. Dodamo rižev kis, koncentrat sladko-kisle omake, sojino omako in 50 ml vode.
Kuhamo nekaj minut, dokler se omaka ne zgosti, nazadnje dodamo meso, premešamo in z jedjo postrežemo.

Kitajski fondi


Sestavine za 4 osebe:

Meso za fondi:
400 g govedine od pljučne pečenke
400 g mesa od puranjih prsi
400 g telečjih jeter
2 stroka česna
2 žlici ingverja narezanega na trakove
ščepec sveže zmletega popra
1 žlica sojine omake

PRIPRAVA:

Obe vrsti mesa in jetra oplaknemo pod mrzlo vodo in do suhega popivnamo. Odstranimo vse kožice.
Da bomo meso in jetra lažje tanko narezali, vsak kos posebej zavijemo v aluminjasto folijo in položimo za eno uro v zamrzovalnik. Potem vse narežemo na kar se le da tanke rezine, ki jih sproti polagamo na pladnje.
Meso lahko pred kuhanjem še mariniramo. Govedino potresemo s strtim česnom in zelo drobno sesekljanim svežim ingverjem. Pladenj pokrijemo z oprijemajočo se folijo in počakamo 1 uro, da se začimbi vpijeta v meso.
Puranje meso potresemo s sveže zmletim poprom in pokapamo z malo sojine omake. Prav tako pokrijemo in počakamo 1 uro.
Rezine mesa in jeter posamič nabadamo na dolge vilice oziroma nabodala za fondi in potapljamo v vrelo juho, kjer se zelo hitro skuhajo. Kuhane pojemo s palčkami ali z navadnimi vilicami.

Pri kitajskem fondiju koščke mesa in zelenjave kuhamo v vreli kokošji juhi.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bejbi
Boginja


Pridružen/-a: 28.01. 2009, 08:09
Prispevkov: 8129

PrispevekObjavljeno: 25 Feb 2009 10:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

PERUTNINA

Piščanec v sladki omaki


Sestavine za 4 osebe:

600 g piščančevih prsi
15 črnih kitajskih gob »mu err«
200 g bambusovih vršičkov
korenček
2 žlici sladko-kisle omake - koncentrat
žlička sladkorja
žlica tapiokine ali riževe moke
ščepec sečuanskega popra ali kos posušenega rdečega čilija
50 ml sezamovega olja
3 kosi stebelne zelene
Marinada:
žlica riževega vina za kuhanje
žlica sojine omake
žlica tapiokine ali riževe moke
1 mlada čebulica
2 žlici ingverja, narezanega na trakove
1/2 žličke glutamata, ojačevalca okusa
žlica sezamovega olja

PRIPRAVA:

Piščančeve prsi operemo in narežemo na rezine. Čebulo razrežemo na tanke trakove. Piščančevo meso mariniramo 10 minut. Gobe 5 minut namakamo v topli vodi, operemo in odstranimo trde dele.
V skodelici zmešamo koncentrat sladko-kisle omake, sladkor, tapiokino ali riževo moko, sečuanski poper in nekaj žlic vode. Mešanico prihranimo za pozneje.
V voku segrejemo sezamovo olje in ko je dovolj vroče, dodamo piščančevo meso. Med stalnim mešanjem cvremo približno minuto. Meso preložimo.
Ponovno segrejemo vok in v njem na hitro opražimo čebulo in ingver. Dodamo stebelno zeleno, gobe in bambus ter na hitro opražimo. Dodamo pripravljeno omako in prilijemo nekaj žlic vode.
Kuhamo pri zmanjšani temperaturi, dokler se omaka ne zgosti. Dodamo piščančevo meso in povečamo temperaturo kuhanja. Med stalnim mešanjem kuhamo še 2 minuti in ponudimo.

