Zabijanje časa Seznam forumov Zabijanje časa
Namenjen zabijanju časa, kaj pa drugega.
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




NEGA PSA

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Zabijanje časa Seznam forumov -> PSI
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
bejbi
Boginja


Pridružen/-a: 28.01. 2009, 08:09
Prispevkov: 8129

PrispevekObjavljeno: 06 Mar 2009 09:32    Naslov sporočila: NEGA PSA Odgovori s citatom

KDAJ IN KAKO NAJ OKOPAM SVOJEGA PSA?

Poleti, ko je toplo, je najbolj primerna zunanja kopel. Kadar pa je zrak le nekoliko hladen, bo kopel najbolje opraviti v toplem zavetju doma. Majhnega kužka lahko okopate tudi v umivalniku, za večje pse pa je bolj primerna kabina za tuširanje ali banja. Lahko uporabite svojo banjo, na voljo pa so tudi posebne banje za kopanje psov. Pri umivanju lahko psa polivate tudi z vodo iz zajemalke ali vrča, vendar je uporaba tuš ročke najpreprostejša. Če psa tuširate, boste z njega temeljito sprali vse milo. Če milo ostane na pasji koži, jo lahko draži ali sproži alergično reakcijo.

Kaj moram pripraviti?
Poseben šampon za kopanje psov. Na psih ne uporabljajte izdelkov, ki so namenjeni ljudem, saj je pH vrednost njihove kože drugačna od naše, zato lahko človeški izdelki dražijo pasjo kožo. Na voljo imate širok izbor šamponov, utrjevalcev, pršil, sredstev za preprečevanje vozlanja dlake in dezodorantov.
• Mineralno olje
• Vato
• Krpo ali gobo za umivanje
• Brisače (večji, kot je pes, več jih boste potrebovali)
• Povodec, če psa kopate v banji (če je pes ubogljiv, povodec ne bo potreben). Če psa kopate zunaj, bo primeren fiksiran povodec.
• Protidrsno podlogo za banjo
• Predpasnik, ki ga boste potrebovali, če kopate majhnega psa. Za večje pse vam priporočamo, da oblečete stare kavbojke in majico, ker boste po kopanju mokri in pokriti s pasjo dlako. Zagotovo si ne želite uničiti svojih novih oblek.

Za vas smo pripravili nasvete za kopanje psa v nekaj korakih:

1. KORAK:
V oči mu kanite kapljico mineralnega olja, da jih zaščitite pred milom. Če kupite milo, ki ne draži oči, vam tega ni treba storiti. Pes vam bo hvaležen, ker v resnici ne mara niti kapljic. Pravzaprav, če ste pri kopanju dovolj previdni, milo sploh ne bo prišlo do oči – v tem primeru so kapljice spet odveč. Odločite se sami.

2. KORAK:
Če psa kopate v banji, natočite toliko vode, da bo psu segala do kolen. Primerno temperaturo vode določite tako, da vodo preizkusite sami. Če se voda zdi primerno topla vam, bo primerna tudi za vašega psa, saj imajo psi le nekoliko višjo stalno telesno temperaturo kot ljudje. Še bolje je, če uporabite tuš. Vedno najprej preverite, da voda ni premrzla ali prevroča, in šele nato zmočite kožuh vašega kosmatinca. Na dno banje položite protidrsno podlogo. S tem boste zmanjšali nevarnost, da bi vaš pes v banji zdrsnil in se poškodoval. Prav tako bo pes bolj miren, kot če mu ne bo vseskozi drselo.

3. KORAK:
Ko je kožušček čisto moker, lahko na hrbet nanesete šampon in ga nežno vtirate okoli 10 minut. Šampon je lažje uporabljati, če ga najprej razredčite v vrču tople vode. Tako ga lažje enakomerno nanesete po celem kožuščku in tudi pena je običajno boljša. Šampon začnite vtirati na hrbtu in trebuhu, nadaljujte proti vratu, nato pa umijte še noge – tudi tačke in rep. Poskrbite, da se šampon dobro speni – vaš pes bo užival v masaži. Zaenkrat se izognite gobčku in očem. Tako bo vaš pes ostal bolj miren in se ne bo skušal na vsak način otresti in zmočiti vas in cele kopalnice.