Račka v sojini omaki


Sestavine za 4 osebe:

1 račka, težka 1 kg
250 g bambusovih vršičkov
100 g kitajskega zelja
5 žlic sojine omake
2 žlici tapiokine moke
50 g mešanice za pripravo sladko-kisle omake
1 žlica rjavega trstnega sladkorja
1 čebula
1 žlička sečuanskega popra
20 g ingverja

PRIPRAVA:

Račko očistimo in 30 minut kuhamo v vreli vodi skupaj s polovico čebule, ingverjem in sečuanskim poprom. Odstavimo in počakamo, da se nekoliko ohladi. Račko razpolovimo, odstranimo kosti, meso pa narežemo na koščke.
V voku segrejemo sezamovo olje in opražimo čebulo, sečuanski poper in ingver. Ko začimbe zadišijo, dodamo račje meso, zalijemo z vodo od kuhanja, dodamo v vodi raztopljeno tapiokino moko, mešanico za pripravo sladko-kisle omake in sladkor.
Kuhamo v pokritem voku pri nizki temperaturi približno 60 minut.

Kuhana raca s kitajskim zeljem


Sestavine za 4 osebe:

1/2 race
300 g kitajskega zelja
12 gob šitake
3 stroki česna
1 mlad por
2 žlici ingverja, narezanega na trakove
1 žlička glutamata
2 žlici ostrigove omake
1 žlica tapiokine moke
2 žlici sezamovega olja
1 žlička jušne osnove
ščepec sečuanskega popra
nekaj kapljic čilijevega olja

PRIPRAVA:

Raco potopimo v vrelo vodo za 3 minute in odcedimo.
Raco narežemo na koščke, česen sesekljamo, v klobuk šitak zarežemo štiri pravokotne zareze. Sečuanski poper grobo zdrobimo v možnarju. Kitajsko zelje očistimo in odstranimo zelene dele, bela stebla pa narežemo na rezine. Por narežemo na tanke rezine.
V voku segrejemo olje, dodamo raco, česen, ingver in kitajsko zelje. Pražimo pri visoki temperaturi in ves čas mešamo.
Dodamo 500 ml vode, ostrigovo omako, tapiokino moko, jušno osnovo, glutamat, sečuanski poper in por. Kuhamo, dokler zelje ne postane presojno, začinimo z nekaj kapljicami čilijevega olja.

Pečen piščanec v sojini omaki


Sestavine za 4 osebe:

Piščanec, težak približno 800 g
6 žlic riževega vina za kuhanje
3 žlice sladkorja
žlička sečuanskega popra ali čilija
kos zvezdastega janeža
2 žlički mešanice petih začimb
2 žlički posušenih pomarančnih lupin
kos cinamona
6 klinčkov
1/2 žličke glutamata, ojačevalca okusa
6 žlic sojine omake
3 žlice sezamovega olja

PRIPRAVA:

V posodo damo mešanico petih začimb, riževo vino in koščke posušene pomarančne lupine, zvezdasti janež, klinčke, cinamon, čili, sečuanski
poper, sojino omako, glutamat in 150 ml vode.
Posodo pokrijemo in dušimo na rahlem ognju približno 10 minut.
Dodamo na kose narezanega piščanca, premešamo z omako in kuhamo v zaprti posodi še 20 minut.
Piščančeve kose razpolovimo na velik pladenj in jih premažemo s sezamovim oljem. Dodamo omako in jed ponudimo z rižem.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bejbi
Boginja


Pridružen/-a: 28.01. 2009, 08:09
Prispevkov: 8129

PrispevekObjavljeno: 25 Feb 2009 10:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

RIBE IN PODOBNE JEDI

Postrv s sojino omako po kantonsko


Sestavine za 2 osebi:

2 postrvi po 300 g
1 steblo zelene
1 por ali mlada čebula
4 listi kitajskega zelja
50 ml sezamovega olja
50 g ingverja, narezanega na trakove
5 žlic gobove sojine omake
2 žlici sladkorja

PRIPRAVA:

Ribi očistimo in odstranimo luske. Na eni izmed bočnih strani ribi zarežemo 3 mm globoke zareze v presledku 1/2 cm. Te zareze nadevamo z ingverjem.
Na parilnik položimo za vsako ribo po dva velika lista kitajskega zelja. Na liste položimo z ingverjem nadevani ribi. Potrosimo ju s sladkorjem in sojino omako.
Steblo zelene narežemo na trakove in jih položimo na vrh rib. Na rahlem ognju kuhamo približno 15 minut.
Por ali zelene dele mlade čebule narežemo na tanke trakove. V posebni posodici segrejemo sezamovo olje.
Odkrijemo parilnik in na ribi položimo trakove pora ali mlade čebule. Zalijemo z vročim sezamovim oljem, tako da se trakovi na hitro popečejo. Začinimo še s sojino omako in jed je pripravljena.

Sipa s čilijem


Sestavine za 2 osebi:

300 g sipe
2 posušena čilija
strok česna
3 žlice sojine omake
žlička sladkorja
žlica riževega kisa
žlica sezamovega olja
1/2 žličke glutamata, ojačevalca okusa
2 žlici tapiokine ali riževe moke
žlica sezamovega olja

PRIPRAVA:

Sipe očistimo in jim odstranimo kožo. Vsako razrežemo na štiri dele, široke 1 cm in dolge 2 cm.
V posodi segrejemo vodo. Ko voda zavre, stresemo vanjo koščke sipe in kuhamo 2 minuti. Precedimo in odstavimo.
Čili in strok česna drobno sesekljamo. V voku segrejemo sezamovo olje in pri nizki temperaturi popečemo čili. Dodamo česen in kose sipe ter pečemo pri visoki temperaturi med stalnim mešanjem.
Dodamo sojino omako, sladkor, rižev kis, glutamat, tapiokino ali riževo moko in prilijemo nekaj žlic vode. Kuhamo, dokler se omaka ne zgosti, to traja približno 5 minut.

Marinirani lignji iz voka


Za 3 osebe potrebujemo:

400 g za kuho pripravljenih lignjev (lahko so tudi zamrznjeni)
2 žlici na rezine narezanega ingverja
3 stroke česna
1 nepovoskano limono
1 žličko sardelne paste
3 žlice sojine omake
2 žlici riževega vina
1 glavico kitajskega zelja
1 rumeno papriko
2 žlici sojinega olja
1 žlico sezamovega olja

PRIPRAVA:

Lignje oplaknemo pod mrzlo vodo, do suhega popivnamo in narežemo na koščke. Česen olupimo in zelo drobno sesekljamo, ingverjeve trakove sesekljamo.
Limono tanko olupimo in lupino narežemo na ozke rezance. Iz olupljenega sadeža iztisnemo sok. Ingver, česen, limonino lupino in sok, sardelno pasto, sojino omako in riževo vino gladko umešamo.
V marinado vložimo kose lignjev, pokrijemo in za 30 minut postavimo v hladilnik.
Kitajsko zelje očistimo, operemo in narežemo na rezine. Papriko očistimo, operemo in narežemo na rezine. Lignje odcedimo.
V voku segrejemo obe vrsti olja in stresemo nanj lignje. Med nenehnim mešanjem jih pečemo 3 minute. S penovko jih poberemo iz olja. Na vroče olje stresemo kitajsko zelje in papriko in med nenehnim mešanjem pečemo dobro minuto.
Dodamo lignje in prilijemo marinado. Ko zavre, po okusu začinimo še z malo sojine omake in takoj ponudimo.
Primerna priloga je seveda dušen ali v pari kuhan riž. Po istem receptu lahko pripravimo tudi sipo.

Škarpina v sladko-kisli omaki


Sestavine za 2 osebi:
500 g škarpine
200 g kitajskega zelja
100 g sladkorja
200 g riževe moke
1 mlada čebula ali šalotka
2 žlici ingverja, narezanega na trakove
25 g mešanice za pripravo sladko-kisle omake
1 žlica rjavega trstnega sladkorja
ščepec glutamata
1 rdeč čili
1 žlica riževega kisa
nekaj kapljic čilijevega olja


PRIPRAVA:
Ribo očistimo. V telo zarežemo na obeh straneh globoke zareze, v katere vstavimo ingver in sesekljano čebulo. Pokapamo jo z riževim vinom in pustimo stati 10 minut.
Ribo povaljamo v riževi moki in ocvremo v olju. Ko dobi barvo in obliko grozda, jo prestavimo na krožnik, obložen s papirnatimi brisačami, ki vsrkajo odvečno maščobo.
Liste kitajskega zelja oblikujemo kot trtne liste.
V voku segrejemo 100 ml vode, dodamo mešanico za pripravo sladko-kisle omake, sesekljan čili, sladkor, rižev kis, glutamat.
Kuhamo pri nizki temperaturi, dokler se omaka ne zgosti. Z njo prelijemo ribo, začinimo s čilijevim oljem in postrežemo z jasminovim rižem.