4 KORAK:
Zdaj pa je na vrsti del, ki ga pes najtežje prenaša. Navlažite brisačo ali gobo in mu umijte in sperite obraz. Bodite posebno pozorni okoli ušes in oči. Psu tako početje ne bo všeč, zato bodite pripravljeni na nemir in upiranje. Pri umivanju obraza bodite zato nežni, a odločni. Tu se skriva še en razlog, zakaj psa umivati, že ko je mladiček (vendar ne pred štirimi tedni starosti) – tako se bo hitreje navadil na kopanje.

Pes je lahko po umivanju nemiren, zato bo takoj po kopeli potreboval sprostitev. Na hitro ga obrišite, nato pa ga spustite na vrt ali dvorišče, kjer boste lahko opazovali njegov olajšan izraz, ko bo prosto tekal naokoli. Vendar ga ne pustite dolgo na prepihu, ampak ga hitro pokličite notri. Nato ga z brisačami posušite do konca. Če boste uporabili sušilec za lase, nastavite pihanje na nizko stopnjo. Ne pozabite obrisati ušes z vato ali mehko čisto krpo. Nikar mu ne sušite ušes s fenom, ker mu jih lahko poškodujete.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bejbi
Boginja


Pridružen/-a: 28.01. 2009, 08:09
Prispevkov: 8129

PrispevekObjavljeno: 06 Mar 2009 09:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

KAKO NAJ NEGUJEM UŠESA SVOJEGA PSA?

Ne glede na to, ali so ušesa vašega psa dolga in viseča ali kratka in pokončna, v vsakem primeru potrebujejo nego, da ostanejo čista in zdrava. V ušesu rastejo dlake, nabirata se ušesno maslo in nečistoča, v njem se zadržuje vlaga – zaradi tega lahko ob pomanjkanju nege pride do okužbe. Ušesa svojega psa pregledujte vsak dan. Če bo tega vajen, bo tudi bolj miren, če mu jih bo moral pregledati veterinar.

Za vas smo pripravili osem predlogov, s katerimi boste lažje poskrbeli za čista in negovana ušesa vašega kosmatinca:

1. Najprej preglejte ušesa vašega psa. Poglejte, če so na zunanjem delu ušesa vozli ali paraziti. Iz notranjosti ušesa odstranite morebitno nečistočo in odvečno ušesno maslo. V ušesu sicer mora biti nekaj ušesnega masla, toda če opazite, da je ta temne rdečerjave barve ali ima čuden vonj, se nemudoma posvetujte z veterinarjem.

2. V naslednjem koraku preglejte notranji del ušesa, predvsem dlake. Tudi na najmanjših dlakah se lahko nabirajo bakterije, nečistoča in vlaga, zaradi česar se lahko slušnem kanalu pojavi vnetje. Če želite, lahko dlake v notranjosti ušesa pristrižete.

3. Ko se boste lotili striženja dlak, povlecite uho nazaj in ga rahlo tiščite ob lobanjo. Tako boste zaprli občutljive dele slušnega kanala.

4. Če ima pes v ušesu dovolj dolge dlake, mu vsako posebej odstranite s prsti. Izpulite le eno ali dve dlaki naenkrat, sicer je lahko postopek za vašega psa zelo boleč. Dlake lahko odstranite tudi s pinceto, vendar tudi tu velja, da jih ne izpulite več kot dve naenkrat.

5. Če so dlake kratke in jih je težko odstraniti, lahko uporabite škarjice s topo konico.

6. Potresite uho s pudrom za ušesa, da boste preprečili vnetja. Povprašajte v trgovini za male živali, če je tak puder na voljo.

7. Če so ušesa zelo umazana, jih rahlo potegnite stran od lobanje, da se slušni kanal odpre. Vanj nato nakapljajte nekaj kapljic tekočine za čiščenje ušes (Ear Care). Uho nežno masirajte, da tekočina raztopi umazanijo in ušesno maslo. Nato držite uho eno minuto pokrito, da čistilna raztopina prodre v slušni kanal. Psa spustite in mu dovolite da strese z glavo in se znebi odvečne tekočine. Uho ponovno preglejte in ga očistite z vato ali vatiranimi palčkami.