Liči in rakci


Sestavine za 4 osebe:

250 g ličija iz pločevinke
250 g škampov ali kozic
2 rdeča čilija
50 g bambusovih vršičkov
2 žlici riževe moke
ščepec glutamata
ščepec soli
3 žlice sezamovega olja
1 žlica riževega vina
3 stroki česna
nekaj kapljic čilijevega olja

PRIPRAVA:

Čili očistimo, odstranimo semena in narežemo na tanke trakove. Česen sesekljamo. Bambusove vršičke narežemo na koščke.
Kozice razpolovimo, dodamo glutamat, riževo moko, sol, vse premešamo in pustimo stati 10 minut.
V voku segrejemo olje in na njem pri visoki temperaturi pražimo kozice med mešanjem. Prilijemo riževo vino in pražimo še nekaj minut.
Dodamo bambusove vršičke, česen, čili, liči in sladkor. Pražimo še nekaj minut, začinimo z nekaj kapljicami čilijevega olja in postrežemo z jasminovim rižem.

Dušena riba z gobami


Sestavine za 2 osebi:

600 g ribe
žlica riževega vina za kuhanje
mlada čebula ali steblo stebelne zelene
2 žlici ingverja, razrezanega na trakove
4 gobe šitake
žlica sojine omake
žlica sezamovega olja
1/2 žličke glutamata, ojačevalca okusa


PRIPRAVA:

Ribi očistimo in naredimo na eni strani štiri široke zareze. Ribi pokapamo z riževim vinom. V zareze nadevamo ingver, narezan na tanke trakove.
Gobe šitake razpolovimo in nadevamo v zareze, kot vidite na sliki. Zelene dele mlade čebule narežemo na trakove in jih položimo na ribi. Prelijemo s sojino omako in potresemo z glutamatom.
V parilniku zavremo vodo in ribi 10 minut dušimo v pari. Ribi položimo na krožnik in ju prelijemo s sezamovim oljem in omako, ki je nastala med dušenjem.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
BladeRunner
Uporabljam že dvajseto tipkovnico


Pridružen/-a: 28.01. 2009, 13:47
Prispevkov: 9628

PrispevekObjavljeno: 05 Mar 2009 10:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

chazzjazz je napisal/a:
Mah, vok je idealna posoda, jaz imam tri in velikokrat delata dva na enkrat. Vsekakor mora biti želecen, z ne predebelo steno. Litoželezni in rostfraj so zanič, če ne drugega, so pretežki.

In res je, če nimaš vseh ingridienc pripravljenih na dohvat, ne moreš skuhati ničesar, ker je kuhanje v voku zelo hitro.

Ko se ga enkrat navadiš, ne veš več, kaj bi počel z raznimi fensi piskri z dvojnim, trojnim dnom... Pri meni kraljujejo voki in ekonom lonec. Samo zaradi vokov sem težil, da hočem vsaj dve plinski rinki, ker na steklokeramiki je vok neuporaben, pa nej rečejo, kar hočejo.


se absolutno strinjam !
vok je tako super stvarčica, da je ne menjam za nič na svetu.

Kitajska hrana je hitro pripravljena, lahka, sveža in okusna.
Zelo rad kuham...ponavadi enkrat tedensko.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pren
KOMAJ ZAZNAN UTRIP


Pridružen/-a: 05.06. 2011, 19:39
Prispevkov: 1
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 05 Jun 2011 19:40    Naslov sporočila: Wok Odgovori s citatom

Poglej na www.wokit.si
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Zabijanje časa Seznam forumov -> HRANA Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.