8. Pri psih z visečimi ušesi bodite pozorni, da so vse dlake pod ušesno odprtino in na notranjem delu uhlja postrižene na kratko. Tako boste povečali kroženje zraka uho in s tem zmanjšali nevarnost vnetja.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bejbi
Boginja


Pridružen/-a: 28.01. 2009, 08:09
Prispevkov: 8129

PrispevekObjavljeno: 06 Mar 2009 09:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

TEHNIKA KOPANJA PSA

Če je vaš ljubljenček že vajen kopanja, ga morate privaditi le še na pravo tehniko. Če ga boste kopali prvič, pa ga najprej navadite na stanje v prazni kadi. Učenje bo lažje, če ga boste za pravilno opravljeno nalogo nagradili.

Skrtačite preden zmočite
Pogosta napaka pri kopanju psov je, da jih lastniki preprosto operejo, ne da bi jim prej odstranili zavozlano in odmrlo dlako. Šampon odstrani samo površinsko umazanijo. Če psa pred kopanjem ne skrtačite, ne boste nikoli oprali umazanije, ujete v vozlih. Še več. Morda bodo vozli postali še trdnejši in boste psa pri naslednjem kopanju še težje očistili.

Kje ga okopati?
Z majhnimi psi je bolj preprosto, saj jih lahko okopate kar v škafu ali v umivalniku. Za velikega psa pa boste potrebovali kopalno kad. Ne pozabite uporabiti rešetke za odtok, da ga dlaka ne bo zamašila. Kadar je vreme primerno, lahko svijega kospatinca okopate kar zunaj.

Šampon
Ne uporabljajte šamponov za ljudi, saj so njiihove vrednosti pH za pasjo kožo ponavadi preveč agresivne in jim lahko povzročijo težave. Uporabite šampon, ki je primeren vrsti kože vašega ljubljenčka. Prosite veterinarja, naj priporoči dober šampon, ki ne povzroča solzenja. Razen medicinskih lahko vse šampone redčite. Tako se bodo bolje penili, poleg tega pa bo vsebina stekleničke trajala dlje.

Kopanje
Ljubljenčku zmočite celotno reazen glave in ušes.
Najprej šampon nanesite na zadnje noge, rep in njegove intimne predele.
Nadaljujte pri prsih in sprednjih nogah.
Skrbno mu zmočite glavo in ušesa. Ušesa pokrijte z dlanjo, da jih zaščitite pred vdorom vode v slušni kanal. Šampon nanesite zelo pazljivo, ker je za oči neprijeten tudi šampon, ki ne povzroča solzenja.
Temeljito ga sperite in ko ste prepričani, da ste izprali že ves šampon, ga splaknite še enkrat.

Sušenje
Psa hitro zavijte v brisačo in temeljito zbrišite vse dele njegovega telesa, da se ne prehladi. Če je le možno, naj vam pri tem pomaga še kdo.

Samo malo vode, kanček šampona in veliko ljubezni, pa bo vaš pes lepo dišal in bo sploh »kot nov«. Sveda le, dokler ne odkrije blatne luže za hišo …
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
miska
GOFLA GOFLASTA


Pridružen/-a: 30.01. 2009, 10:56
Prispevkov: 1212
Kraj: Dolenjska

PrispevekObjavljeno: 06 Mar 2009 09:37    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Seveda je kot opombo treba napisati: če imate psa, ki se rad otresa, pričakujte poplave. Niso nujno premosorazmerne z velikostjo psa. Confused

Pa našemu je vedno pasalo, če sem mu po brisanju na tla pogrnila veliko brisačo, da se je še sam brisal. To je bil užitek nad užitki.
_________________
V Zrnu peska videli cel Svet
in Nebo v Roži na poljani,
Večni čas imeti za hip ujet
in Neskončnost obdržati v dlani.
(William Blake, Slutnja nedolžnosti)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Zabijanje časa Seznam forumov -> PSI Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.